Grattis Andrea Fortunato, vi kommer alltid att minnas dig!

En dag som denna, 26 juli 1971, så föddes Andrea Fortunato i Salerno. Redan som liten pojke visade han sin talang och i 1989 fick han som 18-åring debutera i Serie B med Como. Det blev 16 matcher för den talangfulla backen som visade hjärta och följde med Como ner i Serie C1 efter att de hade blivit nedflyttade. I Serie C1 blommade hans egenskaper ut och större lag började visa intresse. I 1991 så köpte Genoa loss honom för att omedelbart låna ut honom till Serie B laget Pisa. Efter 25 matcher som vänsterback i Pisa under säsongen 91/92 där Pisa bara var 5 poäng från en uppflyttningsplats hade Andrea växt till sig ordentligt och utvecklats till en riktigt duktig ytterback. Det var så äntligen dags för Fortunato att ta steget upp i italienska högstaserien Serie A.

Under säsongen 92/93 fick han representera Genoa hela 35 gånger och han fick dessutom göra sitt debutmål och två mål till. Redan efter tre omgångar fick han spela från start mot Giovanni Trapattonis Juventus. Det var en minst sagt svängig match där Juventus först tog ledningen genom ett självmål för att därefter tappa den och senare släppa in ett ytterligare mål. Di Canio blev utvisad och Juventus såg ut att få en tuff dag, men de lyckades genom engelsmannen David Platt kryssa i en match som slutade 2-2. Även Conte var på plan den dagen.

Fortunato vars namn betyder ”tur” hade ingen större lycka när han under omgång 7 och 8 gjorde självmål mot Pescara respektive lokalrivalen Sampdoria i ett derby där Griffone förlorade med 1-4. Men trots att tränare Bruno Giorgio blev sparkad och Luigi Maifredi blev tillsatt i omgång 10 så fick Fortunato fortsatt förtroende. Passande nog gjorde Fortunato sitt debutmål i Serie A borta mot Torino vilket innebar att Genoa undvek en förlust i omgång 28. Efter det blev det ytterligare två mål som innebar att Genoa vann borta mot Atalanta och i 80:e minuten lyckades rädda en pinne mot Fabio Capellos Milan!

Andrea Fortunato var vid detta läge en riktig publikfavorit i Genuaklubben, men det var dags att röra på sig när Giovanni Trapattoni och Juventus visade intresse. 10 miljarder italienska lire, motsvarande ungefär 5 miljoner € betalade Juventus och Andrea som hade gjort sitt debutmål i Turin mot Toro packade väskan och begav sig till Juventus i Turin under samma mercato som Juventus också tog hem Alessandro Del Piero från Padova för halva beloppet de betalade till Genoa för Andrea. En annan man som även han kom till Juventus från Padova var Angelo Di Livio. Juventuslegenden som också fyller år idag (47 år). Stort grattis Angelo!!!

Andrea Fortunato Juventus 1993-94 Angelo Di Livio Juventus 1993-94 Alessandro Del Piero Juventus 1994-95

Fortunato visade vad han gick för. Han sprang något oerhört på sin kant och levererade inlägg på löpande band. Han passade som handen i handsken i Trapattonis Juventus under säsongen 93/94 då han var en äkta lagspelare. Han gjorde även ett mål efter 15 spelade omgångar mot Lazio borta (Juventus förlorade dock matchen med 1-3). Fortunato hade inledningsvis imponerat stort och beskrevs av italienska landslagets tränare som: ”En uppenbarelse i den italienska fotbollen”. Han blev kallad att representera Gli Azzurri mot Estland den 22 september 1993 på bortaplan i Tallin och fick vara ersättare till självaste Paolo Maldini. Italien vann med 3-0 och Fortunato såg ut att ha exploderat.

Fortunato med Conte under en träning

Allt såg fantastiskt bra ut för Andrea som helt klart ingick i VM-truppen som Sacchi hade i sitt huvud. Men efter vinteruppehållet tappade Fortunato formen på ett oförklarligt vis och i maj 1994 visade sig förklaringen vara att Andrea Fortunato var sjuk i en mycket sällsynt form av leukemi. Juventus slutade tvåa i ligan.

Fortunato i Delle Alpi

Säsongen därpå tog Marcello Lippi över rodret som Juventus tränare. Fortunato behandlades mot sin cancer och efter flera benmärgstransplantationer kunde han äntligen komma tillbaka och bli uttagen av Lippi. Det såg ut att bli bättre och man trodde att Andrea kunde återhämta sig, men då slog en lunginflammation till som gjorde att han inte kunde återhämta sig. Den 25 april 1995 så var Andreas sista ord: ”Jag trodde aldrig att det kunde vara så fantastiskt att kunna gå”. Dagen efter hans bortgång spelade Gli Azzurri mot Litauen borta i Vilnius i EM-slutspelet till Euro96 i England. Italien vann med 1-0 och dedikerade vinsten till Fortunato och hans anhöriga.

Juventus hedrade Andrea genom att vinna sin Scudetto nummer 23 och SuperCoppa Italiana. Fortunato blev alltså bara 23 år och Juventus Scudetto nummer 23 är idag känd som Fortunatos Scudetto.

Nedan kommer kapten Gianluca Viallis tal vid Andrea Fortunatos begravningsceremoni:

Juventuskaptenen sade följande ord: ”Hoppas att det finns ett fotbollslag i paradiset, så att du kan fortsätta att vara lycklig med att springa efter bollen. Ära åt dig, Andrea Fortunato”. Mindre än ett år därefter fick han lyfta Championsbucklan till skyarna.

En otroligt sorglig historia. En spelare med hjärta och laganda och en spelare med fantastiska kvaliteter på plan. Du är en mästare som lämnade oss för tidigt, men ditt minne kommer för alltid att vara närvarande i alla BiancoNerihjärtan och du kommer aldrig att glömmas!

Scudetto nummer 30 var mycket speciell för alla Juventini. Den 25 april 2012 (17 år efter att Fortunato tragiskt hade gått bort) så gjorde Marco Borriello ett av de viktigaste målen i Scudettostriden när Juventus bortaslog Cesena med 1-0 i den så kallade ”Din Don” matchen. Det var Borriellos debutmål i Juventus, och målet dedikerade han till Andrea Fortunato. Grande Borriello!

Grattis Andrea Fortunato, vi kommer förevigt att minnas dig! Stort grattis även till legenden Angelo Di Livio!
/Riham