Tidningarnas betyg – Mittfältarna!

Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och Tutto Sport (TS) är de tre största sporttidningarna i Italien. De har efter varje omgång betygsättning till spelarna i ligan och då använder de en skala från 1-10 och där steget mellan betygen är 0.5 (1, 1.5, 2, 2.5… 10). Betygsystemet i Italien är lite speciellt och därför skall vi gå igenom det lite snabbt:
10 är ett betyg som är i princip omöjligt att få, för att få 10 så skall man på egen hand avgöra ligan med ett hattrick eller så skall man heta Diego Armando Maradona.
8 är ett betyg som innebär att spelaren har presterat en supermatch, det är ett betyg som betyder världsklass.
6 är godkänt och det är det vanligaste betyget som delas ut för en spelare som utfört sin plikt på plan på ett fint sätt, det är ett bra betyg.
5 innebär att spelaren med nöd och näppe varit okej och allt under det betyder att insatsen har varit usel.
I Italien är man väldigt resultatorienterade och därför påverkar kort, mål, assists och andra viktiga moment som straffmiss/räddning in ordentligt. Kort brukar i regel dra ner ett betyg med -0.5 och rött kort resulterar oftast i att spelaren får betyget 4-4.5 om han inte har varit bidragande till att laget vann. Om spelaren gör mål eller assist är det självklart +0.5.

Idag behandlas mittfältarnas insatser och betyg!

Simone Padoin
Padoin
Paddan är en av de minst uppskattade spelarna i Juventus bland fansen, men Conte gillar honom. Anledningen är simpel… han gör precis vad han blir tillsagd och han jobbar på ett säkert och korrekt sätt. Problemet är bara det att han enkelt kan anses ha kvaliteter som inte räcker för en storklubb som Juventus. 20 matcher eller mer precist 780 minuters speltid i ligan hann han med. Det blev varken något mål eller någon assist för Simone, men han drog inte på sig många kort (bara 3 gula). Tyvärr var han medverkande i 4 av 5 förlustmatcher, vilket antagligen har påverkat betyget negativt.

Låt oss ta en titt på tidningarnas betyg:
GdS gav ett snittbetyg på 5.86, högsta betyget var 6.5 mot Atalanta hemma och lägsta betyget var 5 mot Roma borta.
CdS gav ett snittbetyg på 5.96, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Milan och Inter borta, samt Atalanta hemma) och lägsta betyget var 5 mot Parma borta.
TS gav ett snittbetyg på 5.86,  högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Cagliari och Inter borta) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Parma och Roma borta).

Totalt ligger snittet på 5.89 vilket är väldigt nära 6 och en fullt godkänt säsong. Tidningarna är eniga om att matcherna borta mot Parma och Roma var bottennapp, medan stormatchen borta mot Inter var hans högst betygsatta match tillsammans med hemmamatchen mot Atalanta. På 14 betygsatta matcher är han totalt godkänd på 9. Det är inget perfekt facit, men ett något överraskande bra sådant för Simone. Du är godkänd… men frågan är om man klarar sig i ett Juventus som vill satsa ute i Europa om man är en spelare som bara kan leverera till en viss nivå?

Emanuele Giaccherini
Giaccherini
Från Serie C2 till Juventus och Gli Azzurri. Reserv i Juve, men ordinarie och rekordman i landslaget… det finns mycket man kan säga om den minsta, men kanske den med det största hjärtat av dem alla. Emanuele fick bara spela 17 matcher och 950 minuter i ligan, men han lyckades ändå smälla in 3 fantastiskt snygga mål och 3 assists. Ett av målen var helt avgörande och betydde 3 p mot Catania hemma. Han drog på sig ett enda gult kort och klagade inte en sekund trots att han är en fantastisk lirare. Egentligen är Giaccherini mer en ytter, men Conte använde honom nästan enbart centralt i mitten… det funkade utmärkt alla gånger han fick spela.

Tidningarnas betyg till den nya italienska favoriten i Gli Azzurri då?

GdS gav ett snittbetyg på 6.09, högsta betyget var 7, vilket gavs vid tre tillfällen (Chievo och Catania hemma, samt Genoa borta) och lägsta betyget var 5 mot Torino hemma.
CdS gav ett snittbetyg på 6.19, högsta betyget var 7, vilket gavs vid fyra tillfällen och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid 4 tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 6.44,  högsta betyget var 7, vilket gavs vid två tillfällen (Chievo och Catania hemma) och lägsta betyget var 5 mot Torino hemma.

Totalt ligger snittet på 6.24 vilket är ett riktigt bra resultat. Mot Chievo och Catania hemma fick Giacch 7 av samtliga tidningar och i 4 matcher var snittet hos alla tidningar över 6.5, vilket är super! Om man tittar på antal bra matcher (snitt = minst 6) så var det dock lite sämre med 9 av 16 matcher. Det är alltså dessa 4 supermatcher som höjer snittet avsevärt. Det blev totalt 8 matcher med 90 minuters spel, då var resultatet 6-1-1 (V-O-F) för Juventus. En helt klart godkänd säsong och om någon undrat varför Emanuele är ordinarie i landslaget så är detta svaret!

Paul Labile Pogba
Pogba
Step aside Giaccherini… nu är det Paul Pogbas tur! Mannen vars transfervärde gick från 3.5 M € till 18 M € på mindre än ett år i BiancoNeri. Mannen vars missiler small så högt att Sir Alex Ferguson inte kunde sova hemma i England. Paul Pogba blev verkligen en man tillsammans med den gamla damen. 27 matcher blev det i ligan, hela 1741 minuter. 5 mål och alla på hemmaplan inför ett exploderande Juventus Stadium när han avgjorde mot Bologna och Udinese samt spikade mot Napoli och Siena. Tyvärr avslutade han säsongen med ett rött kort för en spottloska och en 3 matcher lång avstängning, men det är kanske värt det, för han fick lära sig den hårda vägen hur man inte uppför sig.

Håller tidningarna med om att Pogba är en gigant i ung ålder?
GdS gav ett snittbetyg på 6.35, högsta betyget var 8 (!), vilket gavs vid två (!) tillfällen (Bologna och Udinese hemma) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Sampdoria och Palermo hemma).
CdS gav ett snittbetyg på 6.37, högsta betyget var 8 (!), vilket gavs vid två (!) tillfällen (Bologna och Udinese hemma) och lägsta betyget var 4 mot Palermo hemma.
TS gav ett snittbetyg på 6.5,  högsta betyget var 9 (!!!) mot Udinese hemma och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Sampdoria och Palermo hemma).

Totalt ligger snittet på makalösa 6.41! Han fick 8 i betyg av alla tidningar i 2 matcher och vid ett tillfälle fick han dessutom 9 av TS. 19 av 24 matcher var godkända och av dessa 19 så var snittet 6.5 eller mer i hela 11 matcher. Detta alltså till en spelare som var tonåring och blev 20 år i mitten av säsongen. Vad man enkelt kan säga är att Pogba ibland har anonyma dagar, men att när han har en bra dag… då är det bara han som syns. Att få 8 av samtliga tidningar och dessutom toppa det hela med ett betyg som är 9/10, det är en bedrift som endast spelare med potential att bli bäst i världen kan lyckas med. Du är helt klart en gigant i ung ålder Paul… In Pogba we trust!

Claudio ”Il Principino” Marchisio
Marchisio
Claudio är idag en riktig världsstjärna. Han kallas fortfarande för Il Principino, men i själva verket är han prinsen som har blivit kung idag. Många var de som ville kröna honom med nummer 10 på ryggen, men det är nummer 8 som passar hans spelstil bäst då han är en krigare med ett stort hjärta på plan. Dessutom tror jag att Conte ser sig själv i Claudio. Han användes i en något ovan position i slutet av säsongen i 3-5-1-1 formationen bakom anfallaren, men han var alltid viktig. Det blev 29 matcher denna säsong i ligan och 2470 minuter. 6 mål och 5 assist där hälften av målen kom mot Toro… en äkta Juventusson är du Marchisio.

Tidningarnas betyg:
GdS gav ett snittbetyg på 6.3, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid hela fyra tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Inter och Catania hemma).
CdS gav ett snittbetyg på 6.29, högsta betyget var 8 (!) mot Torino hemma och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid sex tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 6.34,  högsta betyget var 8 (!) mot Torino hemma och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid fyra tillfällen.

Totalt ligger snittet på fantastiska 6.31 och matchen mot Torino är helt klart den där Marchisio fick sitt högsta betyg. Han fick ett snitt på 6.5 eller mer i 9 matcher och totalt var han mer än godkänd i 21 av 29 matcher. Endast en match ansågs vara dålig enligt alla tidningar och det var den mot Inter hemma. Att säga att Claudio idag har gått från att vara prins till att bli en kung är mer än bara rätt… de italienska tidningarna skriver under och godkänner detta påstående!

Andrea ”Mozart” Pirlo
Pirlo
Mozart, Il Maestro, Pirlinho… en stor spelare som Pirlo har så många smeknamn att det enkelt blir en för lång lista att gå igenom. Denna man var Serie As bästa spelare förra säsongen och denna säsong levererade han ännu en gång i BiancoNeri när han för tredje säsongen i rad fick titulera sig italiensk mästare. Att Pirlo alltid spelar när han kan är ingen nyhet… 32 matcher blev det i ligan, 2857 minuter närmare bestämt och då blev det 5 mål (samtliga på frispark) och 7 assists.

Är han lika enastående enligt tidningarnas tycke?
GdS gav ett snittbetyg på 6.27, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid hela fyra tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid tre tillfällen (Genoa borta samt Sampdoria och Catania hemma).
CdS gav ett snittbetyg på 6.34, högsta betyget var 8 (!) mot Atalanta hemma och lägsta betyget var 5 mot Sampdoria hemma.
TS gav ett snittbetyg på 6.28,  högsta betyget var 8 (!) mot Atalanta hemma och lägsta betyget var 5 , vilket gavs vid tre tillfällen (Fiorentina borta samt Sampdoria och Catania hemma).

Totalt ligger snittet på höga 6.30 och matchen mot Atalanta var den bästa enligt tidningarna. Nivån var väldigt hög genom hela säsongen med snitt på 6.5 eller högre i 16 matcher, dvs Pirlo var enastående i 50 % av sina matcher! De matcher som inte var bra enligt alla tidningar var mot Roma, Sampdoria och Fiorentina borta samt mot Catania hemma, gissa hur resultatet var då? 1-1-2 (V-O-F), kanske visar det hur viktig Pirlo är? En dålig match för Pirlo innebär i princip tappade poäng för Juve. Vad mer kan man ta med sig? Jo att Pirlo som 34 åring är bland topp 10 högst betygsatta mittfältare i ligan och att han dessutom alltid nämns bland de främsta i världen. Forever Young!

Arturo ”King Arthur” Vidal
Vidal
MVP som idag förknippas med MarchisioVidalPirlo står egentligen för Most Valuable Player och det är just vad Vidal framröstades till denna säsong i Juve. Bästa målskytt och assistkung i ligan för BiancoNeri med 10 mål och 9 assists på 31 matcher och 2574 minuter tyder på en fantastisk säsong. Arturo var så bra i slutet av säsongen att han på egen hand ordnade Scudetton med avgörande mål i 4 raka matcher! Vidal har möjligtvis den hårdaste och tuffaste spelstilen i Juve och hela Serie A, men trots det drog han inte på sig något rött kort. Det blev dock 11 gula. Han är idag den högst värderade i truppen med transfervärdet 35 M €, Juve har dock redan tackat nej till 40 M € vid flera tillfällen.

Är Vidal mr MVP enligt tidningarna?
GdS gav ett snittbetyg på 6.24, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid två tillfällen (Pescara och Lazio borta) och lägsta betyget var 4 mot Cagliari borta.
CdS gav ett snittbetyg på 6.35, högsta betyget var 8 (!) mot Lazio borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Cagliari och Roma borta).
TS gav ett snittbetyg på 6.37,  högsta betyget var 8 (!), vilket gavs vid två (!) tillfällen (Fiorentina hemma samt Lazio borta) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Cagliari och Roma borta).

Totalt ligger snittet på makalösa 6.32 och tidningarna var eniga om att bortamatcherna mot Cagliari, Roma samt Milan var de sämsta samt att matcherna mot Pescara, Chievo och Lazio borta samt mot Fiorentina hemma var bäst. Självklart förlorade Juve 2 av 3 matcher som Vidal underpresterade samtidigt som de vann samtliga matcher som Vidal presterade ordentligt i. Vidal hade totalt enligt tidningarna 5 dåliga matcher av 31 betygsatta, resten var bra och av dessa var hela 16 st supermatcher med snitt på 6.5 eller högre. King Arthur hade högst totalt snitt av trion MVP (dock skillnad på 0.01 respektive 0.02) och detta kombinerat med att han var både lagets målskytt och assistkung gör honom till Juventus MVP denna säsong.

Summering:
Det var alltså betygen för BiancoNeris och Contes mittfältare. Detta är helt klart Juves starkaste lagdel. Betygen ligger mycket högt för MVP trion och Pogba kryddar det hela med ett snitt som är högst! Giaccherini bidrar även han med ett fint betyg som är säkert över 6-strecket. Padoin har egentligen gjort en godkänd säsong, men när han nämns i samma veva som föregående giganter så är det inte svårt att säga vem som halkar långt efter. Statistiken talade för våra mittfältsgiganter, våra hjärtan sade oss att Juventus har ett utav de bästa mittfälten i fotbollseuropa och nu bekräftar tidningarnas betyg det hela. MVP + P är alla med i topp 10 högst betygsatta i ligan, inte konstigt att Antonio ville använda alla på en gång!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham