En dag som denna – den 11 juli, 31 år sedan, Campioni del Mondo!

Världsmästerskapet i fotboll 1982 spelades i Spanien och efter ett knapert gruppspel med enbart oavgjorda matcher lossnade det för Italien, som tog sitt tredje VM-guld genom seger mot de regerande europamästarna Västtyskland i finalen. Det italienska laget var utdömt av många innan slutspelet. Spelarna ansågs ha passerat bäst före datumet för längesedan.
Italien visade mästarklass först i det andra gruppspelet. En 2–1-seger mot de regerande mästarna Argentina gav en avgörande match mot Brasilien (med stjärnor som Sócrates och Zico) om semifinalplatsen. Via en 3–2-seger där Paolo Rossi gjorde hela tre mål gick Italien vidare som en given favorit och kunde sedan triumfera via 2–0 i semifinalen mot Polen följt av finalsegern i Madrid mot Europamästarna Västtyskland.

Gli Azzurri var som vanligt klädda i Bianconeri: Zoff, Cabrini, Rossi, Scirea, Tardelli och Gentile!

Jag själv kommer aldrig att glömma bort det, jag bjöd in alla mina grannar (bodde då i Sverige) och hade laddat upp med italienska ”godsaker” som vin, salami och annat gott. Jag var så nervös under hela matchen att jag totalt glömde bort att äta något. Efter slutsignalen så tittade jag på bordet… allt var uppätet, inte ens en smula över till mig! Men skitsamma, huvudsaken var att vi vann!!!

vm

Fino Alla Fine!
/Lorenzo