Tidningarnas betyg – Yttrarna!

Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och Tutto Sport (TS) är de tre största sporttidningarna i Italien. De har efter varje omgång betygsättning till spelarna i ligan och då använder de en skala från 1-10 och där steget mellan betygen är 0.5 (1, 1.5, 2, 2.5… 10). Betygsystemet i Italien är lite speciellt och därför skall vi gå igenom det lite snabbt:
10 är ett betyg som är i princip omöjligt att få, för att få 10 så skall man på egen hand avgöra ligan med ett hattrick eller så skall man heta Diego Armando Maradona.
8 är ett betyg som innebär att spelaren har presterat en supermatch, det är ett betyg som betyder världsklass.
6 är godkänt och det är det vanligaste betyget som delas ut för en spelare som utfört sin plikt på plan på ett fint sätt, det är ett bra betyg.
5 innebär att spelaren med nöd och näppe varit okej och allt under det betyder att insatsen har varit usel.
I Italien är man väldigt resultatorienterade och därför påverkar kort, mål, assists och andra viktiga moment som straffmiss/räddning in ordentligt. Kort brukar i regel dra ner ett betyg med -0.5 och rött kort resulterar oftast i att spelaren får betyget 4-4.5 om han inte har varit bidragande till att laget vann. Om spelaren gör mål eller assist är det självklart +0.5.

Idag behandlas yttrarnas insatser och betyg!

Simone Pepe
Pepe
Stackars Simone ”speedy Gonzalez” Pepe var borta hela säsongen efter att ha dragit på sig en oerhört onödig skada på en potatisåker i en vänskapsmatch under försäsongen. Det blev totalt 22 minuter och på dessa ynka minuter fick han betyget 6 av alla tidningar. Du får ta din väntade revansch i den kommande säsongen grande campione!

Paolo ”Kelso” De Ceglie
De Ceglie
Juventussonen som liknar Ashton Kutcher så mycket att jag och mina närmaste Juvevänner kallar honom för Kelso hade en tuff säsong i Juventus. Det blev två nya troféer, men den största delen av säsongen spenderades antingen på bänken eller utanför laget pga. skador. Det blev 14 matcher (i vilka De Ceglie blev utbytt hela 10 gånger) och 872 minuter. Dock var Paolo varken med i assist eller målprotokollet och det blev 3 gula kort.

För många Juventini är tålamodet slut, men vad är tidningarnas åsikt?
GdS gav ett snittbetyg på 5.62, högsta betyget var 6.5 mot Roma hemma och lägsta betyget var 4.5, vilket gavs vid två tillfällen (Siena borta och Bologna hemma).
CdS gav ett snittbetyg på 5.58, högsta betyget var 7 mot Roma hemma och lägsta betyget var 4 mot Bologna hemma.
TS gav ett snittbetyg på 5.46,  högsta betyget var 6.5 mot Chievo borta och lägsta betyget var 4 mot Bologna hemma.

Totalt ligger snittet på låga 5.55 och vad som är ovanligt är att De Ceglie fick lägst betyg av TS och högst av GdS (brukar nästan alltid vara tvärtom). Av CdS och TS blir De Ceglie underkänd i 7 av 14 matcher och av GdS i 5 av 14 matcher och insatsen mot Bologna är alla eniga om att den var den absolut sämsta. Mot Siena hann han trots allt bara med 45 usla minuter. I de båda nämnda matcherna var han tydligt ansvarig för baklängesmål men ena gången var det Marchisio som avgjorde kort före slut och andra gången var det Pogba som avgjorde efter en nick på stopptid, så utan Kelso på plan lyckades Juve vinna trots allt. Bästa matchen anses vara Roma hemma och därefter Chievo borta, där såg man Juventussonen som man minns från 4-2 demolitionen av Milan när han hoppade in för en skadad Nedved (kanske därför han har Nedveds nummer idag?). Tyvärr talar varken statistiken eller tidningarnas betyg för De Ceglie, frågan är om Contes tålamod är slut? Jag hoppas dock på att han blir utlånad och får spela sig till formen, han är trots allt en egen produkt med en fin potential.

Federico Peluso
Peluso
Federico anlände i ”halvlek” och fick 5 månader på sig att övertyga Juve om att han var en man som skulle köpas loss efter låneperioden. Det fanns en hel del fina insatser efter den tråkiga debuten mot Samp hemma och vem kan glömma inlägget till Matri mot Celtic? Han växte verkligen in i rollen, övertygade Conte och blev ordinarie framför självaste Asamoah ett tag och idag är hans kontrakt 100 % ägt av Juventus. 12 matcher och 701 minuter genererade inga mål eller assists i ligan och 5 gula kort.

Många Juventini blev lite besvikna när Juve köpte loss Federico, låt oss se vad tidningarna säger:
GdS gav ett snittbetyg på 5.85, högsta betyget var 6, vilket gavs i 8 av 10 betygsatta matcher och lägsta betyget var 5 mot Samp hemma.
CdS gav ett snittbetyg på 5.9, högsta betyget var 6.5 mot Napoli borta och lägsta betyget var 5 mot Samp hemma.
TS gav ett snittbetyg på 5.95, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Inter och Lazio borta) och lägsta betyget var 4.5 mot Samp hemma.

Totalt ligger snittet på 5.9, och alla tidningar är klart eniga om att katastrofmatchen var mot Samp hemma, medan övriga matcher var godkända. Enda matchen som var väldigt olik i bedömningen var Lazio borta där Peluso fick 5.5 av CdS men 6.5 av TS, den matchen spelade han 90 minuter som mittback och Juve släppte inte in så jag skulle faktiskt ställa mig mer med TS själv, dock kanske 6 (som GdS gav) vore mer korrekt då han drog på sig ett onödigt kort. Egentligen kan man summera Pelusos insats i Juve som helt klart stabil. Han är en spelare som utför sin plikt och gör vad han blir tillsagd av Conte. Då detta uppskattas i dagens Juve ingår han i planerna, enklare än så är det inte… både statistiken och tidningarna har talat och därefter så har Juventus agerat!

Mauricio Isla
Isla
Angående Mauricio Islas säsong i Juve kan jag med all ärlighet säga att det enda jag minns är den icke existenta handssituationen som ledde till en straff till Milan borta, gjorde han något utöver det? Han spelade 11 matcher eller närmare sagt 587 minuter och då lyckades han ordna en assist och vid ett tillfälle drog han på sig ett kort. För mig tog Isla inte alls för sig i sin första säsong i Juve. Hans agent klagade otroligt mycket på att han inte fick speltid, men helt ärligt talat har jag svårt att se att Isla skall få massor av minuter när Licht spelar som han alltid gör.

Låt oss se vad tidningarna har att säga om det hela:
GdS gav ett snittbetyg på 5.75, högsta betyget var 7 mot Pescara borta och lägsta betyget var 4.5 mot Milan borta.
CdS gav ett snittbetyg på 5.75, högsta betyget var 7 mot Pescara borta och lägsta betyget var 5 mot Milan borta.
TS gav ett snittbetyg på 5.62, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Pescara och Atalanta borta) och lägsta betyget var ynka 4 mot Milan borta.

Totalt ligger snittet på 5.71, och alla tidningar är klart eniga om att katastrofmatchen var mot Milan borta samtidigt som att Pescara borta var den bästa matchen. Pescara borta slutade som bekant 6-1 och det var nog inte någon på plan som hade svårt att showa den dagen, det är dock kul att se att Isla hade en till match där alla tidningar gav honom mer än bara godkänt (Atalanta borta). Slutsatsen är dock att tidningarna håller med om vad statistiken säger oss eftersom att Isla på 6 av 8 betygsatta matcher har ett totalt snitt som är lägre än 6. Det tyder på att insatsen inte varit godkänd och att Isla måste jobba betydligt hårdare. Tror man dock media så har han och hans representant redan gett upp och väskan är packad för nya äventyr. En oerhört tråkig inställning!

Stephan ”Swiss Express” Lichtsteiner
Lichtsteiner
Den kanske största vinnarskallen bland alla Juvespelarna ägs av Swiss Express. Han kämpar från minut 0 till 90+ och trots att han flåsar av trötthet kör han vidare med gasen i botten. När man frågar spelarna i Juve om vem som är snabbast i laget är svaret enkelt då alla i kör svarar: ”Lichtsteiner!”, och visst är det sant, han drar förbi varenda utmanare match efter match. Totalt blev det 28 matcher för Forest Gump denna säsong i ligan och på 2062 minuter hann han som yttermittfältare göra hela 4 mål och 2 assists och trots den oerhört tuffa spelstilen som han har med otroligt många tacklingar och närkamper blev det bara 6 gula kort.

Håller tidningarna med?
GdS gav ett snittbetyg på 6.2, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela sju tillfällen och lägsta betyget var 5 mot Inter hemma.
CdS gav ett snittbetyg på 6.07, högsta betyget var 7, vilket gavs vid fyra tillfällen och lägsta betyget var 5 mot Inter hemma.
TS gav ett snittbetyg på 6.2, högsta betyget var 7.5 mot Siena hemma och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Catania borta och Inter hemma).

Totalt ligger snittet på 6.16, och alla tidningar är klart eniga om att katastrofmatchen var mot Inter (matcher där de flesta ville ha honom utvisad och där han dessutom blev utbytt efter bara 37 minuter). Men säsongen har verkligen varit fin enligt tidningarna då Licht haft 7 vid många tillfällen och han av TS dessutom fått 7.5! I 18 av 28 betygsatta matcher har han fått ett totalt snittbetyg av tidningarna som är 6 eller högre och det tyder på en riktigt bra säsong. Faktum är att hans betyg sätter honom bland ligans topp 10 bästa backar och jämför man med Maggio (5.93) och Abate (5.99) som är de närmaste motsvarigheterna i ligan så inser man att Licht är i en klass för sig själv i Serie A, grande Licht!

Kwadwo ”KASA” Asamoah
Asamoah
Kwadwo är möjligtvis den spelare som snabbast vann alla Juventushjärtan efter förra sommarens mercato. Direkt i debuten slog han till med en fantastisk volley i SuperCoppa Italiana och det var efter en mycket kort period givet att han skulle få dominera på vänsterkanten istället för att agera central mittfältare. Conte såg nog detta tidigt eftersom att KASA (som han själv kallar sig) var teknisk, löpstark och oerhört utmanande i sin spelstil. Faktum är att han har en så fin teknik att jag själv börjat kalla honom för AsaTeknik, jag menar, se bara bilden ovan och minns hur pass fantastiskt det var att han fick till en cykelspark mot Pescara. Afrikanska mästerskapet kom emellan och störde en del då Asamoah faktiskt såg sliten ut efter vinteruppehållet, men formen kom sakta tillbaka och totalt blev det 27 matcher, 1970 minuter, 2 mål och hela 8 assists. Bäst av allt? Ett enda gult kort trots en spelstil som ibland är lika aggressiv som Vidals, Fantastiskt!

Tidningarnas tur att tala:
GdS gav ett snittbetyg på 6.02, högsta betyget var 7.5 mot Pescara borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid fyra tillfällen.
CdS gav ett snittbetyg på 6.03, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid två tillfällen (Parma hemma och Pescara borta) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid tre tillfällen (Milan och Roma borta samt Catania hemma).
TS gav ett snittbetyg på 6.41, högsta betyget var 7.5 mot Parma hemma och lägsta betyget var 5 mot Catania hemma.

Totalt ligger snittet på 6.15, och alla tidningar är klart eniga om att Pescara borta samt Parma hemma var de bästa matcherna, medan de sämre matcherna var Catania hemma samt Milan och Roma borta. Asamoah hade betyget 6 eller mer i hela 12 av 16 matcher före afrikanska mästerskapet, samt i bara 3 av 9 matcher efter afrikanska mästerskapet. Återigen ser man alltså ett tydligt samband mellan statistiken och vår egna slutsats samt tidningarnas betyg. Faktum är att Asamoah innan sin resa ner till Afrika i 10 matcher av 16 till och med hade 6.5 i betyg av minst en tidning. Det tyder på att supersäsongen blev något mer normal efter allt för många matcher. Men i slutändan är 6.15 ett mycket fint snitt, speciellt om man ser på att det är hans första säsong i Juventus, låt oss hoppas på en supersäsong utan klossar i vägen av AsaTeknik i 13/14!

Summering:
Det var alltså betygen för BiancoNeris och Contes yttrar. AsaTeknik och Swiss Express är mer än bara godkända och högt rankade bland alla spelare i hela ligan, Peluso är godkänd, men Isla och De Ceglie får det tufft i utvärderingen. Pepe önskar vi en återkomst då hans avsaknad tvingade Conte att spela 3-5-2 hela säsongen även om han hade velat använda 4-3-3 ibland. Till nästa säsong ser vi gärna förstärkningar, då skador på Asamoah eller Licht tveklöst leder till att kvaliteten minskar avsevärt.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham