Krönika – ”Alla skriker skandal…”

Vad har vi juventini inte gått igenom…..
Ja, så är det, och hur många gånger har vi inte klagat?

Vi såg Agnelli köpa hem Omar Sivori, en relativt okänd spelare men med ett hemskt rykte som hade fått både Suarez och Tevez att se ut som små änglar, för en svindlande summa. Kanske den största i historien. Som om Juve idag hade köpt Ronaldo och Messi tillsammans! Det orsakade ett väldigt ramaskri om hur man kunde spendera så mycket på en enda spelare som egentligen ingen trodde på. Alla skrek skandal, men istället så fick vi en spelare som idag tillhör historien som en av Juves allra främsta spelare genom tiderna.

Vi såg Bonipertis första Juve, 71/72, som efter tränaren Armando Picchis död (han var ju den som skulle föra Juve till toppen igen) såg i den nye tränaren Vycpalek,  en verklig flopp. Alla skrek skandal, men denna herre som alltid hade en cigarett hängande i mungipan erövrade två Scudetti i följd, den sista i Rom med Cuccureddu.

Vi upplevde bytet Anastasi/Capello för Boninsegna/Bonetti. Alla skrek skandal, men istället så såg de båda till att skänka oss två extraordinära Scudetti och den allra första pokalen i UEFA-cupen.

Vi sålde Liam Brady för en viss Platini. Alla skrek skandal, men istället upptäckte vi att Juve plötsligt hade en världsstjärna och en av de största artisterna i fotbollshistorien i sitt lag.

Vi såg när man sålde Boniek, Rossi och Tardelli för Laudrup, Manfredonia och Serena. Alla skrek skandal, men istället så var det just dessa tre unga spelare  som såg till att vi kunde vinna en Scudetto och den första Interkontinentala cupen.

Vi såg en viss Rui Barros komma till Juventus, lång som en Coca-Cola burk och en viss Totò Schillaci, två anfallare som de flesta ansåg tillhöra en lägre kategori. Alla skrek skandal, men istället såg de till att vi vann en UEFA-Cup på Milans bekostnad, ett Milan som var det bästa genom tiderna, det med de flygande holländarna.

Vi såg Trapattoni återvända på Juves tränarbänk, efter en vistelse på Inters bänk, ansedd av alla att vara i slutet på sin karriär. Alla skrek skandal, men istället så vann han en underbar UEFA-Cup mot det starka Borussia Dortmund.

Vi säg när Umberto Agnelli, för rollen som sportdirektör, valde en före detta tjänsteman inom järnvägen och som dessutom hade en omdiskuterad bakgrund. Alla skrek skandal, men istället så förvandlade denne lilla tjänsteman som hette Moggi Juventus från ett vanligt lag till att bli en av de absolut starkaste klubbarna i världen.

Vi såg när man sålde Zinedine Zidane, ”mannen som kunde tala med bollarna”. Alla skrek skandal, men istället kunde vi köpa spelare som Nedved, Buffon och Thuram tack vare alla de sköna slantar som droppade in, för att tillsammans med de uppleva triumfer efter triumfer, år efter år.

Vi såg ”förrädaren” Lippi återvända på bänken efter sin erfarenhet i Inter. Alla skrek skandal, omedvetna om att han skulle skänka oss en alldeles ny nationaldag, den 5 maj.

Vi såg när man gjorde sig av med Del Piero, Juves fanbärare nummer ett, den verklige kaptenen. Alla skrek skandal,  men istället såg vi att scudetto nummer 31 kom omedelbart därefter.

Nu såg vi Antonio Conte rymma efter bara två träningsdagar, mannen som såg till att vi vann tre scudetti i rad, mannen som såg till att återuppväcka den gamla damen efter tiden i calciopolis avlopp. Aldrig förr har man upplevt att en tränare säger upp sig bara två dagar efter att man startat säsongen. En verklighet som gör ont i alla juvehjärtan. Alla skrek skandal.

Men jag kan bara säga att klubben gjorde rätt i att inte behålla en person som under en lång period inte längre ville veta av Juve, som var huvudaktören i denna så kufiska gest som lämnar ett stort ärr i våra hjärtan. Istället kom det en viss Massimiliano Allegri, en tränare som inte är bättre eller sämre än andra, men som i alla fall har vunnit en Scudetto, en tränare som är välpreparerad och som är en utmärkt kommunikatör (man kan inte säga samma sak om Conte). Allegri har förvisso talat illa om Juventus, det är sant. Men vem har inte gjort det under alla dessa år? Och då hänvisar jag till vissa tränare, spelare och ledare, som vi sedan slog ihjäl på plan… bokstavligt talat.

Kan vi lita på honom? Ja, det tycker jag. Det krävs mod för att komma till ett lag som Juventus, att ta över efter en som Antonio Conte, har du redan detta mod så är du redan på rätt väg.
Och glöm aldrig, efter Heysel, efter Scireas död, efter Rickys och Ales olyckliga drunkningar, efter Fortunatos sjukdom som ledde till döden, efter det som hände med Pessotto, efter det som hände 2006, så finns det inget mer kvar som kan skrämma oss Juventini!

Vad kommer Conte att göra nu? Ja, först så kommer han att förlänga sin semester. Därefter kommer han säkert att börja studera, att resa runt lite i Europa för att lära sig mer, att snappa upp nyttiga tips här och där, för en sak är säker, Conte ÄR Juventino och han kan inte leva utan Juve och vi kan kanske inte leva utan honom. Han kommer tillbaka, det är jag säker på. Han gick som en vinnare och återkommer som en vinnare.  Kanske redan nästa år…
Men under tiden kan vi sluta klaga…

Juventus v Real Madrid - UEFA Champions League

Fino Alla Fine!
/Lorenzo