Ronaldo: ”Juve stal Scudetton 1998 och 2002”

Ronaldo talade igår ut i Gazzetta dello Sports specialupplaga SportWeek: ”Juve stal Scudetton 1998 och 2002, Calciopoli bevisade det.”

År 2002 avgjordes Scudetton i sista omgången. Inter förlorade borta mot Lazio med 4-2 och Juventus slog Udinese genom mål av Del Piero och Trezeguet. Det innebar att Juve gick om i denna allra sista omgången och Juve kunde fira sin 26:e italienska ligatitel. Ronaldos tårar på Stadio Olimpico den 5 maj 2002, efter förlusten mot Lazio, är en förlust som för alltid naglat sig fast i intersupportrarnas minne.
Ronaldo gråter den 5 maj 2002

Nästan 12 år efter att Juve fick lyfta sin 26:e Scudetto talade Ronaldo med Gazzetta dello Sport som i sin specialupplaga SportWeek publicerade intervjun. Det handlade en hel del om VM i Brasilien, men Ronaldo som representerade Inter i 5 säsonger fick såklart diskutera sitt gamla lag:

Vilken effekt har det på dig att Inter är utan Massimo Moratti och med en indonesisk president?
”Världen snurrar men Moratti kommer för alltid stå nära Inter.”

Efter det så gick fokus i intervjun över till Juventus då Ronaldo som inte kan släppa förlusten talade ut om det hela med följande ord:
“Att förlora Scudetton den allra sista dagen var fruktansvärt, men tiden är en gentleman då calciopoli gav ett ljus över de mörka åren. De stal två Scudetti, den från 1998 när man nekade oss en straff av Iuliano och under 2002 när matchen slutade på det sättet. I båda fallen vann Juve med Moggi, Giraudo och Bettega vid rodret. Triaden.”

– Skulle Iulianos foul gett en straff?
“Det var en solklar straff.”

Märkte ni under den perioden av något som inte gick som det skulle?
”Självklart. Vi kände att det fanns något smutsigt, men vi hade inga underlag för att kunna bevisa det. Calciopoli underströk att vi hade rätt till slut.”

Som fotbollsspelare var Ronaldo givetvis ett fenomen, men utanför planen har han varit i blåsväder många gånger. Vad exakt Ronaldo vill komma fram till med dessa uttalanden, som kommer strax efter att alla domare som haft någon associering med Juve i samband med Calciopoliprocessen blivit friade, framgår inte riktigt. Åren 1998 och 2002 har aldrig ens nämnts av någon som förfalskade mästerskap. Ibland går det kanske överstyr när känslorna tar över. Poborskys mål mot Inter säsongen 01/02 innebar att Inter förlorade, men i Udine så vann Juventus sin match. Det var på plan som man talade i den sista omgången. År 1998 så talar Ronaldo om en straff i en match som slutade 1-0 till Juventus. Inter fick inte sin straff och Juve fick sin straff… som Del Piero dock missade. Straffarna var alltså inte ens avgörande. Som om att det inte var nog så har Ronaldo helt och hållet sett till att glömma vad som hände i bortamötet. Inter vann med 1-0, men Juventus fick inte en solklar straff:

Förlorarens skällsord nummer 1 är ”fusk” och det vet vi. Men vad vi också vet är att den gamla damen istället talar på plan… 31 Sul Campo!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham