Sky Italias Ilaria D’Amico bjuder på en rejäl groda!

Ilaria D’Amico heter den kvinnliga journalister som är programledare för Sky Italias sändningar under Serie A. Sky Calcio Show som hon har hand om är ett av Italiens mest respekterade program och i studion finns experter som Massimo Mauro, Gianluca Vialli och Christian Panucci för att nämna några. Här i Sverige är det svårt att hålla koll på Skys exklusiva sändningar nere i Italien, men vi som har fått chansen att se på detta vet att diskussionerna oftast håller mycket hög klass och att man i studion går igenom detaljer som är svåra för vanliga fotbollstittare att upptäcka. Vi talar om experter med hundratals Serie A matcher på CVt och många av dessa är ju även spelare som har vunnit allt som går att vinna.

I Italien är diskussionerna väldigt analytiska, men en sak som skiljer sig markant från våra svenska TV-program är att journalisterna i studion ibland går till attack och frågar mycket skarpa eller kritiska frågor till de spelare eller tränare som de intervjuar. Det går ju till som så att efter matcherna så intervjuas alla spelarna som har haft en viktig roll i matchen och tränarna ställer även de alltid upp på intervjuer. En reporter/journalist på plats tar emot tränaren eller spelaren som får ta på sig hörlurar och därmed har direkt kontakt med Sky-studion. Då kan alltså diskussionen ske live mellan spelare/tränare samt alla i studion.

Skarpa och kritiska frågor kanske man undrar om nu? Efter Juves demolition av Napoli sist så kom första frågan till Conte efter att man sagt hej. Den löd:
”Vad tycker du om att ert första mål var offside?”
Sedan följdes diskussionen upp med att följande sades:
”Det första målet i matchen som var offside avgjorde tillställningen till Juves fördel.”

Provokativt är förnamnet och ni kan ju bara gissa hur hetska diskussionerna kan bli när en varmblodig och temperamentsfull Mister får en sådan fråga omedelbart efter hans fantastiska urladdning i matchen. Diskussionerna blir inte bara intensiva utan de blir nästintill explosiva. Conte hade nästan ett större gräl med Zvonimir Boban en gång efter Milan-Juve (Muntarimatchen) och självklart är det inte bara Conte som har varit i sådana situationer, utan i princip alla tränare har varit där. Det ingår nästan och är i princip något vanligt att det urartar någonstans. Att inte vara överens om situationer i matchen och domarinsatser är alltså normalt i Italien…

Men ibland går det överstyr. Fröken D’Amico bjöd på något sådant sist när hon talade om historien där en domare (Gianluca Paparesta) blev inlåst i omklädningsrummet av Luciano Moggi i en match mellan Juventus och Reggina. Detta är ju en sak som domstolen i Reggio Calabria tidigare redan slagit fast att det aldrig har hänt. Så frågan är om Ilaria glömt det? Det måste ses som ett övertramp och en rejäl groda att tala om missvisande osanningar i en prekär situation där man redan talar om Juve på ett negativt sätt (Conte blev ju utfrågad om domarinsatsen först av allt istället för att bli gratulerad för en fantastisk insats).

Nedan följer en video som Mr Superfly bjuder på och som har med D’Amicos uttalande och som dessutom visar lite klipp från matchen som åsyftas:

Hon sade alltså:
”Försöker att förstå hur han kunde bli instängd i ett omklädningsrum. Historien om inlåsningen i omklädningsrummet är inget vi vill föreställa oss eller veta av igen i andra episoder.”

Videon har även med ett äldre reportage från Sky själv där de klart och tydligt gör gällande att hela historien är en media-fantasi samt att Paparesta nekat att det hänt.

Man kan utöver det fråga sig om huruvida det var medvetet eller omedvetet att Ilaria D’Amico glömde bort att nämna något om Herr Pierluigi Collina i sammanhanget. Han bad om att få gömma sig i Leonardo Meanis restaurang (Meani jobbade för Milan innan Calciopoli). Han kom ju in bakvägen efter midnatt för att inte bli sedd och för att i all hemlighet kunna träffa Galliani, vice-presidenten i Milan. Detta verkade inte vara viktigt för Ilaria att ta upp utan det var viktigare att skämta om en sak som inte längre får någon att skratta, ännu mindre att bli tagen på allvar. För hon skämtade om en sak som fått många familjer som blev inblandade i denna både falska och trista historia att gråta.

Att sedan Collina fick just OPEL som sponsor (precis som Milan) och att han i den längsta pausen i fotbollshistorien mellan den första och andra halvleken i Perugia-Juventus senare visade ut Zambrotta som bara var skyldig till att ha halkat i den vattensörja som planen var… detta var inte heller viktigt för fröken D’Amico. Det viktigaste var att Juve, på grund av detta, förlorade mästerskapet 1999-2000 i den sista omgången.

Ännu en video med matchen där Juventus under deras tid som ”fuskare” (titeln blev ju fråntagen och media samt anti-Juvefans väljer många gånger dessa ord) fick två mål bortdömda och en solklar straff nekad:

Att FIGC, ledda av doktor Petrucci, som något år innan var generaldirektör för Roma, öppnade för att låta icke-europeiska spelare spela, just några dagar innan Juve spelade mot Roma då? På detta vis kunde Nakata, som fram tills dess aldrig hade spelat för Roma, vara med och både göra ett mål och en assist som gjorde att Roma kunde ta med sig ett oavgjort resultat. De vann dessutom just det mästerskapet. Detta tyckte inte fröken D’Amico var viktigt. Det var helt enkelt viktigare att Juve förlorade detta mästerskap 2000-2001.

Man kan bara hoppas på att fröken D’Amico skämtade om detta i god tro och att hon bara ville göra sig rolig, för annars hade man kanske börjat hoppas på att någon låser in henne i något omklädningsrum?

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham