Vittorio Scantamburlo: ”Dagen jag upptäckte Del Piero”

Vittorio Scantamburlo, talangscouten som upptäckte Del Piero, minns dagen när han för allra första gången på plan såg Alessandro Del Piero:
”Det var en lördag, en eftermiddag under hösten. Vänta lite… ska bara kontrollera i min kalender… 10 november 1987. Det var dagen efter Del Pieros 13-årsdag. San Vendemiano-Ossavo spelade. Man hade talat om för mig om en vänsterytter som var verkligt duktig, men som ingen kunde köpa för att han kostade för mycket. Medan jag kliver upp på läktaren, när jag vände mig om: målvakten sköt iväg bollen 50 meter och såg denna grabb som tog emot bollen samtidigt som han fintade bort en motståndare och kontrollerade bollen som om han hade en magnet i fötterna…”

Vittorio Scantamburlo med Del Piero

”räcker bara det? Jo, i den åldern gör det, för pojkar med talang är inte kontinuerliga, de har något extraordinärt, men som de bara tar bara fram då och då, och du måste vara duktig att då ta tillfället i akt. Idag, tyvärr, så lär tränarna bara ut hur man ska passa bollen och att aldrig riskera något. Den gången var det lätt att förstå att han var speciell.”

Vittorio Scantamburlo med Del Piero

”Jag övertygade Padova att acceptera klubbens vilja, 30 miljoner Lire. Men sen så återsålde man honom för 5 miljarder Lire och målvakten Bonaiuti. Många klubbar var efter Del Piero. Som barn så kasserades han av Torino tre gånger och var på väg att säljas till Fiorentina och Milan innan han till slut anlände till Juve. De har ju följt honom sen han var 14. Och det var där som historien fick sin början.”

Video (på italienska):

Fino Alla Fine!!!
/Lorenzo, Riham