Inters finger i Calciopoli och Juves fråntagna titlar

Inters ansvarighet och konflikten med Juventus om de fråntagna titlarna är en lång och ganska så komplicerad historia om man inte är insatt. Med denna artikel vill jag göra det hela klarare genom att lyfta fram viktiga fakta som annars inte är så känt för allmänheten eller i synnerhet fotbollsfans utanför Italien.

Oavsett vad som hände under processen i Neapel i 2006 så har de nya avslöjande telefonavlyssningarna öppnat upp en helt ny front med avseende på den sportsliga rättvisan. Med bakgrundsmaterialet som Moggi på egen bekostnad lyckades gräva fram så vände sig ju Juventus till det italienska fotbollsförbundet (FIGC) med en begäran om ett återkallande för titeln som 2006 gavs till Inter. Generellt vill man få till stånd en ny revision av processen från 2006, dvs. processen som såg till att Juventus hamnade i Serie B med förödande konsekvenser, både sportsliga som ekonomiska. Det primära målet är att få tillbaka titeln från säsongen 05/06 men även den för från 04/05 och att man öppnar upp en ny process mot Inter och en del andra klubbar som alla på något sätt var inblandade i calciopoliskandalen. Juventus vill även ha ekonomisk kompensation för skadorna som kom i samband med att Juventus tvångsnedflyttades.

FIGC hade av de Napolitanska rättsdomarna erhållit material med 140 ”nya” hemliga avlyssningar som inte tidigare använts och som man genast började genomgå för att utvärdera innehållet*. Man kallade även in de inblandade parterna för att ge dem en möjlighet att få uttrycka sina synpunkter om det hela. Vid detta tillfälle så passade man bollen till den federala åklagaren, Stefano Palazzi. Palazzis slutsatser efter genomgången som kom i 2011 blev för Inter en riktigt hård motgång. Dokumenten på 72 sidor innehöll entydiga och mycket hårda anklagelser. De avlyssnade konversationerna mellan Paolo Bergamo, Moratti och Fachetti innehöll mycket klara indikationer på att man mer eller mindre valde vilka fotbollsdomare som man skulle ha till sina matcher. Detta uppförande beskrevs som ”illecito sportivo” (olaglig sportverksamhet), vilket alltså innebär att man strider mot Artikel 6. Om man döms till stridande mot Artikel 6 så blir man omedelbart dömd till nedflyttning.

Gazzetta dello Sports förstasida: "Calciopolichock, Palazzi sänker Inter"

Den långa tid som gick sedan man genomförde dessa brottsliga handlingar gjorde ju som känt att hela det ”nya” fallet i 2011 blev preskriberat trots Palazzis dokument och stora anklagelser i samband med slutsatserna från det ”nya” materialet. En ”orättvisa” har blivit gjord kan man kanske påstå…

Om dessa ”nya” avlyssningar, som hållits dolda ett bra tag, hade kommit fram redan i 2006 när den första domen fälldes så hade Inter fått sätta sig på de anklagades bänk tillsammans med alla de andra. Sett till hur pass allvarlig anklagelsen var som man riktade mot klubben så hade de fått, som allra minst, samma behandling som övriga lag, främst då Juventus. Historien hade alltså fått en helt annan riktning om så varit fallet och säkert hade det då sett annorlunda ut idag… mycket annorlunda. Det räcker att man tänker på Inters ”dominans” direkt efter skandalen.

Telefonavlyssningar

Men egentligen handlar det inte bara om det, för jag måste understryka med klarhet, att det är endast tack vare Luciano Moggi som man idag har kunnat ta del av detta material. Material som man av någon anledning hållit gömt i några lådor. Han bekostade själv all undersökning, en sak som kostade och som än idag kostar en hel del, ekonomiskt sett.

Företaget som tekniskt sett skötte om avlyssningarna, var ju Telecom Italia, som på den tiden kontrollerades av Tronchetti Provera, samtidig styrelseledamot och ägare av Inter. Lägger man därtill att den specialinsatte kommissarien som ensam var ansvarig för tilldelningen av Lo Scudetto 05/06 till Inter, Guido Rossi som samtidigt satt i Inters styrelse så har ju en misstänksam dimma svept över det hela och man börjar fråga sig; var det någon eller några som ville att saker och ting skulle gå till på ett visst sätt?

telefonavlyssningarna

Inter har ju alltid påstått, och det gör de än idag, att de är ”Il Club degli onesti” (de ärligas klubb), mycket tack vare just den tilldelade titeln från 2006 som man ”vann” med hjälp av Rossi. Men ”nytt” material visar att de istället för att skryta borde ha satt sig på de anklagades bänk tillsammans med alla andra och låtit rättvisan ha sin gilla gång. När Palazzis dokument kom ut så blev Inters reaktion på det mycket hård, ibland rentav hysterisk. Juventus, som då representerades av vår president, Andrea Agnelli, försvarade sin klubb och uttalade några av hans tankar om det hela i en intervju med Corriere dello Sport (CdS):
”Institutet för preskriptioner är inget jag har skapat. Juventus blev dömd för en rad av överträdelser enligt artikel 1 som man senare, av någon anledning, summerade ihop så att det blev en överträdelse enligt artikel 6. Men för Inter, så fick de direkt en brottsöverträdelse enligt artikel 6 (illegal sportverksamhet).”

Moratti, Provera och Facchetti

Som tidigare nämnt så innebär överträdelse mot Artikel 6 en omedelbar tvångsnedflyttning. Stridande mot Artikel 1 däremot, leder oftast till böter och i värsta fall handlar det om några enstaka poängs avdrag. Lägg alltså märke till att Juventus aldrig egentligen blev direkt dömda till att ha stridit emot Artikel 6. Det som hände var precis som Agnelli sade att man summerade olika Artikel 1 överträdelser (närmare bestämt tre stycken) till en Artikel 6 överträdelse. Det är egentligen omöjligt. Det är även viktigt att notera att säsongen 05/06 var regelmässigt utförd och att den aldrig varit föremål för några som helst undersökningar. Dessutom så fanns varken Bergamo eller Pairetto kvar längre. Detta måste få folk att reflektera, då det finns företag, klubbar och fysiska personer som har blivit dömda. Man kan inte fortsätta med att säga att det var en ”summarisk rättegång”, då det finns krav på hundratals miljoner euro.

Frågor som ställdes till Andrea Agnelli och hans svar från CdS** följer nedan:
– Finns det från er sida en viss förlägenhet mot federationen i era dagliga konfrontationer?
”På en politisk nivå så finner jag det tröttsamt att konfrontera mig med federationen, för där finns än idag i stort sett samma personer, och de har ju skyldigheten att ge alla möjligheter och instrument som kan garantera en jämlik behandling.”
– Vad hade hänt om Moratti inte hade velat ta emot titeln från 2006?
”Relationen ligger där, men jag vill inte uttala mig om det, var och en handlar efter sin egen övertygelse och sitt eget samvete.”
– Hur är ert förhållande med Inters president?
”Ett civilt och fostrat förhållande, det hade varit bra om detta kunde sprida sig till alla fansen med, vi är inte i krig. För fotbollen är ju ett härligt skådespel, och Inter är där de är av en slump, om ett annat lag hade hamnat trea hade vi ändå ifrågasatt om det var rätt att ge bort titeln för 2005-06.”

Palazzis yrkande*** mot Inter slutade med ett ”inget att göra åt” och det skapade ett ännu bittrare klimat mellan Juve- och Interfansen som satte framför allt det federala rådet i stora svårigheter.
Bara några dagar efter beslutet om preskriberingen för Inter så beslöt det federala fotbollsförbundet, efter att konsultation av Abete och det högsta rådet, att de inte var kompetenta nog att avgöra om titeln skulle återgå till Juventus eller inte. Juventus i sin tur vidtog genast sina åtgärder; man lade på officiell väg fram en protest och en förfrågan om en revision av ärendet till alla sportsliga nämnder och icke sportsliga institutioner.
Denna kroniska obeslutsamhet från förbundets sida har bara gett upphov till ännu mer efterdyningar och skärmytslingar mellan de båda klubbarna, och även andra för den delen. FIGCs oförmåga att besluta i saken har ju gjort att det i stort sätt blivit omöjligt för de båda klubbarna att nå en överenskommelse.

Palazzis yrkande som ju fastlog att Inter gjort sig skyldiga till olaglig sportverksamhet ledde också till att Juventus och dess fans anser att bara Juventus har fått betala och att alla andra klubbar slapp undan.
När situationen såg som värst ut så sammankallade Gianni Petrucci, presidenten för det italienska sportsförbundet (CONI) alla de inblandade till ett ”tavolo della pace” (ett fredsbord)****.
Bland de sammankallade fanns förutom representanter för alla sportsliga organ även presidenterna Agnelli, Moratti, Galliani, Della Valle, De Larurentiis (som efteråt sade; ”vad fan skulle jag göra här?”), Lotito och många andra. Fredsbordet blev ett fullständigt fiasko. Men de som såg detta ”fiasko” med stor farhåga var FIGC, då de som svar på detta försök att medla mellan parterna bara några dagar efteråt på sitt skrivbord fann ett skadeståndskrav undertecknat av presidenten för Juventus, Andrea Agnelli, på hela 444 miljoner euro!
Abete svarde: ”Vi har en årlig budget på ca 180 miljoner euro per år, och detta krav gör då att vi måste stoppa all vår verksamhet under nästan tre hela år.”

Vid närmare eftertanke, så hade vi ju sluppit allt detta om Moratti bara hade varit en rättfram man. För en Scudetto vinner man ärligt på plan och inte för att en av dina lakejer beslutar sig för att ge dig den. Ingen och då menar jag verkligen ingen, kan än idag förklara för mig varför Inter sitter på den titeln och inte verkar ha en större lust att tillgodose ett mer än ett rättvist krav. Nämligen det att Scudetton från säsongen 05/06 är Juventus och ingen annans.

Domaren Narducci som ledde processen under 2006 hade mage att framför journalisterna säga följande: ”tyck vad ni vill, men vi har inga avlyssningar med Inter”, det har visat sig vara en lögn stor som ett hus då man redan innan processen började hade vittnen som sade att man avlyssnade Inter med… men var dessa avlyssningar tagit vägen visste ingen då!

Detta är bara en av anledningarna till att man nu öppnat upp processen igen i Neapel och framöver så kommer vi säkert att få mer ”kött på benen”.

Källor:
* Boken ”Da porta a porta, gli ultimi dribbling dei furbetti del calcio”, av Felici. Förlag: Iacobelli 2012. ISBN: 9788862521833.
** Corriere dello Sport, den 23 december 2011.
*** Palazzis slutyrkande här.
**** Calciopoli sett från domarnas sida: ”tutto commincio nel 1999…” av Antonio Giordano, Corriere dello Sport, 1 juni 2011.

Några artiklar från tidningarna som tog upp detta under 2011 (på italienska):

  1. La Repubblica
  2. Corriere dello Sport

Nu finns det ju många andra viktiga aspekter som man kan ta upp, som Inters illegala telefonavlyssningar på bland annat Vieri, Moggi, Juventus, några fotbollsdomare o lite annat smått och gott.  Om personerna som tidigare dömts men som nu blivit totalt frikända, kvar finns ju bara Moggi och Giraudo, som fortsätter sin kamp för rättvisan.  Men mer om det i andra kommande artiklar!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Lorenzo