En dag som denna, den 9 juni 1957, Kurt Hamrin spelar sista matchen i Juvetröjan!

En dag som denna, den 9 juni 1957, ställdes Juventus mot Triestina i Serie A på Stadio Comunale i Turin och det blev svensken Kurt ”Kurre” Hamrins sista match i Juvetröjan!

Högeryttern/anfallaren Kurt Hamrin som är en stor profil i Sverige är även stor i Italien. Han är idag den åttonde spelaren i Serie As historiska skytteliga med hela 190 mål gjorda, vilket alltså är två mål mer än vad självaste Alessandro ”Kungen” Del Piero gjort i den italienska ligan. Hamrin är även en av 13 spelare som gjort fem mål i en Serie A-match. Rekordet är sex mål och det har bara Silvio Piola (i Viola, men han har även spelat i Juve) och Omar Sivori (i Juve) lyckats göra. Fem mål gjorde Kurt dock inte i Juve utan i Fiorentina där han lyckades bäst och där han själv även trivdes bäst. Till Juve kom Hamrin 1956 från AIK som 21-åring och han stannade en säsong i vilken han gjorde åtta mål på 23 matcher. Debuten var succéartad då Juve mötte Lazio i första omgången på bortaplan och på Stadio Dei Centomila i Rom. Den första halvleken slutade mållöst, men i den andra halvleken tog Juve ledningen genom Donino i den 61:a minuten. I den 68:e utökade Hamrin till 0-2 och bara tio minuter efter det kom andra målet av svensken och slutresultatet blev just 0-3 efter Hamrins doppietta och härliga introduktion till den italienska fotbollen.

Lazio 0-3 Juventus, och Hamrins två första mål i Juve och Serie A:

Tyvärr inleddes bara säsongen bra och det blev ingen minnesvärd ligakampanj då det Juve till slut hamnade på en blygsam efter att ha inlett säsongen med tränare Puppo (sparkades i den 28:e omgången efter en förlust mot Bologna) och avslutat med tränare Depetrini. Den näst sista matchen i ligasäsongen var dock en minnesvärd sådan då Juve ställdes mot ett nedflyttningshotat Triestina på Stadio Comunale i Turin. Hamrin var på plan den dagen i en mycket svängig match som Juve vann efter att ha vänt 0-1 till 3-1 och sedan tappat till 3-2 innan de utökade till 4-2 och slutligen släppte in en boll till. Det blev en riktig nagelbitare under de sista sex minuterna men Juve vann slutligen med 4-3. Det blev inga mål för ”Kurre” i den matchen, men det blev en minnesvärd avslutning på hans karriär i Juvetröjan som gav honom chansen att etablera sig i Italien. Säsongen efter flyttade Hamrin till Padova och därifrån drog Serie A-karriären igång ordentligt. Hamrin var till och med i det svenska landslaget som 1958 i Sverige tog VM-silver efter att ha förlorat mot Brasilien med en 17-årig Pelé i finalen på Kurres och AIKs Råsunda.

21-årige Kurt Hamrin i de vackra klassiska Juvefärgerna

Kurt ”Kurre” Hamrin som är en speciell man i AIK-leden minns själv en händelse från tiden i Juve och han berättar:
”1957 spelade jag i Juventus och vi mötte AIK på Råsunda och Juventus vann med 10-1!”

Tack Kurre för tiden i Juve och för att du är den andra svensken (Gunnar Nordahl har också lyckats) som skrivit in sig i Serie As historia och med dina mål är med i den historiska topp 10-listan bland ligans målskyttar. Stort tack även till Juve, för om det inte vore för den gamla damen så hade ”Kurre” kanske aldrig hittat till Italien!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham