Advokat Prioreschi: ”Ett absurt domslut, det finns helt tokiga domar! Vem har fixat Udinese-Juve? Jultomten eller?”

Efter en lång väntan så kom de nya calciopoli-domarna från Neapel. Det sista ordet är långt ifrån sagt, men bland annat så sänktes alla straff och Moggi fick sin åttonde dom som nu lyder 2 år och 4 månader istället för den senaste domen på 5 år och 4 månader. Alla fotbollsdomare som sades vara inblandade i Moggis så kallade ”system” har dock frikänts och frågan är nu vad Moggi döms för?  Man har ju efter åtta domar helt lagt ner anklagelsen mot honom för ”bedrägeri inom sporten” och istället så anklagar åklagarna honom nu för att han skall ha försökt sätta ihop en kriminell organisation med syfte att personligen tjäna på det. Luciano Moggi kan alltså återvända till fotbollen om han vill det. Han har dock inte det i tankarna nu (även om han faktiskt är en rådgivare för många). Han får dock besöka fotbollsplaner och matcher nu och det är ju positivt.

Moggis advokat Maurilio Prioreschi i calciopoliprocessen är en av de främsta experterna på calciopoli och han är även författaren till den numera mycket kända boken ”30 sul campo, tutta l’altra verita su Calciopoli” (30 på plan, hela andra sanningen om calciopoli). Prioreschi intervjuades av Tuttosport efter gårdagens process i Neapel och då sade han följande:
“Moggi är mycket lugn men han föredrar att inte uttala sig. Vi kommer att gå vidare med detta till högsta domstolen, det är säkert. Å andra sidan så skulle just denna process sluta som den slutade. Att tolka dispositiv lagstiftning utan att ha tillgång till motivationen är omöjligt. Men vad som är klart är att man utifrån dagens resultat här i Neapel kan konstatera att det inte fanns utrymme för en lugn och korrekt dialektiskt dialog mellan parterna.”

Man inväntar alltså motivationerna för att tydligare förstå vad som verkligen sagts och utöver det så framgår det att allt inte är helt klart. Det enda som är tydligt är att man kommer att överklaga och att det antagligen inte ens är den nuvarande domstolen som kommer att ha det sista ordet i processen. Advokat Maurilio fortsatte:
”Det finns domar som är helt galna. Om vi till exempel tänker på de tio månader som gavs till Dattilo… så lyssnade man inte ens på de samtal som de som undersökte avlyssningarna hade ”glömt bort” och som vi bett domarna att de skulle lyssna på. Jag misstänker att de inte alls har lyssnat på några av de bevis vi tagit fram. Jag tänker bland annat på telefonsamtalet mellan Meani och Racalbuto. Hur kan man undvika att förstå innebörden av detta samtal, och hur kan man blunda för Racalbutos desperation och tro att han villigt skulle fixa matchen och att han varit delaktig i en kriminell organisation för att favorisera Juventus när samtalet bevisar att det inte alls förhöll sig på det viset? Eller vad sägs om det som domaren Stanziola gjorde i den första processen, där man lyssnade på vissa samtal och därefter blev övertygade om Racalbutos oskyldighet… nu i denna process säger man att han är skyldig istället. Det finns ju domare som blivit frikända från ett håll och dömts skyldiga på ett annat för samma brott, hur är detta möjligt?

Vi får se hur det går i högsta domstolen. Udinese-Juventus? Tänk på att linjemännen och domaren Rodomonti i just den matchen blivit helt frikända men att man ändå håller fast vid att matchen var uppgjord ändå. Vem är det som har fixat den? Moggi, Giraudo och Bergamo säger man… okej, men hur gjorde de det då? Vem var det som trädde in på plan för att favorisera organisationen? Jultomten eller? Även Lotito blev den ende som blev anklagad i Lazios matcher, men vem var det då som försökte fixa dem?”

Som vanligt finns det många obesvarade frågor kvar och många saker är helt otydliga. Men Moggi kommer aldrig att ge upp förrän den riktiga sanningen har fastslagits i domstolarna.

Luciano Moggi

 

Intressant är självklart vad som har hänt sedan 2008 tills idag. Nedan följer några av de viktigaste punkterna:

  • Man har i domstol (Reggio Calabria) fastslagit att Paparesta aldrig blev inlåst i ett omklädningsrum, detta var en av huvudanklagelserna mot Moggi.
  • Man har i domstol (Neapel) fastslagit att domarvalen inför matcherna utfördes på ett regelmässigt sätt.
  • Det har framkommit att man kunde avlyssna de schweiziska SIM-korten, men att man inte gjorde det. Varför man inte valde att göra det förblir ett mysterium.
  • Det har även framkommit att alla ringde domarkårens ledare och att det alltså inte bara var Moggi som gjorde detta. Det var inte bara tillåtet, utan den italienska fotbollsfederationen, FIGC, ville till och med att man skulle göra det för att lätta på trycket, genom att ha en öppen dialog mellan klubbarna och domarkåren.
  • Man har fastslagit att Moggi aldrig ringde en fotbollsdomare och att det inte finns ett enda telefonsamtal mellan honom och en aktiv fotbollsdomare, en sak som däremot både Fachetti i Inter och Meani samt Galliani i Milan gjorde.

Detta är bara början och sakta men säkert så kommer allt fram.

Fino alla Fine!
/Lorenzo