En dag som denna, den 19 oktober 1975, Anastasi avslutar med ett mål mot de lila!

En dag som denna, den 19 oktober 1975, ställdes Juventus mot Fiorentina (som Juve skall möta imorgon). Matchen som gick av stapeln exakt 38 år sedan, var den tredje i Serie A säsongen 1975/76 och i just den matchen gjorde Pietro Anastasi sitt absolut sista mål i Juventuströjan.

På plan ställde Juventus tränare Parola upp med den starka startelvan: Zoff, Gentile, Cuccureddu, Furino, Morini, Scirea, Causio, Gori, Anastasi, Capello och Bettega.
Viola ställde upp med: Superchi, Galdiolo, Roggi, Pellegrini, Della Martira, Guerini, Caso, Merlo, Speggiorin, Antognoni och Bresciani.

Juventus 1975/76 - Pietro Anastasi med blå kaptensbindel!

Matchen som spelades en söndag på Stadio Comunale i Turin blev dramatisk och bjöd på en hel del mål. Redan efter 20 minuter slog Franco Causio till för att ge de svart och vita ledningen, men Speggiorini såg till att svara på bara 3 minuter när han fick in kvitteringsmålet. Strax innan halvlek fick Juve en straff som Causio satte i mål och med bara 18 minuter satte Franco med nummer 7 på ryggen sitt tredje mål för dagen för att fullborda sitt hattrick. I den 78:e minuten satte Anastasi sitt första mål för dagen och målet som var hans 130:e i Juvetröjan visade sig vara det sista som han satte i Juve. Brescianis reduceringsmål med bara 5 minuter kvar ändrade inte på något, utan Juve gick ut som segrare med 4-2 i en match som går till historien.

Video från matchen:

Den store Anastasi som i Italien även kallades för ”den vite Pelè”, men även för ”Pietruzzo ‘u turcu”, spelade hela 8 säsonger för Juve och gjorde sammanlagt 130 mål på 303 matcher mellan 1968 och 1976!

Bettega till vänster och Anastasi till höger i 109 årsfesten den 11 november 2006 på Stadio Olimpico di Torino

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!
/Lorenzo, Riham