Tidningarnas betyg – Anfallarna!

Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och Tutto Sport (TS) är de tre största sporttidningarna i Italien. De har efter varje omgång betygsättning till spelarna i ligan och då använder de en skala från 1-10 och där steget mellan betygen är 0.5 (1, 1.5, 2, 2.5… 10). Betygsystemet i Italien är lite speciellt och därför skall vi gå igenom det lite snabbt:
10 är ett betyg som är i princip omöjligt att få, för att få 10 så skall man på egen hand avgöra ligan med ett hattrick eller så skall man heta Diego Armando Maradona.
8 är ett betyg som innebär att spelaren har presterat en supermatch, det är ett betyg som betyder världsklass.
6 är godkänt och det är det vanligaste betyget som delas ut för en spelare som utfört sin plikt på plan på ett fint sätt, det är ett bra betyg.
5 innebär att spelaren med nöd och näppe varit okej och allt under det betyder att insatsen har varit usel.
I Italien är man väldigt resultatorienterade och därför påverkar kort, mål, assists och andra viktiga moment som straffmiss/räddning in ordentligt. Kort brukar i regel dra ner ett betyg med -0.5 och rött kort resulterar oftast i att spelaren får betyget 4-4.5 om han inte har varit bidragande till att laget vann. Om spelaren gör mål eller assist är det självklart +0.5.

Idag behandlas anfallarnas insatser och betyg!

Stefano Beltrame
Beltrame
En låst match mot Genoa medan Matri var borta innebar att Juventussonen Stefano Beltrame fick göra sin debut i A-laget i Serie A. 19 åringen blev inbytt i minut 82 för Marchisio och hans första touch var fin då han provade direkt på distans. Skottet ställde till problem för Frey i målet, men matchen slutade 1-1 som bekant i en match som handlade mer om domaren Guida och handssituationen på svensken Granqvist. Stefano fick alltså bara 9 minuter denna säsong, men det är alltid bättre än inget. Han blev inte betygsatt, men vi ser fram emot att se hur han utvecklas i framtiden!

Nicklas Bendtner
Bendtner
Juventus tog hem Bendtner på lån från Arsenal för att ha en ung och möjligtvis lovande anfallare som femteval, men resultatet var inte gott. Trots i princip 0 förväntningar presterade Nicklas inte över förväntan. 9 matcher blev det, varav 2 från start och totalt 346 minuter. 0 assists, 0 mål, 0 kort… verkligen 0 att komma ihåg.

Vad har tidningarna att säga?
GdS gav ett snittbetyg på 5.75, högsta betyget var 6, vilket gavs vid fyra tillfällen och lägsta betyget var 5 mot Inter hemma.
CdS gav ett snittbetyg på 5.75, högsta betyget var 6, vilket gavs vid fyra tillfällen och lägsta betyget var 5 mot Inter hemma.
TS gav ett snittbetyg på 5.92,  högsta betyget var 6.5, vilket gavs vid två tillfällen (Catania borta och Bologna hemma) och lägsta betyget var 5.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Inter och Torino hemma samt Palermo borta).

Totalt ligger snittet på 5.81 vilket är en bit från 6 och en fullt godkänt säsong. Dock måste man lyfta fram att han egentligen spelade alldeles för lite för att man skall kunna ta betyget för allvarligt. Sex betygsatta matcher, varav bara två där han fick spela 90 min. Dessa två matcher (Catania borta och Bologna hemma) var de enda som alla tidningar godkände. Man kan dock med stor säkerhet säga att Bendtner inte når upp till nivån som Juventus eftersträvar hos sina anfallare samt att han inte kunde haft mer otur än vad han hade i Juve… I vilket fall fick du två titlar på ditt CV. Lycka till i dina fortsatta äventyr Nicklas!

Nicolas Anelka
Anelka
När Nicklas såg ut att misslyckas i Juve försökte man med en Nicolas istället. Det blev i ligan 2 inhopp, 53 minuter och 0 moment att minnas. Mannen som sålts mellan olika klubbar för totalt 134 M € (historiskt den högsta totala siffran efter Ibra som sålts för totalt 169 M €). Nicolas klarade med den tuffa matchningen i Juventus offensiv inte av att slå sig in och idag från och med den 1 juli är han utan kontrakt. Hans snitt efter 30 minuter mot Roma samt 23 minuter mot Atalanta borta var 6, 6, 5.5 respektive 6, 6, 6 (ordningen GdS, CdS, TS). Men säsongen kan omöjligt betygsättas i Juventus. Lycka till i karriären Anelka!

Alessandro ”Mitra” Matri
Matri
Mitra är inte en Messi eller en Falcao, men han är ändå väldigt älskad i Juventus. Han kämpar alltid från början till slut, klagar aldrig och han gör mål. Han fick spela i 22 matcher och på 1003 minuter i ligan gjorde han 8 mål, vilket ger ett målsnitt på 125 minuter per mål. Han drog bara på sig 3 gula och hans mål var direkt avgörande i fyra matcher. Det blir svårt att glömma hur matchen ändrades när han kom in och vände mot sitt före detta lag Cagliari eller hur han med sitt mål tog Juves revansch mot Inter.

Vad tycker tidningarna om Matris säsong?
GdS gav ett snittbetyg på 6, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid två tillfällen (Cagliari och Chievo borta) och lägsta betyget var 4.5 mot Genoa borta.
CdS gav ett snittbetyg på 6, högsta betyget var 7.5 mot Cagliari borta och lägsta betyget var 4.5 mot Genoa borta.
TS gav ett snittbetyg på 6.11,  högsta betyget var 8 (!) mot Cagliari borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid fem tillfällen.

Totalt ligger snittet på 6.04 vilket tyder på en fullt godkänd säsong. Som anfallare i Serie A är det egentligen extra svårt att få ett högt betyg. Som nämnt många gånger tidigare så är italiensarna otroligt resultatorienterade. Det innebär att om du som anfallare inte gör mål, då har du inte gjort din plikt, och därmed så är det svårt för dig att vara godkänd eller få ett fint betyg (6 eller mer). Matri blev denna säsong inte godkänd på 4 matcher av 18 betygsatta och på 9 matcher var han mer än godkänd. Det tyder på en fin säsong och framförallt så hade Matri enligt tidningarna hela 7 supermatcher. Betyg och snitt har talat… Matri är inte en spelare man skall sälja.

Fabio ”Eta Beta” Quagliarella
Quagliarella
Quaglia hade en fantastisk inledning av sin säsong i Juve med målet och ribbskottet som fick Stamford Bridge att vika sig. Efter debutmålet i Champions fortsatte han sin fina form genom att på egen hand med två dreamgoals sänka Chievo och i matchen borta mot Pescara stod han för sitt första hattrick i karriären efter ytterligare dreamgoals! Eta Beta har många fina minnen från denna säsong och att han efter 3 säsonger i Juventus vunnit 3 titlar är ett fint facit. Denna säsong blev det  27 matcher, 1159 minuter, 9 mål och 4 assists i ligan. Målsnittet var alltså 129 minuter per mål och hans mål var direkt avgörande för lagets vinst i två matcher (Chievo hemma och Pescara borta).

Är han godkänd enligt tidningarna?
GdS gav ett snittbetyg på 6.05, högsta betyget var 8 (!), vilket gavs vid två (!) tillfällen (Chievo hemma och Pescara borta) och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid fem tillfällen.
CdS gav ett snittbetyg på 6.06, högsta betyget var 8.5 (!!) mot Pescara borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid sex tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 6,  högsta betyget var 9 (!!!) mot Pescara borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid åtta tillfällen.

Totalt ligger snittet på 6.04 vilket precis matchar Matris. Som nämnt förut är det oerhört resultatorienterat och det innebär alltså att i de matcher då Quaglia gjort fantastiska mål och avgjort så har han haft betygen uppe vid 8 och till och med 9. Han har dessutom 7 matcher där hans snittbetyg är 6.5 eller mer! Det pekar alltså hela tiden på att när Eta Beta har en bra match, då är den super. Chievo hemma samt Pescara och Inter borta var världsklass prestationer och då vann Juventus genom att Quaglia stod för 6 mål och 3 assists (involverad i 9 av 10 mål). Där mina damer och herrar har ni pure class… en sådan spelare vill man bara inte släppa hur som helst!

Sebastian ”Formica Atomica” Giovinco
Giovinco
Atommyran är en fantastisk spelare i sina bästa stunder. I Parma förra säsongen blev det 15 mål och 16 assists på 36 matcher och idag är han nummer 10 i Gli Azzurri! Men historien har alltid varit annorlunda i Juventus. Konkurrensen är hård och minsta lilla misstag kan stå en spelare dyrt. Faktum är dock att denna säsong som ju är den första i Juve efter två säsonger i Parma var den bästa för Gio rent statistiskt i BiancoNeri. Två föregående säsongerna hade genererat 34 matcher och 3 mål samt 7 assists i ligan. Men denna säsong själv genererade 31 matcher, 1958 minuter, 7 mål och 7 assists. Hans målsnitt landade på  280 minuter per mål och han var direkt avgörande för att Juve vann i tre matcher. Han stod dessutom för en av de mest speciella ögonblicken när han vid det så kallade ”domedagsdatumet” 12/12/12 slog till med sitt 12:e mål i Juve i 12:e minuten av andra halvlek eller också minut 57 där 5+7 = 12. Detta gjorde han självklart med nummer 12 på ryggen… fantastiskt!

Vad säger tidningarna om Giovinco?
GdS gav ett snittbetyg på 5.83, högsta betyget var 7.5 mot Pescara borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid nio tillfällen.
CdS gav ett snittbetyg på 6.12, högsta betyget var 8 (!) mot Udinese borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid tre tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 5.86,  högsta betyget var 7.5 mot Udinese borta och lägsta betyget var 4 mot Inter hemma.

Totalt ligger snittet på 5.94 vilket är extremt nära 6 och en bra säsong enligt tidningarna. Gio fick många spelminuter men gjorde inte många mål (målsnittet mer än dubbelt så högt som Matri och Quaglia). Tidningarna är dock ganska så oeniga. GdS gav honom betyget 5 vid nio tillfällen medan CdS gav det vid tre. Om man tittar närmare så hade Seba mindre än 6 av alla tidningar i 9 matcher av 30 betygsatta. Alltså kan man säga att vid 21 tillfällen så var det minst en tidning som tyckte att Giovinco hade en fin match. Totalt hade han 14 matcher med snitt på 6 eller högre och av dessa var hälften supermatcher med ett snitt högre på minst 6.5. Bästa matcherna var alla överens om dock, Pescara och Udinese borta. Juventus nummer 12 är en egen produkt som sitter säkert idag, men han behöver ändå leverera högre siffror nästa säsong för att få stanna.

Mirko ”Zorro” Vucinic
Vucinic
Ta av tröjan? Nejdå… det är byxorna som åker av när Zorro är i farten! Mirko är i sina bästa stunder en anfallare som kan bomba in bollar från 30 meter och som kan dribbla av hälften av motståndarlaget, men ibland känns han loj och det ser nästan ut som att han inte bryr sig. Han fick mest speltid av samtliga anfallare, nämligen 31 matcher eller mer precist 2062 minuter. Med den tiden blev han delat bästa målskytt i ligan tillsammans med Vidal och självklart också den bästa målskytten bland anfallarna (målsnittet var dock inte bäst, 206 minuter per mål). Vucinic bjöd dessutom på 8 assists, vilket var delat andra bästa siffran tillsammans med Asamoah. Detta gör att han blev tvåa i den totala poängligan med 18 p (Vidal etta med 19), men egentligen var han ännu bättre i sin första säsong i Juve då han gjorde 10 mål och 14 assists. De matcher man mest minns är självklart ”stripteasematchen” mot Pescara, men även den mot Viola hemma samt Genoa borta när han blev inbytt och medverkade i samtliga av de 3 gjorda målen i vändningen. Han var helt avgörande för Juves vinst i fyra matcher.

Tidningarnas betyg?
GdS gav ett snittbetyg på 6.13, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Udinese, Genoa och Bologna borta) och lägsta betyget var 4.5, vilket gavs vid tre tillfällen (Siena, Roma och Napoli borta).
CdS gav ett snittbetyg på 6.13, högsta betyget var 7.5, vilket gavs vid fyra tillfällen och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid åtta tillfällen.
TS gav ett snittbetyg på 6.07,  högsta betyget var 8.5 (!!) mot Genoa borta och lägsta betyget var 5, vilket gavs vid elva tillfällen.

Totalt ligger snittet på 6.11 vilket är högst av alla anfallarna och dessutom är ett fint betyg. Tidningarna har dock gett många matcher med låga betyg (totalt var 11 av 31 matcher icke godkända av samtliga tidningar). Det visar på just det som diskuterats redan innan betygen redovisades… högstanivån är fantastisk men Vucinic har många loja dagar. Betygen visar att Vucinic är en humörspelare och om man tittar noggrannt så ser det ut som en berg- och dalbana då han har 11 dåliga, 13 fantastiska och 7 bra matcher. Vucinic är egentligen så bra i sin högsta nivå att han är en av de bästa i världen, men att han har nästan lika många underkända matcher förstör och gör att ingen idag säger att han är en av de bästa. Tänk om du bara gjorde bra och fantastiska matcher Zorro!

Summering:
Det var alltså betygen för BiancoNeris och Contes anfallare. Giovinco kan bli godkänd genom att man avrundar uppåt, medan Quaglia och Matri är godkända och Mirko är bäst enligt betygen och den totala statistiken. Frågan är om Matri och Quaglia hade klarat att hålla samma snitt om de haft ännu fler matcher, då hade de potentiellt varit spelare som kan göra 15-20 mål i ligan! Anfallet är helt klart den lagdel som behöver mest förstärkningar och det har redan påbörjats på ett fint sätt genom att man fått in Tevez och Llorente. Bendtner och Anelka fortsätter självklart inte i Juventus medan Beltrame förhoppningsvis har en fin framtid framför sig. Summerat så gjorde anfallarna totalt 34 av 71 mål i ligan (47.9 %). Mittfältet med MVP + P gjorde  26 mål och därmed 36.6 % av målen. Yttrarna med Licht, Asamoah och Giaccherini gjorde 9 mål och därmed 12.7 % och mittbackarna gjorde 2 mål, dvs 2.8 %. Tittar man på dessa siffror så ser det ut som en fin fördelning. Juventus spelar verkligen som ett lag och anfallarna har bidragit med en hel del. Nästa säsong är anfallsbesättningen ännu finare, skall vi skrika mot 32?

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham