Juventus 2013 – Rekord, besvikelse och titlar, ett år som gav en hel del… nu blir det 2014!

2013 har varit ett fint år för Juventus del. Självklart så sitter den bittra eftersmaken efter det alltför tidiga uttåget från Champions kvar och det är inget man lätt kommer över. Men trots allt så bjöd 2013 på två nya titlar och Juventus avslutade året på ett fint sätt då Buffon satte ett nytt personligt rekord när han höll nollan i 745 minuter. Contes Juve blev samtidigt första Juveupplaga som vann åtta raka matcher i rad utan att släppa in en boll och om de vinner i första matchen mot Roma i 2014 så sätter de ett nytt rekord då de för första gången lyckas vinna 10 matcher i rad (just nu har Contes mannar tangerat Capellos rekord på nio raka vinster).

Totalt spelade Contes Juve 20 (säsongen 12/13) + 17 (13/14) matcher i Serie A under 2013 och resultatet landar på 28-5-4 (V-O-F) vilket innebär att Juventus under 2013 tog 89 poäng i Serie A. Det är ju andra helåret som Conte fått vara Juvetränare. Första helåret var 2012 och då blev resultatet i Serie A 28-10-2 (V-O-F) och det genererade alltså 94 poäng. Snittet är alltså högre detta år då Contes mannar tagit 2.41 p/match jämfört med 2.35 p/match i 2012!
Målskillnaden i Serie A under 2013 blev totalt 72-22 vilket innebär att Juve gjorde 50 mål mer än vad de släppte in samtidigt som de på 37 matcher endast släppte in 22 mål. Juve höll nollan i hela 20 matcher och längsta sviten var åtta matcher lång. Längsta vinstsviten upprepades två gånger (en gång i varje säsong) med nio raka vinster!

I Coppa Italia har Juve bara mött Avellino efter sommaruppehållet, men annars spelade Juve tre matcher i förra säsongens Coppa under 2013. Totala resultatet blir 2-1-1 (V-O-F) och Juve är fortfarande helt obesegrade på Juventus Stadium i Coppa Italia. Största resultatet var den senaste vinsten mot Avellino, men annars så slog Juve ut Milan för andra året i rad i januari i år med hjälp av mål av Giovinco och Milandödaren i cupsammanhang Mirko Vucinic!

I Champions startade Juve superbra detta år då de slog ut Celtic utan några större problem. Men sedan har det gått sämre då de regerande mästarna Bayern visade sig vara för starka då de vann både hemma och borta mot ett Juve som fick klara sig utan Vidal och Licht i hemmamötet. Denna säsong finns det inget att minnas direkt och totalt blev det ett blygt resultat på 3-3-4 (V-O-F) detta i Champions under 2013. Nästa år blir det istället Europa League för Contes mannar som måste göra bättre ifrån sig när de har chansen att spela en final på hemmaplan.

Vi får inte glömma SuperCoppa Italiana-triumfen iår… för första gången någonsin, och trots att reglerna säger att det inte får vara så, fick Juventus som regerande italienska mästare i ligan möta cupvinnaren på bortaplan. Matchen såg ut att bli svår på förhand men det slutade med att Tevez slog till med sitt första mål samtidigt som Pogba debutmålade för Juve utanför Juventus Stadium. Juve vann komfortabelt med 4-0 och de som tvivlade fick en stark signal. Lazio fick aldrig ens vara med och Buffon fick lyfta sin andra trofé för året efter att han redan hade fått lyfta Scudetto nummer 31 någon månad innan. Juventus stod där som Campioni och SuperCampioni d’Italia!

En annan minnesvärd sak är Arturo Vidals nya kontrakt och hur han tackade i sin 99:e match i Juvetröjan med sin karriärs första hattrick och Juves första hattrick i Champions sedan Pippo Inzaghi slog till 13 år sedan. Detta gjorde dessutom att King Arthur blev Juves bästa målskytt i den aktuella truppen och den för tillfället bästa målskytten hittills under säsongen 13/14. Vidal blev bästa målskytten under 2013 med 18 mål. Tevez som också slog till med ett hattrick i år är Juventus andra bästa målskytt med 12 mål. Pogba tar tredjeplatsen med 11 mål under 2013.

Tevez som gjorde mål i sina tre första matcher i Juventuströjan blev den första mannen som lyckats med denna bedrift sedan Roberto Baggio debuterat i Juve och gjort samma bedrift i 1990.

Besvikelsen finns där, men titlarna vanns med styrkebesked och rekorden sattes av spelare som har skrivit och som kan fortsätta skriva historia i Juventuströjan. Det kommande året kommer säkert att bjuda på mycket mer gott av Juventus och chansen att ta en trippel lever kvar då Juventus trots allt som första lag någonsin kan få spela hemma i en Europa League-final.

Juventus TV bjuder genom sin YouTube-kanal på en härlig video med några av de bästa ögonblicken från detta fantastiska år 2013:

Vi på Juventus Sverige vill såklart även lyfta fram vårt år. Vi har växt ordentligt och med våra läsares hjälp är vi nu Nordens största Juvesida på Facebook. Under 2013 drog vi upp vår hemsida (som sköts av Lorenzo och Riham), samtidigt så drog vi igång vår Twitter (som sköts av Riham och Omar) och vi lyckades även få igång ett Instagram-konto (som på egen hand sköts av Susanna). Vi finns alltså lite överallt och bland annat har Cristina Chiabotto och Juventus TV börjat följa oss och vår kontakt över nätet med Luciano Moggi lever vidare då han senast idag favoritmarkerade en av våra artiklar.

Kära Juvevänner och alla läsare, 2013 håller i skrivande stund på att ta slut och vi på Juventus Sverige vill passa på att önska er alla ett riktigt Gott Slut och ett Gott Nytt År samt en God Fortsättning då vi alla hoppas att det kommande året blir ett riktigt sprakande JUVEÅR!

“Vi auguro un felice e frizzante anno nuovo all’insegna della pace e della serenità!! Forza Juve!”

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham, Omar och Susanna