En dag som denna – den 24 september 1954, 1958 och 2002!

En dag som denna, den 24 september år 1954, så föddes en man och en legend som skulle vinna allt med Juventus och lite till. Marco ”Schizzo” Tardelli hette mannen och födelseplatsen var Careggine som ligger i norra Toscana. Han startade sin professionella fotbollskarriär i Pisa som 18-åring och tre år därefter tog han på sig den svart och vita tröjan för att representera Juventus. Det blev totalt 10 säsonger i BiancoNeri mellan 1975-1985 och Tardelli vann i princip allt man kunde vinna då han tog hem 5 Scudetti, 2 Coppa Italia-titlar, 1 Europacup (dagens Champions), 1 cupvinnarcup, 1 UEFA-cup (dagens Europa League) och 1 europeisk supercuptitel. Totalt blev det 375 matcher och 51 mål för Marco som spelade som defensiv mittfältare och vid två tillfällen gjorde han två mål på en match, nämligen hemma mot Samp i 1977 samt hemma mot Catanzaro i 1982. Resterande mål gjorde han i 47 olika matcher, dvs ett mål per match.

Som Juventino fick Tardelli även lyfta VM-pokalen i 1982 tillsammans med Juvekamraterna och legenderna Paolo Rossi, Gaetano Scirea, Claudio Gentile, Antonio Cabrini och Dino Zoff. ”Schizzo” gjorde dessutom mål i finalen i Madrid som slutade 3-1 till Italien mot Västtyskland.

Tardellis mål i VM-finalen, ett av de största ögonblicken i den idag 59-årige mannens liv!

En dag som denna, den 24 september år 1958, så medverkade Juventus för första gången i Coppa da Campioni (Champions League). Det var en onsdag och matchen spelades i Turin på Stadio Comunale mellan Juventus och Wiener Sportklub från Österrike. Matchen som sågs av 40 000 italienare på plats slutade 3-1 till Juventus efter mål av Omar Sivori i den 2:a minuten, en kvittering av Horak i den 8:e, samt 2-1 och 3-1 av Sivori i den 56:e och 62:a minuten. Det blev alltså omedelbart ett hattrick för Juves stora argentinske stjärna Sivori. Men egentligen är historien dyster, för att efter detta så spelades returen i Wien och då förlorade Juventus med rekordsiffran 7-0!

På den tiden spelades Champions i utslagsomgångar från början till slut och mötet mot Wiener Sportklub innebar alltså ett omedelbart uttåg.

Tevez poserar med en bild på Omar Sivori, mannen som gjorde hattrick i Juves Championsdebut

En dag som denna, den 24 september 2002, så ställdes Marcello Lippis Juventus emot Dinamo Kiev i Champions League på Stadio delle Alpi. På bortaplan hade Juventus kryssat med 1-1 mot Feyenoord i första matchen i Grupp E och det var nu dags att spela andra omgången på hemmaplan mot Ukrainas mästare. Pressen var hög och många trodde på en svår match, men Lippis mannar krossade motståndet och matchen slutade med 5-0.

Di Vaio gjorde sitt första mål i Bianconeri efter bara 13 minuter då han nådde högst på Del Pieros vackert skapade och slagna hörna. Gigi stod för en superräddning i den 18:e minuten för att hindra ett kvitteringsmål och bara 3 minuter efter det slog Del Piero till och ökade på till 2-0 själv efter fantastiskt förarbete av Nedved och Camoranesi. Juve nöjde sig inte med det utan slog till ytterligare tre gånger i andra halvlek genom Di Vaio (52:a), Davids (66:e) och Nedved (78:e). Gigi stod dessutom för några otroliga räddningar för att hålla nollan hela matchen ut då 5-0 blev slutresultatet i en klassisk match som satte grunden till en fantastisk säsong i Europa som dock slutade olyckligt då Juve föll på mållinjen mot Milan på Old Trafford i finalen.

Highlights från Juventus 5-0 Dinamo Kiev, 24 september 2002:

Tanti Auguri Marco Tardelli, Grazie grande Sivori och låt oss hoppas på att Juventus följer upp sitt 1-1 på bortaplan i första matchen med en 5-0 vinst på hemmaplan och att vi därefter når finalen!

Fino Alla Fine!
/Riham