De nordiska representanterna i Juventus – Vajebah Sakor!

Juventus har historiskt haft några riktigt bra spelare från norden. Vem kan glömma Michael Laudrup eller Zlatan Ibrahimovic? Sedan har BiancoNeri haft andra väldigt uppskattade spelare hemma i Norden som exempelvis Olof Mellberg. Senaste spelaren i A-laget var dansken Frederik Sörensen och innan honom var det danska mittfältaren Christian Poulsen och svenska mittfältstalangen Albin Ekdal. Nu kanske man reagerar på att samtliga representanter som nämnts har varit svenska eller danska, men vi skall i denna korta artikelserie titta på två unga grabbar som kommer från Norge och Island!

Den 17 juli i år spelade Juventus sin första träningsmatch för säsongen mot representanter från Val d’Aosta och då fick båda spelarna chansen att debutera i A-laget.

Idag handlar det om 17 åriga norrmannen Vajebah Sakor!

Vajebah Sakor briljerade i norska moderklubben Asker FH

Vajebah Sakor föddes den 24 april 1996 och flyttade som 10-åring till Norge från ett Liberia som var drabbat av inbördeskrig. Bara en dag efter att Vajebah hade fyllt 15 år så skrev han på ett kontrakt med Asker FHs A-lag. Två månader och en dag efter det så debuterade han i norska division 1 (Adeccoligan som alltså är den näst högsta serien i Norge) för Asker FH. Detta gjorde Sakor till den yngsta spelaren genom tiderna att spela i norska Adeccoligan.

Asker FH spelade mot Randaberg IL och Sakor blev inbytt i 57:e minuten av matchen som slutade 0-0. Någon match efter detta fick han även spela några minuter, men mot Løv-Ham hemma var det äntligen dags för Vajebah Sakor att få chansen från start… och som han tog den! Efter 37 spelade minuter slog han till med två assists på 3 minuter för att säkra vinsten redan i halvlek (matchen slutade 5-3 och Sakor fick spela lite mer än en timme). Det blev tre inhopp till den säsongen och totalt ytterligare 96 minuters speltid. Men säsongen avslutades på sämsta möjliga vis när Sakor fick se sitt Asker förlora de 6 sista omgångarna och trilla ner en division.

Norrmannen fick i mars 2012 provspela för AC Milan, men åkte tillbaka till Norge. Han fick debutera i Norges U16- lag i maj samt U17-lag i augusti och i oktober till december provspelade han för norska storklubben Rosenborg BK. Det fick han göra genom att representera Trondheimklubben i The NextGen Series (vad som ses som de ungas Champions) och då slog han till mot både Borussia Dortmund och Inter (avgörande straff i 94:e minuten) när Rosenborg vann med 1-0 respektive 2-1.

Vajebah Sakor i The NextGen Series
Rosenborg ville självklart ha kvar honom, men när Juventus hörde av sig ändrades allt. Sakor hade bestämt sig och Asker FH accepterade budet som inte gav en större summa, men som gav spelaren en stor chans och som dessutom skulle garantera en fin bonus till moderklubben den dag som Sakor debuterar i Juves A-lag i ett officiellt sammanhang.

Lite video action från The NextGen Series matcherna följer nedan:

Rosenborg vs Dortmund:

Rosenborg vs Inter:

Rosenborg gick vidare från gruppspelet mycket tack vare vinsterna som Sakor ordnade i dessa matcher. Men han skrev ju på för Juventus efter att ha spelat gruppspelet med Rosenborg i denna turnering och komiskt nog möttes lagen direkt i åttondelsfinalen. Sakor var visserligen inte med men Juventus vann med 1-0 och gick vidare till kvartsfinalen!

Sista dagen under januarifönstret detta år skrev han på ett treårskontrakt och blev som 16-åring en Juventusspelare (rena rama drömmen eller?). Bara någon månad efter fick han göra sitt första mål i Norges U17-lag som kapten mot Belgiens U17-lag och åtta dagar innan han hade fyllt 17 år blev han Campione d’Italia när han med Juventus Primavera vann Coppa Italia efter att Baronis grabbar slagit Napoli med 2-1 i den avgörande bortamatchen på San Paolo.

Lite video action som visar vilka missiler Vajebah avfyrar med sin vänsterfot:

Debutmålet mot Belgien (U17):

En missil i Finalen mot Napoli i Coppa Italia Primavera (spola fram till 4:33):

Om man skall beskriva Vajebah Sakor som spelare så kan man säga att han är en vänsterfotad central mittfältare som är teknisk och som gärna utmanar och skjuter från distans. Han är 183 cm lång, har en god fysik och är stark i luftrummet. Han trivs bäst som spelfördelare och har en fantastiskt lugn och kylig spelstil. Han är inte den som slår frisparkarna, men han tar oftast straffarna. Sakor fungerar även utmärkt som box-till-box mittfältare då han är en väldigt modern spelare. I Italien har han verkligen fått slipa på sitt spel och idag tränas han alltså av Antonio Conte tillsammans med A-laget i Chatillon. Det är otroligt värdefullt att få träna tillsammans med spelare som Arturo Vidal och Asamoah i mitten för en sådan talang.

Frågan är då, vem vill Vajebah bli som? Svaret följer nedan:
Vajebah Sakor med en Zidaneplansch

Vi kommer att hålla ett extra öga på dig och hålla tummarna och hoppas att det blir något stort av dig. Gör oss, alla andra från Norden och i synnerhet norrmännen glada!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham