En dag som denna – den 13 september 1959, Coppa Italia!

En dag som denna i år 1959 fanns spelare som Omar Sivori, Giampiero Boniperti och John Charles på planen när Juventus ställdes mot Inter på San Siro i Coppa Italia Finalen.

Derby d’Italia var en mycket efterlängtad match som hade alla ögon på sig och då det dessutom var en finalmatch i den italienska cupen vägde matchen extra tungt. Juve hade en vecka tidigare den 6 september vunnit mot Genoa i semifinalen med 3-1 och det var nu dags för Teobaldo Depetrinis (Juves tränare på den tiden) mannar att ta sig an Aldo Campatellis Inter. Fyra dagar innan finalen skulle äga rum så lottade man om var matchen skulle äga rum och det blev bortaplan för Juves del då lotten drog fram San Siro som finalarena.

Charles, Sivori och Boniperti var kända som Juventus magiska triad

Klockan 16.30, lördagen den 13 september, gick lagen in på plan.

Juventus startelva var: Mattrel, Castano, Sarti, Emoli, Cervato, Colombo, Boniperti, Nicolè, Charles, Sivori, Stivanello.
Inters startelva: Matteucci (utbytt mot Da Pozzo i 46:e), Guarnieri, Gatti, Masiero, Cardarelli, Bolchi, Bicicli, Firmani, Angelillo, Corso, Rizzolini.

Juventus stormade på trots att det var bortaplan och redan efter 7 minuter stod det 1-0 till BiancoNeri efter mål av walesaren Charles. 20 minuter efter första målet ökade man på och gjorde avståndet till 2 mål genom nyförvärvet från Fiorentina Sergio Cervato. Inter försökte givetvis slå tillbaka och med 9 minuter kvar av halvlek lyckades Bicicli reducera till 2-1.

Halvtidsvilan kom emellan och matchen såg ut att vara vidöppen med bara ett mål som skiljde lagen åt. Men Omar Sivori (Juventus nummer 10 på den tiden) ville annat och såg till att Juve på nytt tog en tvåmålsledning efter 20 minuters spel i andra halvlek. Nu började Juve spela lugnare och med bara 11 minuter kvar ordnade man en straff som Cervato satte bakom inbytte Da Pozzo i Intermålet. 4-1 stod sig och Juventus med kapten Boniperti kunde lyfta sin tredje Coppa Italia och den första italienska cuptiteln sedan 17 år tillbaka.

Året därpå vann Juventus sin fjärde Coppa Italia-titel!

Boniperti lyfter Coppa Italia trofén för andra året i rad 1960

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham