En närmare titt på Stephan Lichtsteiner!

Försvarar och anfaller, får dubbelt så många frisparkar som de han själv orsakar. Trodde Conte var ett skämt. Vill förlänga sitt kontrakt. Mer precis än ett Schweiziskt urverk.


– Tvåfotad
Lichtsteiner förlorar en boll var sjunde lyckade passning – ett Schweiziskt urverk även i detta fall. Hans offensiva fallenheter innebär också ofta att det slutar med ett mål, 4 st blev det denna säsong i Serie A. Stephan slår till med båda fötterna, 55 % med vänsterfoten och 45 % med högerfoten (data hämtat från Opta).

– ”Pronto, det är Conte…”
Kontakten mellan Antonio Conte och Stephan Lichtsteiner började i början av juni 2011 på ett nästan komiskt vis. Det ringde i telefonen hemma hos Stephan: ”Pronto, Antonio Conte här, jag vill ha dig i mitt Juventus”. ”Vad är det här för ett jäkla skämt, försök inte driva med mig.” Stephan kände inte igen rösten och trodde att någon ville skämta med honom! Men det var faktiskt Antonio Conte på andra sidan av luren… Vad som hände därefter är allmänt känt.
– ”Gag” med Pirlo.
“Stay calm and pass to Andrea” har ju till och med blivit en t-shirt som säljer mycket bra. Lichtsteiner förstod detta koncept ganska snabbt, eller rättare sagt, han förstod det när den store ”regissören” Pirlo flera gånger skrek till honom att ”passa bollen även när jag är markerad”.


-USA och Portugal
Den 8 juni så kommer han att med sitt Schweiziska landslag möta Cypern i Genève och då passar han på att komma hem till sin fru och dotter som ju bor i Schweiz, han pendlar ofta mellan Turin och hemmet där. Omedelbart efter det så tar han en liten semester. Först åka runt lite i USA för att därefter tillbringa någon vecka i Portugal, närmare bestämt Lissabon och Algarve tillsammans med sin fru och lilla dotter. Under Stephans semesterresor så saknas det aldrig Sushi på bordet, det japanska köket dominerar Lichtsteiners hitlista när det handlar om mat.
– Ett varmt kontrakt
Hans förlängning av kontraktet med Juve är ett av de hetaste just nu tillsammans med Vidal, Pogba och Marchisio. Snart kommer ledningen att sätta sig ner och diskutera med Lichtsteiners agent för att förlänga kontraktet som går ut 2015. Men även en liten löneförhöjning är på gång… trots allt, det kostar ju att pendla mellan Turin och Schweiz.

– 9 av 10 i uppförande
Är Schweizare även när det gäller disciplinen. Lichtsteiner har på 28 matcher bara fått 6 gula kort, detta trots att han egentligen är en försvarare och i hela mästerskapet så åsamkade han bara 19 frisparkar, men, fick nästan dubbelt så många med sig, hela 36 frisparkar till sin fördel. Det är en ”terzino” som är född för att pressa på, inte för att avbryta spelet.

– Cafu, en idol
”Min idol har alltid varit Cafu. Som liten ville jag springa och löpa som honom”, avslöjade Stephan. Man kan väl nog påstå utan att överdriva att han dock inte besitter några ”Brasilianska” fötter, ej heller den så typiska Brasilianska fotbollstekniken ”Bailando”, men å andra sidan, när det gäller sprint så är detta alltid en tävling till allra sista steget, för Lichtsteiner är bland de främsta på Vinovo när det gäller fysisk motståndskraft och kraft.

Lichtsteiner11

– Ett varmt hjärta
Lichtsteiner är socialt engagerad. Han besökte redan 2009 byn Chìure i Moçambique, och sedan dess är han ”ambassadör” för organisationen ”SolidarMed”, där han vid besökstillfällena hjälper till att utföra HIV tester på barn och vuxna samt aldrig glömmer att ta med sig fotbollar att ge bort.

– Punktlig? Nej, mer än så…
Det är tack vare Lichtsteiner som spelarna i Juventus egentligen lärt sig vad som menas med punktlighet. Under de allra första lunchpauserna på Vinovo med bara fem minuter kvar innan matgongen slår till så satt alla där med en orolig min; ”Var är han, har någon sett till Stephan? Lichtsteiners frånvarande orsakade ett litet alarm i matsalen. Juve har som en regel att inte börja äta förrän alla sitter på sina platser, en form av respekt för de andra och när då ingen Stephan dök upp började man att tvivla på att kunna börja äta. När klockan slog exakt 13:00 så steg han in i matsalen som ett Schweiziskt gökur: ”kuckeliku…”. Lichtsteiner förklarar sitt så besynnerliga beteende såhär: ”Om mötet är klockan 12 så anländer man klockan 12 och inte 12:01 eller 11.59, så är det bara.”
Och jag som trodde att det var bara jag som hade detta besynnerliga beteende…

Lichtsteiner3

Fino alla fine, FORZA JUVENTUS
/Lorenzo