Tiziano Pieri: ”Calciopoli förstörde mitt liv. Har aldrig tagit emot några skamliga erbjudanden!”

TuttoJuve intervjuade före detta fotbollsdomaren Tiziano Pieri för att främst tala om hans personliga erfarenhet som fotbollsdomare. Pirei blev ju indragen i en minst sagt surrealistisk situation i den så kallade calciopoliprocessen. Detta är en intervju som öppnar upp många frågor som varje person borde ställa till sig själva i hopp om att hela sanningen en dag äntligen flyter upp till ytan. Intervjun har vi översatt och den följer nedan:

– Du blev frikänd för att inte ha begått något brott den 5 december 2012, sju år efter undersökningen som såg dig indragen men där du alltid varit säker på din oskuld, så pass att du aldrig gått med på att man skulle preskribera ärendet…
“Den enda säkerheten jag hade var att jag var medveten om att jag alltid uppträtt korrekt. Att vara domare är en skola för livet för det lär dig att ha respekt för sig själv och för andra och det är just respekten som jag hade för mig själv som gjorde att jag inte gick med på att preskribera mitt fall.”

– Hur upplevde du, på en human nivå, åren strax efter 2006? Vi föreställer oss att det var ganska så komplicerat…
“Calciopoli förstörde verkligen mitt liv, framför allt efter att jag beslutat mig för att helt koncentrera mig på min domarkarriär och att nå de objektiv som jag satt upp, främst då att kunna döma internationellt. Det minsta man kan säga är att det blir komplicerat med tanke på att jag hade två barn och en arbetslös fru att försörja.”

– Under dina sju år som domare, fick du någonsin några skamliga förslag?
”ALDRIG!”

– Tror du att någon drog in dig i det hela med avsikt?
“Jag har inga motiv för att tänka så. Tror helt enkelt att jag befann mig på fel plats i fel tidpunkt.”

– Hur var dina förhållanden med direktörerna för de olika lagen?
“Innan matcherna alltid hjärtliga och vänliga, efter matcherna inte alltid så hjärtliga och vänliga… hahaha!”

– Hur avgörande tror du att arbetet som Luciano Moggis försvarskonsulenter lagt ner har varit, och varför utfördes egentligen inte detta av några utomstående organ enligt dig?
“Nicola Penta var den viktigaste personen för han fann entydiga telefonsamtal som klargjorde min position. Gällande de utomstående organen som borde tagit fram alla dessa telefonsamtal är det en sak man borde fråga de ansvariga domarna som ledde undersökningarna i calciopoliprocessen…”

– Väntar du dig nyheter i den sista graden av domen?
“Nej.”

– Enligt dig, varför har media gett så mycket plats till anklagelserna och så lite till frikännandena?
“I Italien har det alltid varit så! När det finns skandaler eller troliga sådana så är den enda rösten man hör den som åklagarna ger och de påstådda ”monsterna” har inte någon rätt att tala. Men tiden är en gentleman…”

– Man har ju berättat om falska mästerskap, trots att domstolen fastslagit att det inte alls förhöll sig på så vis, utan att de var regelmässigt utförda. Hur är det möjligt att förfalska ett mästerskap om det inte finns några domare inblandade?
“Jag har ingen aning! Jag kan bara tala om min egen erfarenhet i processen och minns gärna Martin Luthers ord: “En lögn är som en snöboll, ju mer man rullar den desto större blir den.”

– Man minns er främst för den berömda frisparken i Bologna-Juventus som ju ledde till ett spektakulärt mål, är det sant att Pairetto skällde ut dig för att du gav den? (Matchen Bologna-Juventus den 12 december 2004, Nedved gjorde mål efter en frispark från 20 meters avstånd i den 86:e minuten)
“Nicola Pentas arbete har tagit fram många telefonsamtal och även det där Pierluigi Pairetto uttryckte sin förvåning över detta påstående.”

– Tror du att om du gett frisparken till ett annat lag hade det fått samma eko inom media?
“Självfallet inte.”

– Enligt dig, vad är det för skillnad idag efter calciopoli på domarnivån, sett de många dispyter som man ser idag och som då?
“I stort sätt ingen alls.”

– Din opinion på hur domarna sköter sig i år?
“Mycket positiv.”

– I derbyt Juventus-Torino så fanns där möjliga domarmisstag, som ju alltid kommer att finnas, enlig dig är det ett problem inom sportskulturen och att det i Italien saknas något eller är det bara något som media hittar på för att Juventus alltid befinner sig i centrum?
“Tyvärr så är det mycket sällan man kan tala om en sportkultur och de vinnande lagen drar alltid lätt åt sig allas antipatier, för övrigt så sade ju Antonio Conte helt nyligen: ”Juve har återvänt att bli antipatiska, för bara den som vinner är det…”

CALCIO:BOLOGNA-JUVENTUS

Nota bene, domstolen har nyligen frikänt ALLA fotbollsdomare som blev inblandade i calciopoli-skandalen, alla utom tre som inte har något att göra med vare sig Juventus eller Moggi. Den som är intresserad av att läsa om detaljerna kring de domare som varit inblandade hänvisas till vår gamla artikel.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo