En dag som denna – den 30 juli 1926, Jozsef Violak!

József Violak (som blev Giuseppe Viola för italienarna) blev tränare för Juventus en dag som denna för 87 år sedan efter att Karoly, den dåvarande Juventustränaren, plötsligt gått bort efter en hjärtattack.

Violak spelade redan för Juventus men tog samtidigt över rollen som spelande tränare och han ledde laget under de tre sista omgångarna (avgörande finalen i Lega Nord mot Bologna i Milano som vanns med 2-1 och dubbla möten mot dåtidens Romlag Alba i Finalen som vanns med totalt 12-1) och vann Lo Scudetto det året. Lägg märke till att man på den tiden spelade ligan som Prima Divisione uppdelad i två grupper varifrån ettan från respektive grupp möttes i en final (Finale Lega Nord). Vinnaren av finalen i Lega Nord (i detta fall Juventus som vann mot Bologna) skulle därefter möta vinnaren från Lega Sud (i detta fall Romlaget Alba).

József Violak, mittfältare och ursprungligen från Ungern, kom till Juventus i 1924 och spelade där mellan åren 1924-1928 samt vid ett senare tillfälle mellan 1929-1930 då han spenderade säsongen 28/29 med Ambrosiana (dagens Inter).

Många trodde egentligen att József Violak (som föddes i Komárom den 10 juni 1896 och gick bort i Bologna den 18 augusti 1949) var italienare då fascistregimen ändrade hans namn, de tog bort bokstaven K i hans efternamn och gav honom ett italienskt pass så att han istället blev Giuseppe Viola.

Värt att nämnas är att han var lagkamrat till den då unge Giuseppe Meazza i Ambrosiana (Inter) under 1928-29. Meazza är ju mannen som gett namnet till stadion i Milano. Viola(k) återvände som nämnt till Juve och därefter avslutade han sin karriär som spelare i Atalanta. Han har tränat några lag i Serie A som Milan, Lazio och Livorno.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo