Interisti gillar att säga: ”Mai stati in Serie B”, men vad döljer sig under ytan?

”Mai stati in Serie B” Vi har aldrig varit i Serie B…

Det tog 14 månaders arbete för Stefano Palazzi, FIGC egen åklagare, att slutföra FIGC-processen som slutade med en rapport på hela 72 sidor (ladda ner den här). Enligt Stefano Palazzi har Inter systematiskt försökt uppnå fördelar genom att påverka domarkåren. Inter har därmed brutit mot artikel 6 i den sportsliga rättvisan eftersom att klubben hade en direktkontakt med fotbollsdomarna. Detta gjordes både genom telefon- och personlig kontakt och det är något som varken Moggi eller Juventus aldrig har haft och aldrig heller har blivit dömda för. Samtidigt innebär ett brott mot artikel 6 att Inter skulle ha degraderats i seriesystemet i samband med Calciopoliskandalen 2006. Men eftersom att det hade gått mer än fem år sedan det inträffade så löpte preskriptionstiden ut (5 år, enligt italiensk lag). Därför kan klubben idag inte ställas till svars för brotten men det låter alltid lika löjligt när Interfansen än idag fortsätter att hänga upp banderoller och skandera att: ”Vi har aldrig spelat i Serie B”. Det är ett påstående som bara bevisar hur dåligt informerade de flesta interisti fortfarande är. Eller så är det kanske så att de inte vill veta? Det är nog bekvämare så för att inte deras ”triplete” skall bli mindre värd. För det är ju uppenbart att den aldrig hade kommit till stånd om även Inter blivit straffade som alla andra, kanske mer än andra om jag ska vara ärlig, för här har varken jag eller Palazzi lagt till skandalerna med Telecoms hemliga avlyssningar och spioneri, som betalades av Inter, ej heller Recobas falska pass som Inter på ett olagligt sätt skaffade fram för att kunna få spelaren att deltaga i Serie A då reglerna, enligt artikel 8, säger en poängs avdrag för varje match han deltagit, vilket totalt skulle innebära 56 poängs avdrag, och bara det hade automatiskt lett till en degradering ner till Serie B. Dessutom en automatisk avstängning för klubben att kunna deltaga inom fotbollen, från 1 upp till 2 år, förutom Serie B!

Juventus - Inter
I och med att Palazzi offentliggjorde sina upptäckter ökade Juventus sin beslutsamhet i att utkräva rättvisa. Juventus president, Andrea Agnelli, uppmanade FIGC att återkalla Scudetton från 05/06 och hotade med att ta ärendet vidare till högre, sportsliga såväl som civila, instanser om FIGC inte såg till att rättvisan skipades. Den åberopade Scudetton blev tilldelad Inter i samband med Calciopoliskandalen 2006, efter att den blivit fråntagen Juventus och passande nog så utfördes detta efter begäran av Guido Rossi som är en före detta styrelseledamot i Inter.
I väntan på ett beslut från FIGC avseende Scudetton från 05/06 dryftade diverse medier sina åsikter om frågan. Gazzetta dello Sports chefredaktör Andrea Monti ställde sig på Juventus sida och uppmanade fotbollsförbundet att återkalla titeln. Detta föranledde i sin tur till att Inters president Massimo Moratti uppmanade till en bojkott av den rosa tidningen.

Den 18 juli 2011 meddelade FIGC häpnadsväckande att de inte var “kompetenta nog” att återkalla Scudetton. Med andra ord beslutade FIGC att inte besluta i ärendet eftersom att de enligt de själva inte hade tillräcklig kompetens för att utvärdera fallet och ta ett riktigt beslut. Presidenten för FIGC, Giancarlo Abete, sade i ett uttalande i samband med beslutet att han istället hoppas att Inter agerar etiskt och återlämnar Scudetton på egen hand. Abete försökte dessutom få till stånd ett ”Tavolo della pace”, ett fredsbord, där alla inblandade parter med Agnelli, Moratti, Galliani, Della Valle, bara för att nämna några, bjöds in. Men det blev ett enda stort fiasko och Moratti var den som först lämnade salen… lättad.

Uttalandet antyder att Abete inte ifrågasätter korrektheten i bedömningen av de överträdelser som dokumenterats i Palazzis rapport. Samtidigt menar han att FIGC inte har juridisk grund för att kunna besluta om Scudettons vara eller icke-vara. Professor i den sportsliga rättvisan vid ”Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli di Roma” i Rom, Enrico Lubrano, anser att FIGC är “kompetent nog” att besluta i denna fråga. Lubrano berättar i en intervju med TuttoSport att det enligt hans förståelse av lagen är självklart att FIGC har befogenheten att återkalla titeln. Man valde helt enkelt att inte blanda in sig.
Gazzetta dello Sports välkända bild på framsidan med Inters kartong-Scudetto
Andrea Monti (journalist i Gazzetta dello Sport) kommenterade beslutet med följande starka ord:
“Tydligen behövdes det 14 månader för det italienska fotbollsförbundet att förklara sig själv inkompetent. 14 månader för att konstatera att man är ett politiskt organ utan den juridiska befogenheten att döma. Jag undrar då varför man inte kunde berätta detta omgående?”

Vidare skriver Monti:
“Varför göra en grundlig utredning där Palazzi adderar bevisbörda som sätter nytt ljus på originaldomen, bara för att därefter inte ens diskutera rapporten?”

Monti kritiserar även det faktum att Guido Rossi, som tilldelade Scudetton till Inter, inte hade tillgång till de nyligen upptäckta samtalen. För detta beskyller han gruppen som ledde utredningen år 2006 och i synnerhet polisman Attilio Auricchio som hade hand om bevisföringen.

Så, kära Interisti; innan ni käbblar på om ert ”vi har aldrig varit i Serie B” som ingen kan säga emot, tänk då på att det inte betydde att ni egentligen inte skulle varit där. För sanningen är den att ni, mer välförtjänt än andra, skulle spelat där och då hade ingen någonsin hört talas om er ”triplete”.

Kära Interisti; tänk även på att det är viktigt att ha koll på er egen historia. 2010 är ett viktigt år för er. Men det finns andra viktiga år. Den första Scudetton i klubbens historia som kom 100 år innan trippeln (dvs år 1910) kom på ett speciellt sätt (den som inte vet hur får omedelbart läsa historien på nytt). Ett annat år som också är speciellt är 1922… då kom Inter sist i ligan, men fick ändå vara med i den italienska högstadivisionen säsongen efter.

Interstruts
Detta är Inter…

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham
Ett stort tack till Mohammad Khalil för ditt bidrag.