Saker du bör veta om Juventus: Roberto Bettega och sjukdomen som rörde hela Italien

Roberto Bettega och sjukdomen som förändrade hans liv.
Det var en kylig och regnig eftermiddag på Stadio Comunale i Florens när Roberto Bettega, applåderad av sina lagkamrater, trädde in i omklädningsrummet med en hosta som aldrig ville ge vika. Alla svartvita hjärtan klappar för denna grabb som med sitt mål mot Fiorentina nyss satt sitt 10:e mål på 14 matcher! Men bara femton dagar tidigare så kände han av en viss försämring av hälsan. Han skyllde dock på allt för spända nerver. Klubbläkaren föreslog en Röntgenfotografering då Bettega även hade feber och såg ovanligt svag och härjad ut.

Den 18 januari 1972 så besökte Bettega sjukhuset i Turin för att låta sig undersökas mer grundligt och beskedet blev ett hårt slag för honom och alla fansen; en allvarlig form av lunginflammation. En sjukdom som gör att han blir bunden till sängs i flera månader. Alla i Italien blev rörda när de fick veta vad som hänt denna så omtyckta och populära spelare.

Det skulle dröja hela 6 månader innan han kunde börja spela igen, men mer än 12 månader innan han igen blev den atlet som man så ofta kunde beundra där han ”härjade”  i motståndarnas målområde.
Egentligen förändrades ingenting, men sjukdomen satte sina spår i Roberto Bettegas ansiktsuttryck,  från en glad grabbs ansikte till en allvarlig man.

Tanti Auguri Campione, du fyller ju år just idag, den 27 december.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo