Juventus ”Bestia Nera”, vad och vem är det egentligen?

Att Sampdoria är en svår nöt att knäcka för Juventus är väl ingen nyhet. Förlust både hemma och borta förra säsongen och en enda en vinst på de senaste 10 mötena i Serie A vittnar om en otroligt envis motståndare. Man säger i Italien att Sampdoria är Juves ”bestia nera”, dvs deras svarta odjur. Det är ett sätt på vilket man i Italien beskriver någon eller något som man alltid får det svårt mot och som ofta lyckas med att ställa till det för en.

Men frågan är då; vilket är laget som Juve har haft svårast mot genom tiderna? Det finns faktiskt ett lag som Juve aldrig har lyckats slå. Sex matcher har man mötts, men aldrig någonsin har Juve kunnat ta hem en vinst. Kan det vara Barcelona? Nej. Manchester United då? Nej. Vilket lag är det som sex gånger har mött Juve utan att förlora?

Läs och häpna… Spezia Calcio!

Spezia Calcios logotyp

Just precis, den lilla men historiska klubben från Ligurien har mött Juve 4 gånger i Serie A mellan 1926 och 1929. Då blev resultatet för Juve tre oavgjorda matcher och en förlust. Sedan stötte lagen på varandra i Serie B (efter calciopoli) där Deschamps Juve fick stora svårigheter. På bortaplan välkomnades Juventus av ett (för enda gången på hela säsongen) fullsatt Stadio Picco. Efter 39 minuter tog Spezia ledningen till hemmafansens stora lycka och det såg inte bra ut för ett Juve som tryckte framåt men inte lyckades göra mål. När Juves mittfältare Giannichedda drog på sig andra gula kortet med knappt 10 min kvar av ordinarie tid såg det ännu mörkare ut och Speziasupportrarna sjöng högljutt för att en historisk seger var nära till hands, men en viss tjeck vid namn Pavel Nedved ville annorlunda och han slog till i den andra tilläggsminuten för att rädda en pinne. Det slutade med ett oavgjort resultat och 1-1.

Lagen ställdes emot varandra i omgång 21 och därefter i omgång 42 vilket alltså var sista omgången av Serie B 06/07. Juve hade i sista omgången redan säkrat en ligavinst och uppflyttning till Serie A, medan Spezia hade kniven mot strupen och var tvungna att vinna på bortaplan mot självaste Juventus för att säkra en 19:e plats och undvika en direkt nedflyttning. Juve hade på Stadio Olimpico di Torino ett fantastiskt hemmafacit med resultatet 17-3-0 (V-O-F) inför matchen mot Spezia som hade ett väldigt blygsamt bortafacit på 4-6-10 (V-O-F). Ett obesegrat mästarlag mot ett nedflyttningshotat lag med stora svårigheter på bortaplan alltså. Hur skulle det gå?

Juventus ställde visserligen upp med en hel del unga spelare som Antonio Mirante i mål, Piccolo, Venitucci och Sebastian Giovinco. Men Juves startuppställning den dagen (10 juni 2007) var fortfarande 20 gånger högre värderad på transfermarknaden än Spezias. Spezia ledda av Antonio Soda stod dock för en otroligt fin insats. Man tog ledningen en gång och tappade den efter en minut, sedan tog man ledningen en gång till och tappade den efter bara 2 minuter. Hur tungt det än må låta så fortsatte Speziaspelarna att ge sitt allt och i den 90:e minuten slog Nicola Padoin med sitt livs viktigaste mål när han dunkade in den mot en chanslös Mirante i målet. Spezia vann borta mot Juve och matchen gick till historien då den innebar räddningen för den Liguriska klubben. Samtidigt gjorde dock detta resultat att Arezzo med en poäng mindre än Spezia föll ner i Serie B, Arezzo med en viss Antonio Conte som tränare. Kanske bara överflödigt att skriva att Antonio Conte som vanligt blev förbannad över att Juve förlorade!

Conte i Arezzo

Spezia Calcio befinner sig även idag i Serie B och de har en av Juves otroligt lovande spelare, nämligen målvakten Nicola Leali på lån. Intressant är att han själv, som bara är 20 år gammal, är värderad lika mycket som halva övriga truppen i Spezia. Vågar man hoppas på att de tar sig upp till Serie A så att Juve och Conte i synnerhet kan ta sin hämnd?

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham, Lorenzo