Tidningarnas betyg – Mittbackarna!

Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och Tutto Sport (TS) är de tre största sporttidningarna i Italien. De har efter varje omgång betygsättning till spelarna i ligan och då använder de en skala från 1-10 och där steget mellan betygen är 0.5 (1, 1.5, 2, 2.5… 10). Betygsystemet i Italien är lite speciellt och därför skall vi gå igenom det lite snabbt:
10 är ett betyg som är i princip omöjligt att få, för att få 10 så skall man på egen hand avgöra ligan med ett hattrick eller så skall man heta Diego Armando Maradona.
8 är ett betyg som innebär att spelaren har presterat en supermatch, det är ett betyg som betyder världsklass.
6 är godkänt och det är det vanligaste betyget som delas ut för en spelare som utfört sin plikt på plan på ett fint sätt, det är ett bra betyg.
5 innebär att spelaren med nöd och näppe varit okej och allt under det betyder att insatsen har varit usel.
I Italien är man väldigt resultatorienterade och därför påverkar kort, mål, assists och andra viktiga moment som straffmiss/räddning in ordentligt. Kort brukar i regel dra ner ett betyg med -0.5 och rött kort resulterar oftast i att spelaren får betyget 4-4.5 om han inte har varit bidragande till att laget vann. Om spelaren gör mål eller assist är det självklart +0.5.

Idag behandlas mittbackarnas insatser och betyg!

Lucio
Lucio
Brassen som kom från största rivalen gratis fick inte mycket utrymme i Contes tuffa helitalienska backlinje. Det blev omedelbart en titel i form av en SuperCoppa Italiana, men det blev inte mer än en match i ligan och 90 minuter utan något kort och med ett fint betyg från alla stora tidningar, nämligen 6.5! Lucio packade därefter väskan och idag spelar han i Brasilien och São Paolo. Lycka till!

Luca Marrone
Marrone
Luca Marrone är egentligen en central mittfältare, men Conte har mest använt honom som vice Bonucci eller mer exakt som central mittback i trebackslinjen. Det blev totalt 10 matcher och 756 minuter, visserligen inga assists eller mål, men samtidigt drog Juventussonen som mittback inte på sig ett enda kort. Till det kan man lägga att resultatet för Juve med Luca på plan var 9-1-0 (V-O-F) och att Juve då höll nollan 4 gånger.

Fina siffror trots att de inte är höga (det blev trots allt bara 10 matcher), men låt oss ta en titt på vad tidningarna tyckte:
GdS gav ett snittbetyg på 6.1, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Parma och Pescara hemma, och Atalanta borta) och lägsta betyget var 5.5 mot Siena borta.
CdS gav ett snittbetyg på 6.1, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Parma och Cagliari hemma) och lägsta betyget var faktiskt 6 vilket gavs i samtliga 8 övriga matcher… enastående hög nivå rakt igenom!
TS gav ett snittbetyg på 6.2,  högsta betyget var 7 mot Parma hemma och lägsta betyget var 5.5 mot Siena borta.

Totalt ligger snittet på 6.13 och tidningarna är eniga om att matchen mot Parma var den bästa medan den mot Siena var något sämre. Egentligen kan man se att alla tidningar är nöjda och att Marrones spel uppskattas då han vid endast 2 av totalt 30 betygsättningar har något betyg under 6. Det ser alltså lovande ut för Marrone både enligt statistiken och tidningarnas betyg. Tittar man närmare på statistiken så är Marrone dessutom den mest passningssäkra spelaren i Juventus och hela Serie A. Conte vill alltid ha honom i truppen, men frågan är om Luca ser sig om för att få mer speltid? Det vore i alla fall dumt att släppa en egen produkt och en så talangfull spelare som Luca Marrone!

Martin Caceres
Caceres
Spelade 18 matcher, 1231 minuter, avgjorde ett toppmöte och drog på sig ett enda gult kort. Martin är en sådan spelare som alla supportrar älskar. Ödmjuk och tålamodig, men en fantastisk spelare som kan avgöra matcher på egen hand om det vill sig och dessutom är han given i Uruguays landslag. När han prickade toppformen var han med om en otäck bilolycka, men krigare som han är kom han snabbt tillbaka.

Låt oss titta på vad tidningarna säger om Martin:
GdS gav ett snittbetyg på 5.71, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Napoli och Udinese hemma) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid hela 5 tillfällen… knappt godkänt alltså.
CdS gav ett snittbetyg på 5.85, högsta betyget var 7 mot Napoli hemma och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid 3 tillfällen (Inter hemma, samt Genoa och Parma borta).
TS gav ett snittbetyg på 5.94,  högsta betyget var 7 mot Napoli hemma och lägsta betyget var usla 4.5 mot Parma borta.

Totalt ligger snittet på 5.83, men tidningarna är aningen splittrade. Alla är enade om att matchen mot Napoli var den bästa, medan den sämsta var mot Parma. Men GdS har varit lite extra hårda genom hela säsongen medan TS totalt sågade Caceres insats mot Parma istället men annars gav okej betyg. CdS var lite i mitten där deras bedömning egentligen liknar TS mer än GdS. Vad man dock kan säga är att Caceres inte riktigt når upp till den nivå man önskar enligt tidningarnas bedömning. Statistiken säger att Caceres var med i 4 av 5 förlustmatcher i ligan och därmed får man nog medge att Martin har en del att jobba på, visa oss och tidningarna vad du går för nästa säsong!

Andrea ”Il Muro” Barzagli
Barzagli
Mannen som av en av mina närmaste vänner kallas för John Travolta ser inte bara bra ut, han får fotbollsspelet att se för elegant och enkelt ut. Han är tuff och resolut men gör det aldrig svårare än vad det behöver vara. Hans statistik visar på att han är om inte den bästa i varje fall en av de allra bästa bland världens mittbackar. I ligan denna säsong blev det 34 matcher, 2955 minuter, bara 5 gula kort och en helt enastående assist.

När jag skriver om Il Muro brukar det bli mycket superlativ, låt oss se om tidningarna håller med:
GdS gav ett snittbetyg på 6.26, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela sex tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Siena borta och Genoa hemma).
CdS gav ett snittbetyg på 6.26, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fem tillfällen och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid två tillfällen (Siena borta samt Genoa i båda matcherna).
TS gav ett snittbetyg på 6.44,  högsta betyget var 7.5 mot Fiorentina hemma och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid två tillfällen (Siena och Roma borta).

Totalt ligger snittet på 6.32, vilket motsvarar mer än en fin prestation genom hela säsongen. Högsta betyget kom mot Viola enligt TS och annars var det mycket vanligt att Barza fick 6.5 eller mer. Vid några få tillfällen blev det låga betyg, men Juve vann nästan alltid ändå (enda förlusten med dåliga betyget var mot Roma borta). Ännu en gång stämmer alltså tidningarnas betyg med våra uppskattningar och statistiken!

Leonardo ”Bonny” Bonucci
Bonucci
En spelare som krigar så hårt att han fortsätter att spela trots att han har brutit näsan… Bonny behöver ingen större presentation egentligen, men det är alltid lika härligt att lyfta fram att han växte fram som en tvättäkta Juventino i en familj som hejar på Nerazzurri, en ros kan ibland växa fram mitt i ogräset. Bonucci var den mest använda spelaren med 2960 spelade minuter i ligan. Det blev inga mål eller assists men han höll nere korten på bara 10 gula trots sin mycket tuffa spelstil.

Tidningarnas betyg:
GdS gav ett snittbetyg på 6.24, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fyra tillfällen och lägsta betyget var 5.5, vilket även det gavs vid fyra tillfällen.
CdS gav ett snittbetyg på 6.15, högsta betyget var 7, vilket gavs mot Catania hemma och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid fyra tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 6.26,  högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fyra tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Genoa och Milan borta).

Totalt ligger snittet på 6.22, vilket är ett fint betyg. Men siffrorna är mycket ojämna då de hoppar alldeles för mycket mellan 5-5.5 och 7. Man kan summera det hela genom att säga att siffrorna visar på en ojämn säsong men som sammantaget är mer än godkänd. Tittar man noga på matcherna som Bonny hade höga betyg i så var det matcher där Juve nästan alltid höll nollan. Tyvärr var han inte till någon hjälp i 3 förlustmatcher då han har sina lägsta betyg i dessa matcher (Inter hemma, Milan och Samp borta). Om Bonucci slipar sitt spel och blir mer jämn så kan han bli en mittback i världsklass!

Giorgio ”King Kong” Chiellini
Chiellini
Giorgione är tillsammans med Buffon den enda som är kvar sedan ”Capellotiden”. Man kan klart och tydligt se att dessa spelare vet lite extra om vad det verkligen innebär att ha på sig den svart och vita tröjan och representera den gamla damen. Chiellini är en spelare som är tuff och resolut, men samtidigt smart och oerhört sympatisk. Trots oändliga kamper på plan med sina motståndare är det kramar och handskakningar efteråt… han är vår egen King Kong på plan helt enkelt. Denna säsong kom en tråkig skadeperiod emellan och det blev färre matcher än vad man önskat, nämligen 24 st och 2038 minuter. Giorgio hann med ett superviktigt mål borta mot Napoli och två fina assists och det blev trots otroliga kamper på plan bara 5 gula kort… enastående!

Vad säger då de italienska tidningarna om King Kong?
GdS gav ett snittbetyg på 6.17, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fyra tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid två tillfällen (Genoa och Siena borta).
CdS gav ett snittbetyg på 6.37, högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fem tillfällen och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Genoa och Siena borta samt Inter hemma).
TS gav ett snittbetyg på 6.35,  högsta betyget var 7, vilket gavs vid hela fem tillfällen och lägsta betyget var 5 mot Siena borta.

Totalt ligger snittet för Giorgio på 6.30, vilket är ett mycket fint betyg. Tidningarna var dock lite splittrade i sina åsikter. Borta mot Siena var matchen som alla var eniga om var dålig, men TS ansåg att Chiellini annars alltid förtjänade minst 6, medan CdS gav lägre än 6 vid ytterligare två tillfällen och GdS gav lägre än 6 vid totalt 5 tillfällen. Detta bidrar till att GdS har givit ett aningen lägre snittbetyg. De två matcherna där samtliga tidningar gav betyget 7 var mot Atalanta hemma samt borta mot Napoli (då Chiellini gjorde mål i sin återkomst efter en skada). Att Giorgio förövrigt får ett så högt snitt trots sin långa frånvaro är otroligt starkt!

Summering:
Det var alltså betygen för BiancoNeris och Contes mittbackar. Alla utom Caceres ligger väl över godkänt och insatsen är mycket fin resultatmässigt med totalt 19 hållna nollor och bara 24 insläppta mål på 38 matcher i Serie A. BBC trion har så höga snitt att de allihop står bland Serie As högst betygsatta denna säsong. Föga överraskande bildar de backtrio även i säsongens lag och de används alla i Prandellis Gli Azzurri.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham