Cobolli Gigli: ”UEFA utsatte oss för mycket hårda påtryckningar”

Calciopoli – Tifosi juventini mot Cobolli Gigli: “Om ni inte hade dragit tillbaka er överklagan…”
Boavista i Portugal som ju blev nedflyttade i Portugals egna “calciopoli” år 2008 har efter överklagan till slut fått rätt. Förbundet kommer att betala ut ett skadestånd på 25 miljoner euro och klubben blir uppflyttad till den högsta ligan igen som utökas från 16 till 18 lag säsongen 2014/15. Nu frågar sig alla juventini vad som hade hänt om Cobolli Gigli bestämt sig för att inte dra tillbaka överklagandet som klubben presenterade år 2006…

Canale Juve, som är en del av kända FantaGazzetta i Italien, har intervjuat Cobolli Gigli och vi bjuder idag på en översättning för att tydliggöra vad som verkligen hände:

–Lissabons egen TAR har återsatt Boavista i Portugals högstadivision Primeira Liga. Om vi går tillbaka till 2006, hade ni gjort det idag med, att ta tillbaka er överklagan till TAR?
“Har precis fått reda på vad som hänt i Portugal. Men säger bara att vi pratar om två olika situationer, som man bör utvärdera utifrån de skillnader som finns i de båda fallen. Jag hävdar än idag att det som vi bestämde 2006 var det enda rätta, för annars hade klubben utsatts för mycket hårda och allvarliga konsekvenser.”

– Ni hänvisar er till påtryckningarna från UEFA. Men varför gör de då inget idag mot Boavista eller det portugisiska fotbollsförbundet? Om man i Juves fall tog det hela vidare kanske man kunde fått något tillbaka till slut…
“Vi mottog, som jag sagt flera gånger tidigare, mycket hårda påtryckningar och varningar från UEFA. De hotade oss med att utesluta oss från framtida fortsatta medverkan i de internationella turneringarna under många år. Och då kände vi oss tvungna att handla på detta sätt.”

– Man pratar ju också om att Montezemolo ingrepp och att det var hans vilja som var avgörande för att ni skulle återkalla ert överklagande?
“Det fanns inga som helst påtryckningar från Montezemolos sida, det upprepar jag igen. Det var helt och hållet vårt eget beslut som vi tog i ett möte på slutet av augusti. Jag upprepar; det var ett oundvikligt beslut som togs för vi skulle undvika hårda påföljder och långa negativa konsekvenser för klubbens framtid.”

– Så, ni menar att det handlar om två helt olika fall, det som hände i Portugal och det som hände i Italien?
“Ja, jag hävdar att man inte kan göra en jämförelse. Jag känner inte till situationen i Portugal så väl, men vågar påstå att det inte går att sätta dem på samma plan, med tanke på allt det som hände i Italien 2006.”

Cobolli Gigli gav alltså svar på det mesta och han gjorde gällande att situationerna inte var så lika som man kanske vill få det till. Notera även att man i sammanhanget bör nämna att Blatter också hotade det italienska fotbollsförbundet med att utesluta Italien från VM i Tyskland om man inte löste calciopoli mycket snabbt.  Blatter tackade ju offentligt Montezemolo i en intervju för beslutet att inte överklaga. Den rättsliga domstolen lydde order och på bara 15 dagar plöjde man igenom material som i vanliga fall skulle tagit minst ett år att undersöka och resultatet blev ju en ”juridisk abort”, med katastrofala följder för vår egen klubb. Sen skulle jag vilja fråga Herr Gigli ett par mycket viktiga och intressanta frågor som än idag saknar riktiga svar:

  • Varför lät man inte triaden bestående av Moggi-Giraudo-Bettega fortsätta verka inom klubben?
  • Var det för att de lyckades med att få klubben att stå på egna ben utan FIAT?
  • Var Elkann rädd för att för alltid förlora greppet om klubben?
  • Var det inte i själva verket så att ni var rädda för att Moggi skulle ställa er åt sidan?

Juventus var ju år 2004 det andra starkaste laget i världen efter Real Madrid utifrån ett ekonomiskt perspektiv och klubben hade en stor och självständig framtid framför sig med en egen stadion som skulle stå klar redan säsongen 07/08. Juve hade utöver detta även fått ett megaavtal med Tamoil som skulle generera fantastiska summor. Det är alltså många frågor men få svar…

gloria_triade

Fino Alla Fine!!!
/Lorenzo