Hur långt har man kommit och vad återstår av Calciopoli? Vi bjuder på en sammanställning!

Som ni vet har mycket hänt sedan den första domen i Calciopoliprocessen, men vi skall sammanställa var vi är just nu för att se vad som återstår i Calciopoliprocessen som gjorde att Juventus flyttades ner till Serie B i 2006 trots att hela 9 spelare från Juve var med i VM-finalen i Berlin när Marcello Lippis Italien vann mot Frankrike.

Vi börjar med några siffror för att komma ihåg hur man började och vad man kommit fram till efter den sista processen:

 • Av de 20 personer som stod på de anklagades bänk så finns det nu bara sju kvar, plus Bergamo (som måste göra om sin process då hans advokat var tvungen att föda) samt Racalbuto (där preskriptionen har genomförts, men eftersom vi inte vill utesluta någon så räknar vi in honom med).
 • Av alla dessa 20 personer så var nio av dem domare eller linjemän, som enligt uppgift ingick i den berömda ”cupola” som ”organiserades” av Moggi. Av dessa nio så återstår det nu bara tre (plus Racalbuto då som blev preskriberad trots att han inte ville).
 • Av de 30 anklagelseakterna enligt åklagarna, så återstår det bara åtta där man påstår att domarna eller linjemännen haft ett finger med i spelet, och tre av dessa matcher hade inget med Juventus att göra, inte ens indirekt. I de andra så har anklagelserna för fusk fallit (alla frikända), i alla fall så har man kommit fram till att domarna inte inverkat på resultaten på något sätt.
 • Av dessa 30 ”fuskanklagelserna” så har man använt sig av ordet “frikända” (utan preskription) hela 62 gånger. Det betyder att undersökningar under Calciopoliprocessen har producerat hela 62 anklagelser för fusk som utan tvekan är felaktiga. Speciellt om man då skall jämföra med de 47 anklagelser som fortfarande står på benen.
 • Av dessa 47 anklagelser som hittills står kvar är hela 36 för ögonblicket preskriberade och nio gäller enbart Bergamo som ska göra om sin egen process.
 • Om vi tar bort preskriptionerna och lägger Bergamo åt sidan så står vi kvar med Bertini, Dattilo och De Santis. Alla dömda utan preskription då alla tre vägrade gå med på detta för att istället kunna bevisa sin oskyldighet.
 • Till sist, i akten som gäller Giraudo, så blev alla frikända (utan preskription) utom Giraudo själv!
 • I akten med Moggi, förutom preskriptioner och Bergamo, så blev alla dömda förutom Foti och De Santis enligt anklagelseakt L.

Om vi nu gör en andra runda, efter den första processen, och går igenom de personer som kvarstår i denna ”kriminella organisation” så är det alltså Moggi, Giraudo, Mazzini och Pairetto, tillsammans med De Santis, Dattilo och Bertini.

Så vad är det fotbollsdomarna egentligen anklagas för att ha gjort?

 • De Santis har själv lyckats med bedriften att i en enda säsong varna Petruzzi, Nastase och Gamberini, förutom då att han ensam har räddat Fiorentina kvar i Serie A. Men det intresserar oss bara till en viss del eller egentligen inte ett dugg om jag ska vara riktigt ärlig.
 • Dattilo? Han lyckades med att få Jankulovski utvisad i matchen mellan Udinese-Brescia, rättmätigt, då denne gav ett hårt knytnävslag rakt i ansiktet på en motståndare och hans linjeman rapporterade detta, då bara han såg det och inte Dattilo själv, utan att favorisera Juventus på något som helst sätt. (Läs en hel artikel om detta här)
 • Bertini? Jo han ”producerade ett futtigt 0-0 hemma mot Milan” som Biscardis sekreterare vittnade om i ett avlyssnat telefonsamtal.
 • Vi lägger (trots preskriberingen) även till Racalbuto. Han lär ha producerat ett 1-1 mot Cagliari och en seger mot Roma till Juventus (men det tack vare linjemännens misstag och inte hans egna, och som han själv fick betala med hela 9 omgångars stopp, mellan tårar och beskyllningar, och allt detta trots att han skulle vara ”beskyddad” av Moggi).

För Siena-Juventus, Juventus-Chievo och Lecce-Juventus däremot, så hade man inte modet att stödja tanken på att Capellos superlag hade behov av någon domarhjälp (tur det, för det hade varit för mycket).

Vad anklagas Juventus ledare för?

Giraudo:

 • Det enda som kvarstår för Giraudo är att han på något sätt skulle ha bidragit till att ändra på valet av domarna inför matchen Juventus-Udinese. En match där Rodomonti, Gemignani och Foschetti redan blivit totalt frikända. Detta då sorteringen av domarna var regelmässigt utförda samt omöjliga att kombinera enligt domstolen konstaterande. Moggi ville alltså inte att namnet på en viss domare skulle komma ur urnan.

Moggi:

 • Moggi skulle ha gjort en komplott med Bergamo och Pairetto (domarcheferna) och att de tillsammans skulle ha gjort upp matchen mellan Juventus-Lazio. men då utan hjälp av domaren Dondarini (frikänd) och hans assistent, Baglioni (frikänd).
 • Moggi lär ha frågat och fått det han ville av De Santis i samarbete med Bergamo och Pairetto, då ”fruktade” spelare (med all respekt för de som skall nämnas) som Pertuzzi, Nastase och Gamberini i Bologna för att hindra dem att spela mot Juventus söndagen därpå.
 • Moggi lär ha ringt upp Bertini för att favorisera Juve i matchen mot Milan, men detta ledde tydligen bara till ett futtigt 0-0 hemma i Turin.
 • Moggi tillsammans med Racalbuto skall ha kommit överens om att favorisera Juventus mot Cagliari, men även här slutade det med ett futtigt 0-0.
 • Moggi lär ha gjort upp valet av domarna inför matchen Juventus-Udinese (se Giraudo ovan).
 • Tillsammans med Racalbuto ville Moggi fixa matchen mot Roma, och här lyckades de (eller rättare sagt så vann Juve)
 • Sedan såg Moggi till att Fiorentina favoriserades mötet mot Chievo. Men här har inte Juve något med saken att göra och favoriseringen måste ha skett utan att domaren Dondarini visste något om det hela då han är frikänd.

Det var alltså alla kvarstående anklagelser mot Moggi och Giraudo och man märker mycket snabbt hur pass ohållbara anklagelserna är. Att bevisa att en match är uppgjord när den involverade domaren är frikänd blir mycket svårt och när sedan resultatet inte ens säger att matchen kan vara uppgjord börjar man tänka i andra banor än att det verkligen handlar om en kriminell organisation bakom matchens utgång.

Vilka andra ledare och domare återstår då med anklagelser mot sig?

 • Domen mot Foti (preskriberades), som tyst, tyst skulle favorisera sitt Reggina mot Brescia och Sampdoria. Sampdoria vann dock med 3-2 och ingen domare har blivit dömd för dessa matcher, förmodligen var det en slags ”själv-vilja” (det räckte med Bergamos tankegångar).
 • Domen mot Lotito som lär ha skapat en komplott för att Lazio skulle vinna mot Chievo och mot Parma. Domarna Rocchi och Messina är frikända, men det är bara detaljer. Denna dom är preskriberad, men den 19 december sade Lotito i en intervju att han var fruktansvärt upprörd för att han inte fått chansen att bevisa sin oskuld, liksom Della Valle. Det är inte alltid så att det betyder att man är skyldig bara för att det blivit preskriberat utan det är upp till domarna att besluta det. I vissa fall, som exempelvis Morattis, så var det han själv som gick med på att preskribera Palazzis anklagelser år 2011.
 • Milan som i teorin är det stora offret i Moggis system, och som såg sig själva bli stoppade då det slutade 0-0 mot Juve på grund av Bertini (tydligen var domare Bertini inte kapabel att ens skänka en straff, en frispark nära målområdet, en ”något eller vad som helst”, för att få Juventus att vinna matchen). Men med Meanis påtryckningar på domaren Puglisi för att försöka få Milan att vinna mot Chievo (detta gjorde att Meani dömdes för olaglig brottverksamhet enligt art 6 i brottsbalken).
  Ett oavgjort resultat borta mot Juve och en mycket viktig vinst hemma mot Chievo, inte alls dumt, eller hur? Blev domarna frikända här med? Absolut inte. Puglisi dömd (dock preskriberat). Men detta är bara detaljer, de var ju trots allt offren i calciopoli, eller hur?

Åh, glömde här bort att nämna en viktig sak… alla domarna anklagade för att ha favoriserat Juventus nekade preskribering förutom Racalbuto som var den ende av dessa som även står anklagad för att ha favoriserat Milan. En liten detalj detta också… Nu fortsätter vi med vår lista:

 • Till slut återstår Fiorentina med de två, Della Valle och Mencucci, som enligt anklagelserna var skyldiga till två olovliga sportverksamheter. Domarna? Dondarini frikänd för matchen som man vann mot Chievo men De Santis dömdes för det oavgjorda resultatet mellan Lecce och Parma som var avgörande för att rädda Fiorentina kvar i Serie A. Med Moggi frikänd och främmande för detta förstås så var det nog ett autonomt beslut av Bergamo och Mazzini, som tydligen i den berömda ”cupola” kunde gå in och ut som de själva ville, liksom De Santis.

Detta är det. Slutsatserna av allt detta får ni själva dra. Det finns de som framför denna lista finner en fotboll som är sjuk, de som anser Juve vara ”tjuvar”, de som anser andra lag vara ”offer”, de som anser det hela vara en total fars, de som anser det vara en flopp samt de som ser det som en triumf. Det är onödigt att försöka sig på att övertyga de som redan har sin egen bild av det hela, räcker med att nämna majoriteten av Interfansen, och till en viss del Milanfansen med. Onödigt, för att inte säga omöjligt, att få dem att ändra ståndpunkt. Det kommer aldrig att fungera. Bättre då att skriva ner en komplett lista, som är helt neutral och som innehåller anklagelse efter anklagelse. Men det ni alltid borde ha i åtanke är att det inte finns ett enda telefonsamtal mellan Moggi och någon fotbollsdomare alls. Detta var helt förbjudet. Det finns dock telefonsamtal mellan Moggi och domarkårens chefer, men det var något som skulle gynna kommunikationen mellan klubbarna och federationen och det var inte bara lagligt utan rekommenderades till och med.

Läs och tyd den hur ni vill:

BROTT A (Brottslig sammansvärjning):
MOGGI: Skyldig
GIRAUDO: Skyldig
MAZZINI: Skyldig
BERGAMO: Skyldig i första processen, men väntar ännu på den andra.
PAIRETTO: Skyldig
LANESE: Frikänd
DE SANTIS: Skyldig
FAZI: Skyldig
MAZZEI: Frikänd
GHIRELLI: Frikänd
BAGLIONI: Frikänd
SCARDINA: Frikänd
FABIANI: Frikänd
RACALBUTO: Skyldig i den första processen, domen annullerad för preskribition.
CASSARA’: Frikänd
DATTILO: Skyldig
BERTINI: Skyldig
GABRIELE: Frikänd
PIERI: Frikänd
AMBROSINO: Frikänd

BROTT B (Udinese 1-2 Brescia):
Tes: Medvetna varningar utdelade till Pinzi, Muntari och Di Michele och medveten utvisning av Jankulovski som hade skadat Udinese och favoriserat Juventus i nästa möte.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
GIRAUDO: Frikänd
DATTILO: Skyldig

BROTT C (Siena 0-3 Juventus):
Tes: Favorisera Juventus.
FABIANI: Frikänd
MOGGI: Frikänd
BERTINI: Frikänd

BROTT D (Juventus 3-0 Chievo):
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Frikänd
FABIANI: Frikänd
PIERI: Frikänd

BROTT E (Lecce 0-1 Juventus):
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Frikänd
GIRAUDO: Frikänd
BERGAMO: Frikänd
PAIRETTO: Frikänd
DE SANTIS: Frikänd
CENNICOLA: Frikänd

BROTT F (Juventus 2-1 Lazio):
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
GIRAUDO: Frikänd
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
PAIRETTO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
DONDARINI: Frikänd
BAGLIONI: Frikänd

BROTT G (Fiorentina 1-0 Bologna):
Tes: Avsiktliga varningar utdelade till Petruzzi, Nastase och Gamberini för att favorisera Juventus, nästa motståndare till Bologna.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
DE SANTIS: Skyldig
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
PAIRETTO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT H (Reggina 1-3 Brescia):
Tes: Favorisera Reggina.
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
FOTI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT I (Bologna 0-1 Juventus):
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
BERGAMO: Frikänd
PAIRETTO: Frikänd
DE SANTIS: Skyldig, domen från BROTT G.
PIERI: Frikänd

BROTT L (Reggina 3-2 Cagliari):
Tes: Favorisera Reggina.
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
DE SANTIS: Frikänd
FOTI: Frikänd

BROTT M (Juventus 0-0 Milan):
Tes: Favorisera Juventus.
FABIANI: Frikänd
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
BERTINI: Skyldig

BROTT N (Roma 5-1 Parma)
Tes: Medvetet visa ut Pisanu och Contini, nästa motståndare till Juventus.
MOGGI: Frikänd
RACALBUTO: Frikänd

BROTT O (Cagliari 1-1 Juventus)
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
RACALBUTO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen.

BROTT P (Messina 1-0 Parma)
Tes: Favorisera Messina.
FABIANI: Frikänd
MOGGI: Frikänd
BERTINI: Frikänd

BROTT Q (Juventus 2-1 Udinese):
Tes: Att ha försökt att göra upp valet av domarna tack vare press från Moggi på Bergamo och Juventus som favoriter i valet av domartrion.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
PAIRETTO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
GIRAUDO: Skyldig
RODOMONTI: Frikänd
GEMIGNANI: Frikänd
FOSCHETTI: Frikänd

BROTT R (Siena 2-2 Messina):
Tes: Favorisera Messina.
FABIANI: Frikänd
MOGGI: Frikänd
BERTINI: Frikänd

BROTT S (Sampdoria 3-2 Reggina):
Tes: Favorisera Reggina.
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
FOTI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT  T (Palermo 3-2 Lecce):
Tes: Medvetna varningar på Pinardi och Rullo, nästa motståndare mot Messina.
MOGGI: Frikänd
DE SANTIS: Frikänd

BROTT U (Chievo 0-1 Lazio):
Tes: Att ha gjort upp domarvalen för att favorisera Lazio.
CARRARO: Frikänd redan i den första processen
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
PAIRETTO: Frikänd
MAZZINI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
LOTITO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Lotitos vilja)
ROCCHI: Frikänd

BROTT V (Lazio 2-0 Parma):
Tes: Att ha gjort upp domarvalen för att favorisera Lazio.
CARRARO: Frikänd redan i den första processen
BERGAMO: Frikänd
PAIRETTO: Frikänd
MAZZINI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
LOTITO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Lotitos vilja)
MESSINA: Frikänd

BROTT Z (Roma 1-2 Juventus):
Tes: Favorisera Juventus.
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
GIRAUDO: Frikänd
RACALBUTO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT A1 (Reggina 2-0 Messina):
Tes: Favorisera Messina.
FABIANI: Frikänd
AMBROSINO: Frikänd

BROTT A2 (Inter 3-2 Fiorentina):
Tes: Medvetna varningar på Vialli och Obodo, nästa motståndare till Juventus.
BERTINI: Frikänd

BROTT A3 (Siena 2-1 Milan):
Tes: Nackdel för Milan.
BERGAMO: Frikänd
PAIRETTO: Frikänd
MAZZEI: Frikänd
MAZZINI: Frikänd
GIRAUDO: Frikänd
BAGLIONI: Frikänd

BROTT A4 (Milan 1-0 Chievo):
Tes: Favorisera Milan.
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
MEANI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
MAZZEI: Frikänd
PUGLISI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT A5 (Chievo 1-2 Fiorentina):
Tes: Favorisera Fiorentina.
DELLA VALLE DIEGO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Diegos vilja)
DELLA VALLE ANDREA: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Andreas vilja)
MENCUCCI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
MAZZINI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
MOGGI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Moggis vilja)
DONDARINI: Frikänd

BROTT A6 (Livorno 3-6 Siena):
Tes: Orättvis utvisning av Galante för att vända det till en nackdel för Livorno och för att hämnas på tidigare uttalanden från presidenten Spinelli om “combriccola romana” en hemlg domarorganisation där De Santis skulle varit en av huvudpersonerna, enligt Spinelli.
DE SANTIS: Frikänd

BROTT A7 (Arezzo 1-0 Salernitana):
Tes: Favorisera Arezzo.
MAZZEI: Frikänd
TITOMANLIO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen

BROTT A8 (Palermo 1-1 Reggina):
Tes: Favorisera Reggina.
BERGAMO: Frikänd
FOTI: Frikänd
PIERI: Frikänd

BROTT A9 (Lazio 1-1 Fiorentina):
Tes: Della Valle lär ha föreslagit till Lotito att komma överens om resultatet men som Lotito lär ha vägrat att gå med på.
DELLA VALLE DIEGO: Frikänd

BROTT A10 (Lecce 3-3 Parma):
Tes: Att i förväg bestämma sluresultatet i oavgjort för att på så sätt rädda Fiorentina kvar i Serie A.
DELLA VALLE DIEGO: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Diegos vilja)
DELLA VALLE ANDREA: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen (mot Andreas vilja)
MENCUCCI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
BERGAMO: Skyldig i den första processen, i väntan på den andra
MAZZINI: Skyldig i den första processen, domen preskriberad i den andra processen
MOGGI: Frikänd
DE SANTIS: Skyldig
GRISELLI: Frikänd

Det var alltså en sammanställning av alla brott och domarna hittills. Hoppas du blivit lite klokare än innan…
Vad händer nu då? Ja, enligt Moggi själv så kommer alla anklagelser mot honom att falla och han säger följande:
”Jag fick en sänkning av mitt straff, men alla anklagelser riktade mot mig kommer att falla i högsta domstolen. Adriano Galliani var en av de principiella huvudaktörerna i ett system som man ännu inte vet allt om, men sanningen kommer fram till slut och då kommer någon att göra sig riktigt illa. I flera år har jag anklagat andra men ingen har någonsin stämt mig och detta faktum bevisar också min oskuld.”

Vi ser alla fram emot nästa ”rond”.

Fino Alla Fine!
Lorenzo Callegari