En dag som denna, den 14 november 1971, Juve slår Bologna i Serie A!

En dag som denna, den 14 november 1971, ställdes Juventus mot Bologna. Det var den sjätte omgången av Serie A och Bologna var då ett stort lag och de hade bland annat slagit ut Juve från Coppa Italia i kvartsfinalen. Då hade man kryssat två matcher (0-0 båda gångerna) och då så gällde att man skulle spela en tredje match. Den vann Bologna och därefter vann de hela turneringen och därmed fick de sin första av två historiska Coppa Italia-titlar.

Juve kom dock stärkta av en 4-1 vinst mot Milan borta följd av en 2-1 vinst mot Roma hemma. Capello hade gjort båda målen mot Roma (som han ju vann ligan med som tränare längre fram i karriären) då han först fixade kvitteringen och sedan slog till med det avgörande målet (båda målen var volley efter mottagning) och Bettega (även känd från triaden med Moggi och Giraudo) stod för två av målen mot Milan och ett av dessa var en riktigt snygg klack.

Juventus FC säsongen 1971/72

Matchen mot Bologna spelades borta på vad som på den tiden kallades för Stadio Comunale di Bologna. Idag heter det ju som bekant Stadio Renato Dall’Ara. Men Vycpaleks Juventus med spelare som Anastasi, Furino och Causio utom de redan nämnda gick in på plan med en bestämd inställning. Redan efter 18 minuter slog tvåmålsskytten mot Milan, Roberto ”Bobby-gol” Bettega, till med ett mål och efter ytterligare åtta minuter slog tvåmålsskytten, Fabio ”Geometra” Capello, till med matchens andra mål. 2-0 såg fint ut, men strax innan halvlek så jämnade Bologna ut siffrorna lite genom ett mål av Rizzo. Samma Rizzo blev dock tillsammans med Juventus Marchetti utvisad i den 77:e minuten efter lite för tuffa tag, men resultatet stod sig och Juve vann med 1-2.

Juve fortsatte säsongen på samma fina spår och vann till slut sin 14:e ligatitel bara en poäng före Milan och Torino.

Video på alla mål säsongen 71/72:

4-1 vinsten mot Milan visade sig alltså vara avgörande. Det var dock ett nederlag då Juve förlorade finalen i Coppa Italia mot just Milan. Även på den tiden var Juvespelarna inte de som gjorde väldigt många mål. Capello var Juves tredje bästa målskytt med 9 mål. Tvåa var Bettega med 10 mål och etta var Anastasi med 11. Inters Boninsegna var bästa målskytt och hade gjort 22 mål (varav 6 kom på straff). Inter slutade dock sexa den säsongen. Bologna som slogs borta en dag som denna för 42 år sedan fick nöja sig med en elfteplats.

Anastasi som var Juventus bästa målskytt i ligan den säsongen kallades även för ”den vite Pelè”, men även för ”Pietruzzo ‘u turcu”. På 303 matcher i Juve gjorde han sammanlagt 130 mål mellan 1968 och 1976!

"Bobby-gol" Bettega till vänster och "Pelè Bianco" Anastasi till höger i 109 årsfesten den 11 november 2006 på Stadio Olimpico di Torino

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!
/Riham