En dag som denna – den 27 september 1970, 1994 och 1995!

En dag som denna, den 27 september år 1970, var det allmänt känt hur pass duktig Roberto Bettega var på huvudspelet. Detta hade han redan visat i ungdomslaget. Spelarna i Catania fick reda på det med, men för sent, för det var just med huvudet som Bettega gjorde sitt allra första mål i Juve i Serie A. Nicken som kom i den 73:e minuten gjorde att Juve vann matchen med 1-0 mot Catania. Totalt spelade Roberto Bettega 490 matcher i Juventus och med 179 mål så är han Juves tredje bästa målskytt genom tiderna efter Del Piero (289 mål) och Boniperti (182 mål). Grande Campione!

Roberto Bettegas första mål i Juventuströjan i Serie A:

En dag som denna, den 27 september 1994, bjöd på en oförglömlig match som gick till historien. Fabrizio Ravanelli lyckades med ett riktigt mirakel. Aldrig någonsin hade en Juventusspelare före honom lyckats med att göra 5 mål i en och samma match i europeiska sammanhang. ”Penna Bianca” (Vita fjädern) lyckades med bedriften i UEFA-cupen säsongen 94/95 mot bulgariska CSKA Sofia i en match som slutade med 5-1. Ravanelli gjorde matchens första mål efter 10 minuter och mellan minut 76 och 87 gjorde han en äkta ”poker” (4 mål). Matchens sista mål gjordes av Mihtarski, men Juve vann komfortabelt och tog sig hela vägen till finalen i den turneringen, där de dock förlorade mot Tomas Brolins Parma.

Ravanellis otroliga mirakelmatch med 5 mål mot CSKA Sofia:

En dag som denna, den 27 september år 1995, spelade Juventus sin första hemmamatch i Champions League. Den största av de europeiska turneringarna spelades först som Europacupen för mästarlag mellan 1955-1992 och i säsongen 92/93 så ändrades konceptet och Champions League skapades. Juventus var med för första gången säsongen 95/96 och efter första matchen mot Dortmund borta (3-1 vinst till Juve) så spelades första hemmamatchen någonsin mot Steaua Bukarest på Stadio Comunale. Matchen kännetecknas av en perfekt första halvlek där Di Livio och sedan Del Piero gjorde varsitt mål på bara 4 minuter och där Kungen stod för ett patenterat Del Piero-mål. I den andra halvleken så tog det bara 4 minuter innan Ravanelli utökade resultatet till 3-0. Det målet är idag mycket berömt då han drog upp tröjan över huvudet som en maskerad man när han firade målet.

Första gången Juve var med i Champions innebar omedelbart en vinst. Juve spelade ju finalen mot Ajax på Stadio Olimpico di Roma och vann efter straffar!

Juventus första match på hemmaplan i Champions (3-0 mot Steaua Bukarest):

Idag säger vi även stort grattis till Lorenzos vackra Elena, Tanti Auguri!

Grazie grande Bettega och Ravanelli, och låt oss hoppas på att Juventus återupprepar bedriften från säsongen 95/96!

Fino Alla Fine!
/Riham