Ciro Ferrara: ett hjärta, men två kärlekar… Napoli och Juventus!

Från Maradona till Zidane, han har spelat med alla!
”En gång sade jag till honom att han var världens bäste försvarare. Jag vet inte om det var sant, men jag tyckte så då. Jag tycker så mycket om honom… den bästa vännen som jag någonsin haft i Napoli.”
Detta sade Diego Armando Maradona, en av Ciro Ferraras lagkamrater i det Napoli som vann 2 Scudetti och en UEFA-cup. Men Ferrara, en Neapelson, uppväxt i Neapel som blev mästare med Napoli hade i sitt öde även skrivet stora framgångar med Juventus. Det hela började med hans debut på San Paolo den 5 maj (magiskt datum…;) 1985, just mot Juventus med Platini som han blev tvungen att markera. Att han senare skulle bära samma tröja som Platini fanns nog inte med i hans funderingar, trots att han vid flera tillfällen inte nekade till att han gärna hade velat…


När han nått sin topp med Napoli och det var dags för omförhandlingar om hans lön och kontrakt så var det just Juves bud som gjorde att han började tänka på allvar om det inte var dags att lämna Neapel för Turin.
Han anlände till Juventus tillsammans med Lippi och påbörjade en epok som skulle gå till historien. Tillsammans vann man Champions League och den interkontinentala cupen 1996. Ciro spelade tillsammans med Roberto Baggio, Zinedine Zidane och Alessandro Del Piero och på så sätt samlade han ihop några legendariska nummer 10 som började med vännen Diego.
Han kom till Turin för nästan 20 år sedan och har inte lämnat staden sedan dess, inte ens när han lagt av med att spela fotboll. Han blev assistent åt Lippi under VM 2006.


I Turin så driver han än idag vissa företag och åker ofta till Neapel för hans hjärta är delat i två.
Han är där ofta på semester och just nu är han där för att andas in lite av den nyfunna entusiasm som det ”nyfödda” Napoli just nu upplever med Higuain och Benitez. ”Denna stad entusiasmerar sig väldigt lätt över sådana här situationer och med sin passion och tillgivenhet kan de nästan begrava dig, så det kan bli svårt att handskas med. Och det är också för detta som jag fortfarande ser Juventus som favoriter i kampen med Napoli om Lo Scudetto.”
Hans dröm är att Napoli vinner Lo Scudetto medan Juve vinner Champions. Vem kan egentligen förebrå honom? Kärleken har ju inga gränser!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo