Kallas för ”Fort Apache”, men inte utan anledning

Hans pappa blev ihjälskjuten med en pistol, han levde med en ständig rädsla och i fattigdom, i denna text får du läsa mer om Tevez uppväxt:
När Boca betalade honom hade han bara fyllt 16 år. Han lämnade bakom sig ett våldsamt och fattigt kvarter, men han lämnade inte det för alltid, utan han finns kvar där än idag. Han har med egna medel byggt upp en anläggning med fotbollsplaner för mindre lyckade barn. Apache har fått uppleva det… oturen, rädslan, fattigdomen, Apache glömmer inte så lätt och Apache har ett stort hjärta. Fotbollen är för honom en underhållning, en lek, men också räddningen för hans själ och kropp.

När man läser hans historia så upptäcker man en pojke som var starkare än alla de andra, mycket bestämd och samtidigt mycket generös i sitt sätt att vara en verklig ”campione” (mästare). Han blev ärrad, men inte skadad.

carlitos4
Carlos Tevez föddes den 5 februari 1984 i Ciudela, den östra delen av Buenos Aires, i ett ökänt område vid namn ”Ejèrcito De Los Andes”. Området är även känt som Fuerto Apache (Fort Apache) precis som den oförglömliga Westernrullen med John Wayne och Henry Fonda av John Ford. Men smeknamnet härstammar egentligen från filmen ”The Bronx” från 1981 med Paul Newman i huvudrollen.

Fort Apache, ett namn, en garanti: osäkerheten!
”Jag var ofta mycket rädd. Minns nätterna då jag låg till sängs med mina bröder och hörde pistolskotten och vrålen utanför fönstren. Vi fick inte luta oss ut för att titta, det var livsfarligt. Men man vänjer sig vid det med, att försöka sova med detta. Jag visste redan då att det inte var normalt och att det inte var rätt.” När Carlitos bara var 10 månader gammal så fick han i en incident kokande vatten över sig, och de ärren bär han med sig än idag.

”Il Gigante”, jätten
Husväggarna i ”Barrio”, kvarteret där Carlitos växte upp är numera täckta med jättelika målningar med Tevez avbild. En ljusglimt i det annars så fattiga och förtryckta området. De har inte glömt sin son, de tittar upp på honom varje dag, enorm, fantastisk, nästan som en idol att dyrka: ”han är vår son, han lyckades, han är en av oss.”

carlitos10

En pojke som slutligen blev en man, men som fick vandra en lång väg för att bli det. Han lämnade hemmet vid bara 16 årsålder när Boca fann en ny bostad åt honom i Versailles (vilken kontrast när det gäller namn på områden…).

”Men mina rötter förblir där, i Fort Apache” säger han… och där har han med egna medel skapat en ny anläggning med tränings- och fotbollsplaner för de mindre lyckligt lottade barnen och ungdomarna.
Apache har inte skurit av navelsträngen helt och hållet, utan han bor i Fuerte, och är alltid lika stolt över sig själv, även när han tänker tillbaka på sitt liv som ett otroligt äventyr! Hans biologiska pappa, Juan Alberto Cabral, blev ihjälskjuten under en skottlossning när han bara var 24 år. Lille Carlitos var bara 5 år gammal vid denna händelse och de fick aldrig en ärlig chans att lära känna varandra. Hans riktiga mamma, känd som Trina, lider av en mental sjukdom, hennes riktiga efternamn är Martinez. Så i familjen lever man med enorma svårigheter med en oviss och osäker framtid. Familjen bor på första våningen på ”Torre B i Barragan 214, bara några meter från nummer 14, där den fruktade ligan finns, den så kallade ”Los Backstreet Boys”, som sätter skräck och sprider terror i området.

I närheten bodde även den före detta frukthandlaren Raimundo Segundo Tevez och Adriana Martines (syster till Carlos mamma Trina) som efter pappans död bestämde sig  att adoptera lille Carlitos tillsammans med hans andra syskon, Debora Gisell, Diego Daniel, Miquel Angel och Ricardo Ariel.
Verkligen en unik familj, en monolitisk klan som börjar växa fram, där barnen får en ordentlig uppfostran, en skolning och även en hel del leenden åt ”Pequeño Piojito”, en sak som de tidigare helt förlorat.
Så, Carlos kunde äntligen bli en riktig son för att därefter bli en fotbollspelare för ”del pueblo” (åt folket). Varje gång innan han återvänder hem så aviserar han alla: ”Sätt igång grillen, kommer hem!”

Argentina, Brasilien och England är länderna i vilka han redan lyckats
-Svårt att spela i Premier League?
”Nej, det svåraste är att spela i Fort Apache, för där var risken stor att man skar sig hela tiden, det fanns glasskärvor överallt.” Med lite varmt vatten så försökte han läka skadorna på bästa sätt. Hans ärr som han egentligen aldrig velat dölja eller ta bort är för honom en symbol för hans ursprung, för hans stolthet. Det är något som han aldrig vill eller kan glömma.

carlitos2
5000 personer jublade åt och med honom när han 2010 invigde en anläggning för barn och ungdomar i ”Barrio”.
– ”Nu är livet här kanske lite lugnare, men det är inte mindre farligt för det.”

Tevez fann efter ett stormfyllt liv sin stora kärlek i Vanesa Marsilla. Barnens namn, Florencia, den äldsta dottern och Katie, den yngsta, finns båda tatuerade på Tevez hud, tillsammans med namnen på hans föräldrar och alla syskonen: ”För mig är de allt.”

För sina allra första pengar som han tjänade från fotbollen så har han skaffat dem alla ett nytt hem, även till Trina, för att sluta cirkeln. Folket där älskar honom, och han är en legend i deras ögon… hoppas han hinner bli det för Juventus också!

Carlitos spelar även golf. ”Handicap 13, men jag kommer att bli bättre”. Ja, han kan ta lektioner av Andrea Agnelli…
Men hjärtat förblir så som det alltid har varit, jättestort.

10 SMEKNAMN FÖR CARLITOS: VISSTE NI ATT MAN ÄVEN KALLAR HONOM FÖR “THE HITCHER?
Carlitos Tevez har ju spelat i många olika lag, Boca Juniors, Corinthians, West Ham, Manchester United och City. I nästan varje lag har man gett honom ett smeknamn. Förmodligen på grund av hans karaktär, kanske även för hans klass.
1-CARLITOS:  Cariñoso är namnet han själv föredrar. Han älskar det så pass mycket att han ville ha det skrivet på landslagströjan under VM 2010. Juventus presenterade honom som Carlitos och inte Carlos, som han egentligen heter (Juventus använde även hashtagen #WelcomeCarlitos på twitter när de presenterade honom).
2- APACHE: Är smeknamnet som kanske är mest känt, kommer från Ciudadela där han är född. Smeknamnet härstammar från filmen Fort Apache, The Bronx med Paul Newman.
3- BRIGANTE: Han kallas även för Carlito ‘Charlie’ Brigante för hans likhet med huvudkaraktären i filmen Carlitos Way, Al Pacino.
4- EL DIABLO: I Argentina kallar fansen honom så, ”el Diablo de Tasmania” (den tasmanska djävulen), för hans sätt att spela, och hans eldiga karaktär.
5- TEVASTADOR: I England ropade man ofta ”Argentino, Argentino” åt honom, men hans kamrat i City, Gael Clichy, gav honom smeknamnet ”Tevastador”. ”Tevez är en Tevestador (en vinnare) han tycker om att vinna på och utanför plan.” Detta är ord som låter som musik i Contes öron.
6- SIR CHARLES: I West Ham kallade de honom så medan de i Manchester föredrog den enklare varianten Charlie.
7- CARLINHOS: Fansen i Corinthians gav honom detta smeknamn. Mycket kärlek och hat i Brasilien. Mycket klass och många segrar och fansen tillägnade honom detta namn för hans odiskutabla klass, nästan som en brasilianare…
8- EL LEON: För att inte ha två spelare med samma smeknamn i samma lag (finns ju redan el Rey Leon, Llorente) så kommer det nu nog att användas mindre än vanligt. Men för hans frisyr och karaktär som ett lejon så kan han kanske bli det nya lejonet i Juve efter Nedved?
9- EL LOCO: Den tokige. Lätt att föreställa sig detta smeknamn, hans speciella uppträdande, speciellt efter att ha gjort mål. Hans flykt från det ena laget till det andra, från en kontinent till en annan har gjort att man anser honom som lite tokig, men också för hans sätt att vara (i England hände det ofta att man beslagtog hans bil) gjorde att fansen kallar honom för ”El Loco.”
10- THE HITCHER: Ett märkligt smeknamn. I Manchester så blev han av med körkortet för att den inte längre var giltig och beslagtog hans Bentley. Blev tvungen att fråga om skjuts av sina kamrater i laget som alltid ställde upp, men de kallade honom för ”The Hitcher” (liftaren), från filmen med samma namn.
I väntan på vad man kommer att kalla honom för i Italien, så har de utomlands gett honom en hel del. Stora mästare känner man också igen på detta och Tevez är säkert en stor personlighet: excentrisk, histrionisk, en riktig personlighet med andra ord.

carlitos


Fino Alla Fine!
/Lorenzo