Fernando Llorente – Lejonkungen från Baskien

I 2005 debuterade den gigantiska anfallaren Fernando Llorente som 19 åring för sitt Athletic Club Bilbao i Primera Division. Förväntningarna var höga redan då på ynglingen som utmärkte sig med sina 195 cm på plan och det var till och med så att Llorente fick debutera som startman hemma mot Espanyol. Den gången var han mållös och matchen slutade 1-1, men bara två månader efter detta slog han till för både första och andra gången mot Levante. Tränaren Ernesto Valverde fick rätt när han tog ut ynglingen… Samma sommar skapade Llorente rubriker när han tog silverskon i U20-VM (andra bästa målskytt efter Messi) och han skulle visa sig vara Lejonkungen som fansen i Bilbao saknat i många år!

Llorente mot United

Säsongerna som kom därefter bytte Bilbao tränare, flera gånger. Men det stoppade inte Fernando från att ständigt bli uttagen och få hoppa in eller till och med starta ibland. 1101 minuter gav endast 2 mål i 05/06, även 06/07 innebar 2 mål, då på 442 minuter. Men efter 3 säsongers inskolning var det så dags. Nu skulle Llorente ta steget som innebar att han skulle bli startspelare. Sagt och gjort, det blev totalt mer än 2700 minuter och 12 mål. The Lion Cub blev The Lion King (El Rey León)!

Säsongen 08/09 blev en fin sådan. Som 23 åring fick El Rey León debutera i landslaget samt några månader därefter göra sitt första mål i en landskamp mot Capellos England, nytt målrekord blev det också denna säsong med 17 mål för Athletic och 2 för landslaget. Tyvärr förlorade Llorente sin första Copa del Rey final med Athletic, men laget kvalade med stor hjälp av hans mål in till Europa League och därmed var hans legendstatus hos Baskerna ett faktum. Han var nu dessutom alltid uttagen i landslaget och i 2010 var han med i den spanska truppen som för första gången någonsin tog hem VM-guldet till Madrid. Självklart fortsatte den individuella skickligheten att förbättras och denna säsong var det 22 mål totalt i klubbspelet. I säsongen 10/11 var det inte lika många matcher då Bilbao inte spelade i Europa men Lejonkungen slog till 19 gånger för att ta sitt lag till Europa igen och i säsongen därefter bar han laget hela vägen till finalerna i Europa League och Coppa del Rey. Oturligt nog blev det trots 29 mål för klubben och personligt bästa inga titlar, men på bänken fick han njuta av sitt Spanien under sommaren och krönas till EM-mästare medan Bonny och Pirlo fällde tårar som aldrig förr.

Med 0 titlar med klubblaget, men fantastiska prestationer individuellt var Llorente officiellt större än klubben han representerade. Javi Martinez som även han var en otroligt fin pjäs i Bilbao fick gå till Bayern München och ta hem Champions i år, men Llorente som Athletic Club vägrade sälja normalt, fick spendera säsongen utan någon större speltid. Tacken som Lejonkungen fick var att bli åsidosatt, resultatet blev en tolfteplats i ligan och en Llorente som skrev på för Contes Juventus och som tränade hårt i väntan om att få representera en klubb som enligt han själv ”är i samma kaliber som Barcelona och Real Madrid”.

Llorente Förlorar EL-Final

17 mål, 22 mål, 19 mål och 29 mål innebar 87 mål på 4 säsonger… Trezegol var en man som garanterade minst 15 mål per säsong och det är just denna spelartyp som dagens Juventus saknar. En riktig bomber som är stark med både huvudet och fötterna. Skillnaden är bara att Trez var sylvass i boxen medan Llorente i sina bästa stunder kan dribbla av flertalet backar och sprinta förbi sina motståndare på längre sträckor. Lägg därtill att Llorente är en spelare som kan spela ensam på topp och som bidrar mycket till det defensiva spelet så har du dessutom en ultimat modern anfallare. Förhoppningen är att Llorente nu tar steget från att ha en vinnarmentalitet till att bli en mästare, vad är då bättre än att komma hem till den gamla damen där vinna inte är viktigt, utan det enda som räknas?

Benvenuto alla Juventus, Fernando ”El Rey León” Llorente!!!
/Riham