Juventus i kris… eller? hur bra har Contes grabbar varit hittills denna säsong?

Så sent som i förra helgen har man i TV-studior runt om i världen (Sverige inkluderat) talat om ett Juventus i kris. Om det inte var skador så var det ju två raka förluster i rad för första gången med Conte som tränare och laget hade dessutom förlorat efter bara åtta omgångar i Serie A vilket var rekordsnabbt under Misters nya era. Det argument man hörde mest var att Juventus efter två raka Scudetti inte längre var lika hungriga. Presspelet existerade inte längre enligt både experter och fans och Juventus tillät, enligt många som diskuterade, sina motståndare hålla mer boll och få mer utrymme att anfalla än vad de gjort förut. Lägg därtill allt tal om att Buffon var slut och att försvaret var sargat samt att det läckte som ett såll och så fås en summering av hur Juventus tydligen uppfattades. Man åsidosatte helt det faktum att Juvespelarna hade spelat i Confederations Cup samt att de hade haft en mycket tuff försäsongsträning och att flera spelare (bland annat Llorente) inte var igång än. Många glömde dessutom allt det positiva och fokus lades bara på det negativa. Spekulationerna drogs igång på riktigt och många sade seriöst: ”Juve från 11/12 var hungrigare och bättre!”. Värst av allt var det dock när Juventus vann med väldigt övertygande statistik (fler skott, högre bollinnehav och ett mycket stort antal spelade bollar jämfört med motståndarlaget) men spelarna ändå i snitt fick betyg lägre än 6.00 av de italienska tidningarna.

Men stämmer det? Är Juventus i en kris? Hur bra har Contes Juventus egentligen varit hittills?

Vi skall gå igenom allt i denna artikel genom att först och främst jämföra Contes tre säsonger, 11/12, 12/13 samt denna säsong 13/14, efter 13 omgångar i Serie A och fyra omgångar i Champions.

Vi vet alla att ”vinna är det enda som räknas”. Det kommer vi att utgå ifrån, men för att även bilda en uppfattning om huruvida Juve spelar övertygande eller inte skall vi även titta på statistik som bollinnehav, skapade chanser och målskillnad samt tagna poäng och avstånd till närmaste motståndare.

Omgång 1: SuperCoppa Italiana
Omgång 1 kan ge mellan 0-2 poäng, beroende på resultat (vinst) i första hand och prestation (dominans) i andra hand.

11/12: spelade Juventus inte i SuperCoppa Italiana så här finns inget att säga mer än att Juve startade som ett lag som siktade på ta en Championsplats.
12/13: åkte Juventus iväg till Kina och Peking. Napoli krossades med 4-2 och Juventus tog hem sin första SuperCoppa sedan nio år tillbaka!
13/14: fick Juventus spela borta mot Lazio trots att reglerna säger att man bör ha spelat hemma. Juventus krossade motståndet för andra året i rad, men denna gång blev det 4-0!

Det innebär att 11/12 inte bjöd på någon tidig titel, men 12/13 och 13/14 gjorde det. 12/13 satt ”längre in” då Juventus tog hem titeln först på tilläggstid, medan 13/14 var ett riktigt styrkebesked där motståndarlaget Lazio aldrig var med från början till slut.
Statistiskt så dominerade Juve båda supercupfinalerna då de hade 68 respektive 55 % bollinnehav. Mot Napoli hade Juve ett större bollinnehav, fler spelade bollar (946 mot 640) och fler skapade chanser (20 mot 9) men samtidigt så tvingades Juve anfalla mer då de låg under två gånger under matchen. Effektiviteten var dock mycket högre mot Lazio då Juve hade 7/9 skott på mål. Mot Napoli var den motsvarande siffran 8/20.
Utifrån allt detta kan vi alltså konstatera att Juventus var minst delat bäst i SuperCoppa Italiana denna säsong. Men effektiviteten och det faktum att SuperCoppa aldrig var i farozonen ger Juventus 13/14 den högsta rankingen.

11/12: 0 p, 12/13: 1 p, 13/14: 2 p.

Andra SuperCoppa Italiana-titeln med Conte var den mest imponerande. Det var dessutom första titeln som Buffon fick lyfta som Juvekapten!

Omgång 2: Champions League efter fyra omgångar
Omgång 2 kan ge mellan 0-2 poäng, beroende på resultat (poäng samt förutsättningar att gå vidare).

11/12: spelade Juventus inte i Champions League utan det var lagets mål att ta en Championsplats i ligan.
12/13: ställdes Juventus emot de regerande Champions Leaguemästarna Chelsea, Shakhtar och Nordsjælland. Inledningsvis kryssade Juve tre matcher, men sedan besegrades Nordsjælland i den fjärde matchen. Juventus hade allt i egna händer och de behövde fyra poäng för att ta sig vidare. Med två vinster i de avslutande omgångarna så vann de sin grupp!
13/14: har Juventus fått en mycket tuff inledning då de inledde med två kryss mot FC Köpenhamn och sedan mot Galatasaray. Mot Real Madrid blev det en förlust och sedan ett kryss hemma trots att Juve spelade en fin fotboll. Fyra poäng är ett måste i de två sista matcherna och allt är i Juves händer. Att vinna gruppen är dock omöjligt.

11/12 är alltså ännu en gång inte med i räkningarna, utan där fick spelarna helt enkelt mer vila jämfört med sina utmanare i ligan. Det var absolut en bidragande faktor till att Contes mannar kunde ge 100 % i varje match och att han nästan aldrig behövde rotera/vila spelarna. I 12/13 var upphämtningen mot Chelsea borta inget som man glömmer. De två efterföljande matcherna var dåliga då de bjöd på två kryss till, men den fjärde matchen vanns. Skillnaden mot 13/14 är att Juventus denna gång har fått möta det svåraste laget i dubbelmötet. Det kan dock inte användas som ett alibi, utan denna säsong kommer Juventus som bäst att klara sig vidare som tvåa i gruppen. I 12/13 kryssade Juve tre raka först, men därefter vann de tre raka utan att släppa in en boll. Gruppen vanns och Celtic slogs ut utan några problem. Juve 12/13 hade efter fyra omgångar tre poäng mer än vad de har denna säsong. Det är således mycket säkert vilken säsong som var bäst i Champions.

11/12: 0 p, 12/13: 2 p, 13/14: 1 p.

Startelvan mot Chelsea i 12/13 som stod för den imponerande upphämtningen!

Omgång 3: Serie A efter 13 omgångar
Omgång 3 kan ge mellan 0-4 poäng, beroende på resultat (position) i första hand och prestation (poäng och målskillnad) i andra hand.

11/12:
Säsongen 11-12
Efter 13 omgångar låg Juventus etta med 29 p och avståndet till Milan var 2 p. Juventus var fortfarande obesegrade, men resultatet 8-5-0 (V-O-F) innebar att Juve hade tappat poäng i 38.5 % av sina spelade matcher och att de därmed hade tagit 74.4 % av poängen som de kunde ta. Contes Juve hade i sin första säsong efter 13 omgångar i Serie A det andra bästa anfallet med 24 mål och det tredje bästa försvaret med 10 insläppta mål.

12/13:
Säsongen 12-13
Efter 13 omgångar låg Juventus etta med 32 p och avståndet till Inter på andraplatsen var 4 p. Juventus hade förlorat mot just Inter, men resultatet 10-2-1 (V-O-F) innebar att Juve bara hade tappat poäng i 23.1 % av sina spelade matcher och att de därmed hade tagit 82.1 % av poängen som de kunde ta. Contes Juve hade i sin andra säsong efter 13 omgångar i Serie A det bästa anfallet med 29 mål och det bästa försvaret med 9 insläppta mål.

13/14:
Säsongen 13-14
Efter 13 omgångar ligger Juventus etta med 34 p och avståndet till Roma på andraplatsen är 1 p. Juventus förlorade mot Fiorentina efter bara åtta omgångar, men resultatet 11-1-1 (V-O-F) innebär att Juve bara har tappat poäng i 15.4 % av sina spelade matcher och att de därmed har tagit 87.2 % av poängen som de kunde ta. Contes Juve har i sin tredje säsong efter 13 omgångar i Serie A det andra bästa anfallet med 28 mål och det andra bästa försvaret med 10 insläppta mål.

11/12 var enda säsongen där Juve var obesegrade, men där hade Juventus det minsta antalet poäng. Juve har tagit mer och mer poäng då de har gått från 29 till 32 och sedan till 34. Juve har alltid haft ledningen efter 13 omgångar med Conte, men avståndet är lägst i år trots att Juve tagit mest poäng. Säsongen 12/13 var mest dominant då Juve hade mest mål, minst insläppta och dessutom hade fyra poäng och därmed största avståndet till närmaste utmanaren. Med det sagt måste vi dock inse hur pass stor Romas prestation har varit hittills. 10 raka vinster i inledningen och ändå så leder de inte… det visar verkligen på ett Juventus som är från en helt annan planet!
Att vara etta ger två poäng, det får alla upplagor. Att ha högst poäng ger en poäng, det får 13/14 (34 p). Att ha bäst målskillnad ger en poäng, det får 12/13 (+20).

11/12: 2 p, 12/13: 3 p, 13/14: 3 p.

Bonusomgång: Serie A sviter och rekord efter 13 omgångar
Bonusomgången kan ge mellan 0-4 poäng, oslagbarhet (1 poäng), längsta vinstsvit (1 poäng), hållna nollor (1 poäng), största vinst (1 poäng).

Eftersom att upplagan 11/12 inte var med i SuperCoppa Italiana eller Champions kan det kännas orättvist och därför finns denna bonusomgång med.

11/12: var Juventus oslagna, de hade som mest vunnit tre matcher i rad (egentligen omgång 12-14, men omgång 1 spelades efter dessa matcher), hållit nollan i sex matcher och största vinsten var 4-1 efter 13 omgångar i Serie A.
12/13: förlorade Juventus i den elfte omgången, de hade som mest vunnit fem matcher i rad, hållit nollan i sex matcher och största vinsten var 1-6 efter 13 omgångar i Serie A.
13/14: förlorade Juventus i den åttonde omgången, de har just nu en vinstsvit på fem matcher i rad, sedan har de hållit nollan i sju matcher och största vinsten var 4-0 hittills och efter 13 omgångar i Serie A.

11/12 får alltså en poäng för att de var oslagna, men de har inget annat att stoltsera med efter 13 omgångar. 12/13 och 13/14 har båda redan förlorat, men därefter är det en riktig utmaning mellan upplagorna.

11/12: 1 p, 12/13: 2 p, 13/14: 2 p.

Det oslagbara Juventus

Poängsammanställning: Omgång 1-3 + Bonusomgång

11/12: var inte med i de två första omgångarna, men fick en bonusomgång för att kunna visa lite mer från ligaspelet, det blev totalt 3 p.
12/13: var en mycket stark upplaga som totaldominerade i ligan och som vann SuperCoppa och dessutom presterade mycket fint i Champions, det blev totalt 8 p.
13/14: upplagan som har ifrågasatts var mest övertygande i SuperCoppa, men även om resultaten hittills i Champions har varit en besvikelse kan det rättas till och spelet i Serie A är väldigt imponerande, det blev totalt 8 p.

Det innebär alltså att enligt våra jämförelser idag så är Juventus lika bra denna säsong som förra säsongen. Men samtidigt är laget väldigt mycket bättre än 11/12-upplagan som inte ens kan mäta sig med de två senaste upplagorna om man så tar bort både Champions- och Supercupspelet. Även då skulle de vara sist med 3 p jämfört med 5 p för 12/13 och 13/14.

Utvecklingen är alltså mycket fin för Juventus då vi klart och tydligt ser en trend där Juventus har förbättrats. De tio senaste matcherna denna säsong visar dessutom att Juventus för tillfället totaldominerar. 9 vinster och 1 förlust gör att Juve är det lag som har tappat poäng i minst antal matcher och att de har tagit minst tre poäng mer (Roma) än vad övriga lag har. Som mest är skillnaden hela 21 poäng (Livorno). Dessutom är tabelläget mycket fint då Juventus leder och har sex poäng ner till tredjeplatsen. Att Roma bara är en poäng efter Juventus måste de bara hyllas för och de klarar ju detta enbart med hjälp av ett nytt rekord med 10 raka vinster från omgång 1-10!

Nej, vi kan helt klart utesluta att Juventus är inne i en kris och det har gått mycket bra för Contes Juventus hittills. Det vi dock kan konstatera är att Juventus måste göra bättre ifrån sig i Champions!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham