En dag som denna, den 12 oktober 1913, Juves första kapten 100 år sedan!

En dag som denna, den 12 oktober, 100 år sedan så gästades Juventus av Libertas Milano på Stadio di Corso Sebastopoli.

Det var säsongens första ligamatch och Juventus trädde för första gången någonsin in på plan med en lagkapten. Mannen med kaptensbindeln hette Carlo Bigatto och det var inte bara hans debutmatch som kapten utan även hans första officiella match med Juventuströjan.

Juventus ställde upp med: Montano, Fuller, Arioni, Omodei, Capello, Boglietti II, Payer, Marchisio, Bigatto, Gaido, Boglietti I.
Libertas Milano ställde upp med: Malerba, Rovati, Pedralio, With, Piatti, Mogni, Binagli, Bellosi, Indermuble, De Divitis, Moretti.

Efter bara 10 minuter tog Juve ledningen genom Gaido och efter ytterligare 9 minuter ökade Domenico Capello på till 2-0. Halvleken slutade med det resultatet och Juventus såg ut att gå mot en seger i säsongens debutmatch. Libertas Milano ville annat och reducerade i den 64:e minuten, men med bara 7 minuter kvar av ordinarie tid så gjorde kapten Carlo Bigatto sitt första mål och Juves tredje mål. Slutresultatet blev 3-1 och matchen gick till historien. Än idag, 100 år senare, minns vi matchen som den där Juve startade med en kapten för första gången någonsin och det som är ännu mer märkvärdigt är att målet som Bigatto gjorde i sin debut var ett av totalt två mål på en totalt 17 år lång karriär i Juventus. Han vann lika många Scudetti som antal mål (säsongerna 1925/26 samt 1930/31) men som tränare så tog han också en Scudetto säsongen 1934/35.

Något som utmärkte Carlo var att han hade en speciell hatt på sig när han spelade och att han var en exemplarisk atlet samt en generös människa.

Carlo Bigatto - Kaptenen med hatten

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!
/Riham