Tidningarnas betyg – Målvakterna!

Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och Tutto Sport (TS) är de tre största sporttidningarna i Italien. De har efter varje omgång betygsättning till spelarna i ligan och då använder de en skala från 1-10 och där steget mellan betygen är 0.5 (1, 1.5, 2, 2.5… 10). Betygsystemet i Italien är lite speciellt och därför skall vi gå igenom det lite snabbt:
10 är ett betyg som är i princip omöjligt att få, för att få 10 så skall man på egen hand avgöra ligan med ett hattrick eller så skall man heta Diego Armando Maradona.
8 är ett betyg som innebär att spelaren har presterat en supermatch, det är ett betyg som betyder världsklass.
6 är godkänt och det är det vanligaste betyget som delas ut för en spelare som utfört sin plikt på plan på ett fint sätt, det är ett bra betyg.
5 innebär att spelaren med nöd och näppe varit okej och allt under det betyder att insatsen har varit usel.
I Italien är man väldigt resultatorienterade och därför påverkar kort, mål, assists och andra viktiga moment som straffmiss/räddning in ordentligt. Kort brukar i regel dra ner ett betyg med -0.5 och rött kort resulterar oftast i att spelaren får betyget 4-4.5 om han inte har varit bidragande till att laget vann. Om spelaren gör mål eller assist är det självklart +0.5.

Idag behandlas målvakternas insatser och betyg!

Rubinho
Rubinho
Spelade totalt 11 minuter och höll nollan under dessa få minuter han fick vara på plan. Fantastiskt! Han betygsätts givetvis inte.

Marco Storari

Det kan kännas som att världens bästa reservmålvakt fick spela betydligt färre matcher denna säsong jämfört med förra, men faktum är att han i ligan fick spela dubbelt så många matcher då han blev förstavalet i slutet av säsongen när ligan var avgjord och att han fick hoppa in mellan stolparna när Buffon missade inledningen pga skada. På 6 matcher och 529 minuter (spelade ej klart sista matchen) så höll Storari nollan i hälften av matcherna och släppte in 5 mål totalt.

Statistiken vittnar inte om en felfri säsong, men låt oss titta närmare på vad tidningarna tyckte:
GdS gav ett snittbetyg på 6, högsta betyget var 6.5 mot Parma hemma och lägsta betyget var 5.5 borta mot Samp.
CdS gav ett snittbetyg på 5.92, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Parma hemma och Atalanta borta). Lägsta betyget var 5 hemma mot Cagliari.
TS gav ett snittbetyg på 5.92, högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Parma hemma och Atalanta borta). Lägsta betyget var 5 borta mot Samp.

Totalt ligger snittet på 5.95 och tidningarna är eniga om att prestationerna mot Samp och Cagliari var dåliga medan matcherna mot Parma och Atalanta var bättre utförda. Man kan inget annat än att hålla med, Storari släpper trots allt in i de sämre matcherna och håller nollan med några svettiga räddningar i de bättre. Totalt sett gör Storari inte mer än vad som behövs, när poängen var guld värda så levererade han, Juve vann alla 4 matcherna och det enda insläppta målet kom på ett fullkomligt bisarrt avslut av Emmanuel Cascione. När sedan ligan är avgjort så släpper han in 4 mål till och Juve kryssar respektive förlorar mot Cagliari och Samp… betydelselöst. Det viktiga är att man levererar när det gäller och det gör du Marco. Bravo!

Gianluigi ”Superman” Buffon
Buffon
Vad skall man säga om denna man? Ny kapten, både för Juventus och Gli Azzurri. En större profil i dagens Juventus finns inte (med all respekt till MVP och backtrion, men GiGi har varit längst i Juve och är med all rätt nummer 1 och kapten). Hans säsong har varit fantastisk, några få dåliga matcher men mestadels fantastiska insatser och äntligen har han gått nästan en hel säsong utan skador (missade bara inledningen). Totalt i ligan blev det 32 matcher och 2880 minuter. Inte ett enda kort, 16 nollor hölls och bara 19 mål släpptes in, vilket helt klart vittnar om en fin säsong även på pappret.

Men vad tyckte då tidningarna om GiGis säsong?
GdS gav ett snittbetyg på 6.15, högsta betyget var 7, vilket gavs vid 4 tillfällen (Genoa borta, Atalanta hemma, Bologna borta och Lazio borta). Lägst betyg var 4.5 mot Samp hemma.
CdS gav ett snittbetyg på 6.13, högsta betyget var 7, vilket gavs vid 2 tillfällen (Atalanta hemma och Siena hemma). Lägst betyg var 4.5 mot Samp hemma.
TS gav ett snittbetyg på 6.3, högsta betyget var 7.5 mot Genoa borta och lägsta betyget var 5 mot Samp hemma.

Totalt ligger snittet på 6.19 och tidningarna är eniga om att det var mot Genoa, Lazio och Bologna borta samt mot Atalanta hemma som GiGi stod för de bästa insatserna. För att minnas så stod Superman för en helt avgörande räddning mot Genoa som strax därefter ledde till att Juve ställde om och kvitterade genom Giaccherini. Därefter vände Juve och vann efter mål av Mirko och Asa. Mot Bologna stod den nya kaptenen för en fantastisk 1-mot-1 räddning som var en fullkomligt klockren tackling mot en fri Gilardino och mot Atalanta var det återigen en 1-mot-1 situation där GiGi överlistade Denis. Mot Lazio överglänste Buffon självaste Marchetti (som ju är ett monster mot Juve). Enda matchen som verkligen var usel för Buffon var den mot Samp där Icardi fick göra mål på allt han sköt, men vad gör det när man får lyfta Scudetton mot skyarna inför ett packat Juventus Stadium för andra säsongen i rad?

Summering:
Det var alltså betygen för BiancoNeris och Contes målvakter. Helt klart en fin insats med totalt 19 hållna nollor och bara 24 insläppta mål på 38 matcher i Serie A. Tidningarna är eniga om att insatserna var godkända och GiGi kommer med all säkerhet att ta hem priset som säsongens målvakt efter att ha fått lyfta två bucklor som kapten för den gamla damen!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham