En dag som denna – den 31 juli 2003, Vittorio Caissotti di Chiusano!

Den 31 juli så grät Juventus vid Vittorio Caisottis grav  (Turin, 5 agusti 1928 – Turin, 31 juli 2003).

Vittorio Caisotti (mer känd som Vittorio Caissotti di Chiusano, var president för Juventus under åren 1990-2003. Han tog över posten som president efter Boniperti (1971-1990) och efter Vittorios död så tog Franzo Grande Stevens över (2003-2006).

Han hade nobla rötter då hav var sonson till Biskopen Paolo Maurizio Caissotti. 1952 så blev han advokat, började arbeta i Turin hos ”Studio Barosio”, en av de viktigaste advokatkontoren i staden och han samarbetade med den lokala tidningen, La Stampa.

Chiusano hade hand om många rikskända mål som Tangentopoli, oljeskandalen 1981, de flesta av FIATs ärenden. Men han var också en av de främsta förkämparna mot terrorismen i Italien under deras ”anni di piombo” (blyåren) med terrorism, främst då Brigate Rosse, den röda brigaden.

Han blev kommunfullmäktig i Turin från 1985.

Den 12 februari 1990 blev han nominerad som President i Juventus Football Club och åtog sig samtidigt rollen som generaldirektör (en roll som idag täcks av Marotta).
Hans berömda tal framför aktieägarna i Juventus från augusti 2001 följer nedan:
”Juventus är historia, en del av landet, en bild av Italien i världen. Detta innebär att ha ett stort ansvar, för varje dag måste man respektera namnet som man representerar. Men Juve är mer än det; det är ett moralisk och idealiskt värde, det är den stilen med klass som vi har att tacka Agnelli för. Mycket av konsensus som Juve har är ett resultat av många nationella och internationella succéer, där man även kan lägga in spelarna som man givit landslaget. Från födelsen på bänken i Corso Re Umberto, så har Juve varit centrum för det sociala livet, både civilt och kulturellt under 1900 talet. Juve är  utan rastillhörighet, aristokratisk men samtidigt arbetarklass. Juve är mångpolitiskt, allt från kommunister till monarker.”

vittorio-caissotti-di-chius

Vila i Frid, Grande presidente, och tack för allt!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo