Att vara Pogba – En speciell barndom och uppväxt… folket omkring honom berättar!

Höghus, cement, järnväg, det är här som Pogba växte upp, i en liten sovstad 30 km utanför Paris. Ett litet Afrika mitt i Frankrike. Fransmannen fick uppleva en barndom han aldrig kommer att glömma, och till sina vänner skänker han både mål och pengar. De kommer ihåg en blyg liten grabb som alltid tog bollen med sig till skolan och som började gråta när han förlorade…

Idag, den 15 mars 2014, är det Paul Pogbas 21-årsdag och det skall vi fira genom att bjuda på denna krönika som bjuder på exklusiv fakta om vår unge supertalang och Golden Boy.
Pogba och huset där han bodde

Ödet för ”La Pioche” (klippduvan på svenska),vilket Paul Pogba kallas för, började faktiskt i en slags bur. En plan i cement med låga trästaket runt om. Den ligger i en gränd mellan fyra anonyma höghus i en förstad med jättelika högspänningsledningar som försörjer Paris hängande överplan, en plan som bara befinner sig några meter från den högtrafikerade järnvägslinjen. Roissy-en-Brie är ju en riktig sovstad som ligger ett trettiotal kilometer öst om Paris. Barnen i området har döpt det till ”R.L.S”, de tre bokstäverna som man ju såg på Pogbas undertröja efter hans underbara mål mot Sampdoria den 18 januari i år.Planen i Roissy

R.L.S står för Roissy-La-Source. Source betyder ju på svenska ”källan” och passande nog så har en av de så kallade ”City Boys” i kvarteret Renardière senare blivit en av de absoluta idolerna på Juventus Stadium. Denna ”City Boy” är såklart vår ”Golden Boy” Paul Pogba.
Planen i Roissy tittade Paul på varje dag från sitt fönster från den åttonde våningen och så fort han fick tillfälle till det, så sprang han ner för att tillsammans med sina två tvillingbröder spela fotboll med sina kamrater.
”Han var alltid där”, berättar 20 årige Habib Bouacida från området som har solglasögon, skägg och en liknande bakgrund som Pogbas. Han fortsatte därefter:
– ”Det var här som hans öknamn, ”La Pioche”, duvan, kom till. Ibland så väntade han på alla oss andra i flera timmar, på den tiden fanns det ju inga mobiltelefoner, och medan han väntade så kunde han spela för sig själv i flera timmar.”
Pogba i omklädningsrummet

Morbror Riva
För Paul var fotbollen alltid hans största passion, nästan en obsession. Han hade alltid med sig bollen till skolan för att vara säker på att kunna spela något under en paus. Hans dåvarande vänner minns honom som en mycket blyg grabb gentemot lärarna, en lugn kille. Även om han kunde falla i tårar hur lätt som helst, speciellt om någon skällde på honom, lika snabbt så var dock leendet framme igen. Efter skolbänken, så gick alla till gården där hans morbror Riva Tourè, en före detta skolvaktmästare, ofta observerade honom. Detta framför allt för att Riva faktiskt var en före detta fotbollspelare i ”AS Kaloum Star” i Guinea, samma land där Pogbas familj har sina rötter. Pogbas kommer från en etnisk gren i Guinea som kallas för ”Forestiêr” (som på svenska äversätts till ”skogsborna”;). De var mycket hårda och bestämda typer.
Juventinon, enligt morbror Riva, har i sin släkt även en före detta premiärminister i Guinea. Nämligen brodern till Pauls mormor, Lansana Beavougui, som ledde landet ända tills 1984.Paul Pogba

Två år senare kom just Riva till Frankrike. På baren ”Le Roissy”, som ligger inklämd mellan brödbutiken och köttaffären Halal, så kallar man Riva för ”The Coach” eller ”Mister”, för han är tränaren för Roissy, som han blev efter en högst respektabel karriär som fotbollspelare på amatörnivå: ”Jag var den ende som fick någon form av lön.”
Det var just han som var först att tro på Pogbas talanger. Men egentligen var det tvillingbröderna Florentin och Mathias som skulle öppna vägen för honom. De lämnade pingpongen, en sport där de båda var franska mästare, för att helt ägna sig åt fotbollen och de lämnade Roissy alltför tidigt. Deras intensiva resor fram och tillbaka gjorde att deras respektive karriärer bromsades upp, trots att de båda idag, som 24 åringar,  aktivt spelar fotboll, där den ena finns i St-Etienne och den andre i Crewe Alexandra i den engelska tredjedivisionen. Med Paul så undvek Riva att göra samma sak, man lärde sig av deras misstag med andra ord.
Morbror Riva

Antoine Fassou
Antoine, Pauls pappa, var en före detta lärare på den tekniska högskolan men han hade en helig eld ständigt brinnande inom sig, nämligen den för fotbollen. Pauls farfar, dvs Antoines pappa, förbjöd sin son att spela fotboll hemma i Guinea och det allra första som Antoine gjorde när han till slut kom till Frankrike var då att grunda ett eget fotbollslag; ”Africa Stars”. En klubb som var helt tillägnad afrikaner som honom, helst då från Guinea som han själv. Men för sina tre söner, alla allergiska mot studier och böcker, så tänkte pappa Antoine i stora drag och lät dem träna under ytterst svåra förhållanden:
– ”Paul fick bara sparka på tunga och överpumpade bollar för att kunna utveckla sin styrka och potential”, förklarade Sambou Tati, 43 år, Pauls förste och riktiga tränare, samtida president för ”US Roissy”, han fortsatte sedan med följande ord:
– ”Antoine stod alltid vid räcket, sidan om planen, för att ge tekniska råd till sin son under träningspassen.”

En som verkligen fick vederfara Pauls talanger var ju målvakten i Sampdoria, Da Costa, som den 18 januari i år såg bollen hamna i nätet bakom honom efter en missil som Pogba avlossade utanför målområdet. Det var ett inövat mål som han planerat tillsammans med sin jämnårige kamrat Mamadou Kontè, för alla Doudou, sen alltid Pogbas allra bästa vän som  säger;
– ”Innan matchen så ringde han mig och lovade att han skulle göra ett tjusigt mål för att hedra R.L.S.”
Och som om att det inte vore nog så kom ju målet dessutom i den 77:e minuten, vilket är samma nummer som kvartersnumret i Roissy-en-Brie.
Pogba på väg ut på plan

En lokal 35 årig rapsångare, Abou Traorè, och en av de trognaste klienterna i baren ”Le Roissy” var en av de som ville men som aldrig blev en fotbollspelare. Men han följde alltid Pogba och han säger följande:
– ”Staden här är liten, alla vet allt om alla och när det finns ett fenomen i laget så vet alla det.”

Numera, för att se Pogba spela så är det framför TV, precis som Nasser Bedredine, som sålde baguetter och karameller till bröderna Pogba och som idag starkt håller på Juventus:
– ”Paul har alltid bollen mellan sina fötter. Pogba i bianconeri fyller oss alla med stor stolthet!”
Inne i baren efter matchen och det vackra målet mot Sampdoria, så talar man inte om annat… trots att ägarna av baren är från Kina och inte förstår ett dugg om fotboll.
Baren

Den första klubben.
De tre bokstäverna R.L.S återkommer generation efter generation, som den stora passion man har för fotbollen är en sak som smittar av sig på stadion ”Paul Bessuard” där de äldre än idag lär ut till de yngre. Denna anläggning i Roissy har alla väsentliga strukturer för att kalla sig för en fotbollsanläggning; ett kontor, där presidenten Tati ofta sitter framför Pogbas autograferade juvetröja som hänger där på väggen bakom honom, omklädningsrum, en gräsplan och två grusplaner. Just på dessa grusplaner så tränar ca 400 klubbmedlemmar regelbundet, och som traditionen sig bör, så möter de alltid lag som är starkare än de själva för att på så sätt kunna förbättras hela tiden och för att bli starkare: ”Det är som att spela på gatan, om man lär sig kontrollera bollen här så finns det ingen som kan ta den ifrån dig mer”, förklarar Tati och sedan fortsätter han:
– ”Paul tränade här med sina jämnåriga, men han stannade alltid kvar efteråt för att titta på de andra. Han hade något mer i sig jämfört med de andra och ofta lät jag honom spela med de äldre grabbarna. Efter matcherna, när han återvände hem, så fortsatte han att spela där ända tills natten föll in. Om vi släppte in ett mål så blev Paul mycket arg, som ett djur, och om vi förlorade så var det för honom en ren tragedi och han grät som ett litet barn, detta hände även om någon klagade på hans spel.”

Från denna magiska plan så tog Pogba med sig till Turin, inte bara finterna alá Ronaldinho, hans stora idol, utan även detta hat mot att förlora: ”Pogbas”, säger Habib, ”har det i blodet, även idag, för när han missar något så blir Paul förbannad med exakt samma mimik som förr. Och hans bröder gör likadant på läktaren eller framför TVn. Vi drog ofta med dem för just detta!”
Tati och Habib med Pogbas Juvetröja

Pogba och PSG
Paul har aldrig lämnat US Roissy, som han för övrigt finansierar varje år med stora bidrag. När han får tillfälle så presenterar han sig där tillsammans med sina närmaste vänner. Kanske är det att hämta upp honom på flygplatsen vännerna Dodou, Habib och Nabil, hans kamrater som aldrig gett upp tanken på fotbollen, trots att de förblivit amatörer, de spelar match på lördag och ett par träningspass under veckans lopp, efter att ha tränat smågrabbarna som trots allt ändå föredrar att bära på Ibras tröja än den med Pogba. PSG som under många år ignorerat deras spelarpark, fylld med talanger, har nu återvänt för att på nära håll studera de nya växande talangerna i Roissy, men även klubbar som Bordeaux och St. Etienne har funnit nya talanger som Jason Madou, William Mayoka och Christian Ewanè.
Pogba

Förra året så värvade just PSG 13 åringen Stanley Nsoki, en ”mezza punta”, precis som Pogba i hans ålder när han flyttade till Torcy, bara 15 km därifrån. Tati säger:
– ”Att stanna kvar hade bara bromsat upp Paul”
.
Sedan tog ju Paul steget vidare till Le Havre, sen till Manchester United och till slut Juventus. PSG förbereder med sina oljepengar ett ”supererbjudande” för Pogba motsvarande omkring 70 M €, trots att Paul hatar PSG: ”Paul hejar på Marseille efter det att vi förlorade mot PSG i en ungdomsturnering”, bekräftar Habib.
Planen i Roissy

Pogba stannar i Juve
Från Roissy-En-Brie kom även den 22 årige Nicols Isimat-Mirin som idag spelar i miljardären Ryboloians Monaco och det bidrar också till att ingen direkt ser det som en skandal att Pogbas pris är så högt som tidningarna skriver om. ”Det är marknaden som bestämmer”, står det ju med feta siffror i rubrikerna.
Om Pogba skulle gå till PSG som betalar bra så får även den lilla klubben sin beskärda del av tårtan, men för morbror Riva och Tati så är frågan en helt annan:
– ”I Paris så riskerar han att få känna på medias hårda press och kanske låter han sig distraheras av allt det som bara en stad som Paris kan erbjuda. Bättre då att han stannar kvar i Turin ett par år till. Det var ju en risk att lämna United och i Juventus började han spela bara för att Marchisio blev skadad. För att mogna behöver Paul stabilitet.”
Med en säkerhet om att denna ”City Boy” från Renardière bara är i början av något riktigt stort så avslutar Tati med följande ord:
– ”Han har vunnit VM guld med U-20. Han kommer till Brasilien med sitt Frankrike. Guldbollen är bara en fråga om tid.”

Pogba 16 år
BUON COMPLEANNO, PAUL POGBA!!

Källa: Sportweek

Fino Alla Fine!
/Lorenzo