Tanti auguri Marcelo Danubio Zalayeta!

Marcelo Danubio Zalayeta var aldrig en stor stjärna. Han var en av de där lojala spelarna som alltid ställde upp när det behövdes, men han var även en man som kunde avgöra när det var väldigt viktigt och för det samt att han följde med ner till Serie B minns alla Juventini honom förevigt.

Zalayeta kom redan som 19-åring i januari 1998 till Juventus från Peñarol Montevideo för 750 000 €. Marcello Lippi som var Juves tränare gav Marcelo Zalayeta chansen i Coppa Italia och det blev 79 minuter på två matcher, men efter bara två månader blev det dags för den riktiga debuten i Serie A i en match på hemmaplan mot Napoli. Napoli hade precis gjort 1-1 och Juve behövde anfalla. Då byttes Edgar Davids ut och Zalayeta fick hoppa in i den 71:a minuten. Det tog bara fyra minuter och Zazà som han kallades slog till med sitt första mål på Stadio delle Alpi i sin debut i Juventus i Serie A. Mål nummer två i en match mot Napoli på hemmaplan och som 19-åring i en debutmatch… han var alltså före Pogba som slog till med exakt samma sak förra året när Angelo Alessio slängde in honom. Tyvärr slutade matchen 2-2, men vi minns ännu hur Zalayeta lämnade sitt avtryck direkt.

Zalayetas debutmatch i Juventus i Serie A mot Napoli:

Det blev ytterligare fyra matcher i hans första halvsäsong i Juve och Marcelo fick sin första Serie A-titel, men därefter lånades han först ut till Empoli för att utvecklas och sedan fick han chansen att även representera Sevilla för att få mer speltid. År 2001 så kom han tillbaka för att stanna fram till 2004 och för att på allvar hjälpa till i Juve då han slog till med två av sina absolut viktigaste mål i karriären samtidigt som han tog ytterligare två Scudetti samt en Super Coppa Italiana i Juventuströjan.

Det ena målet av de som nämns ovan kom på extra time mot Barcelona på Camp Nou i Champions League-kvartsfinalen år 2003. Den första matchen på Stadio delle Alpi hade slutat 1-1 och Juve spelade på bortaplan mot ett Barcelona som hade totaldominerat i Champions och som hade fått flest poäng av alla lag i både den första och den andra gruppspelsfasen (på den tiden var det två gruppspel och sedan spelade man kvartsfinal). 95 000 supportrar var på plats men Juventus tog ändå ledningen genom Pavel Nedved, det dröjde dock inte länge innan en ung Xavi kvitterade och i den 79:e minuten blev Edgar Davids utvisad. Zalayeta hade kommit in efter halvleksvilan för Di Vaio och Lippi ville gärna ha fräscha ben inne på plan då det såg ut att kunna gå till extra time. Del Piero togs ut och Tudor kom in och matchen fortsatte i högt tempo. Extra time drogs igång av engelska domaren Graham Poll och tiden gick utan att någon lyckades göra mål, men så plötsligt så slog Birindelli en kross och Zalayeta avslutade kyligt… 1-2 till Juventus och Juvespelarna firade stort. Tiden stod på 114 och Juve kunde hålla undan sista tiden med en man mindre för att ta sig till semifinal mot Real Madrid. Vi minns alla ”den perfekta matchen” och Juve tog sig hela vägen till final, där de dock förlorade på Old Trafford. Zalayeta som missade sin straff i finalen missade chansen att vinna den största klubbturneringen av dem alla.

Zalayetas avgörande mål mot Barcelona inför 95 000 åskådare på Camp Nou:

Det andra målet var faktiskt det första och det kom under mycket speciella omständigheter. Det var nämligen så att Juventus tog emot Arsenal på hemmaplan i Champions League. Domare var svensken Karl-Erik Nilsson och Marcello Lippi som saknade sina bästa anfallare startade med Zalayeta. I motståndarlaget fanns en viss Thierry Henry som var en ex-Juvespelare och i den 52:a minuten fick han chansen att göra mål på straff mot sin gamla arbetsgivare. I mål fanns inte Buffon, utan Zalayetas landsman Fabián Carini och Fabián fick bli hjälte när han hindrade Henry från att göra mål från 11 meter. 24 minuter efter detta slog Zalayeta till med en nick som blev hans debutmål som 23-åring i Champions League!

Zalayetas andra sejour i Juve var fin, men Juve valde att låta Marcelo lånas ut till Perugia för att få mer speltid under andra halvan av säsongen 03/04. Sedan kom Marcelo tillbaka i samband med att Capello tog över. Då blev det ännu fler Scudetti då nummer 28 och 29 kammades hem och Zalayeta satte ännu en gång stopp för ett spanskt lag när han på extra time och på Stadio delle Alpi satte 2-0 målet som gjorde aggregateresultatet till 2-1 och därmed tog vidare Juventus på Real Madrids bekostnad i åttondelsfinalen av Champions League i 2005.

Juventus mål mot Real Madrid i 2-0 vinsten på Stadio delle Alpi år 2005 i Champions League:

Med fem ligatitlar och en supercup på sin meritlista blev Pantern Zalayeta eller El Panteron en stor man i Juventus då han även bjöd på väldigt viktiga och helt avgörande mål. Men det var inte slut där utan han skrev återigen in sig i Juventus historia då han var med bland legenderna som åkte ner med den gamla damen till Serie B för att hjälpa till. Med 4 mål på 16 matcher bidrog Zazà även när den gamla damen arbetade sig tillbaka till Serie A och han kommer förevigt att minnas som en mycket lojal man.

Sommaren 2007 tog sagan slut då Marcelo Danubio Zalayeta såldes till Napoli för 3 M €, men med 160 matcher i den svart och vita tröjan, sju titlar och 34 mål kommer han aldrig att glömmas.

Idag den 5 december 2013 fyller han 35 år och han är tillbaka i sitt kära Peñarol Montevideo där han spelar innan han avslutar sin fina och minnesvärda karriären.

Tanti auguri grande Campione!

Fino Alla Fine, FORZA EL PANTERON!!!
/Riham