Säsongen 12/13, i siffror – By Rihamo

Säsongen som varit kan summeras med hyllningar, lovord eller krönikor. Personligen föredrar statistik och därmed att summera det hela med siffror. Vi skall inte räkna denna gång, utan bara nämna viktiga saker, främst från ligaspelet då det är där man spelar mer än 70 % av sin fotboll!

Juventus slutade i två säsonger på plats nummer 7, en ny general (Antonio Conte) tog över och med honom styrdes skeppet i rätt riktning. Juventus är idag det 7:e populäraste laget i Europa med sina 38 miljoner fans och de har en trupp som på marknaden är den 7:e högst värderade med 320 miljoner €, finns det ett samband?

Conte Captain of the JuveShip

Juventus vann ligan på ett övertygande sätt med 3 p mer än förra säsongen då Contes mannar tog Scudetto nummer 30. Avståndet på 9 p till tvåan innebär att man dominerat på ett sätt som inte skådats på 5 år i Italien!

Visserligen såg man ett Juventus som inte var fullständigt oslagbart med tanke på att Contes mannar förlorade 5 gånger totalt, men samtidigt tappade man poäng i 11 matcher istället för i 15 som förra säsongen. Juventus gick som mest 12 matcher obesegrade och lyckades som bäst med 9 vinster i rad.

I två säsonger i rad har Juventus nu haft bästa målskillnaden i ligan. Man gjorde 3 mål mer denna säsong, men samtidigt släppte man in 4 mål mer vilket alltså innebar att målskillnaden gick från +48 till +47. En annan siffra som ändrades avsevärt mot det sämre var antalet spelare som gjorde mål i ligan… Contes första säsong hade 20 olika målskyttar, medan denna säsong hade 13 st. Samtidigt spelade Pirlo 5 matcher mindre och gick från 14 till 7 assists, men från 3 till 5 mål där samtliga mål kom från frisparkar!

Pirlo Frispark

Med totalt 27 vinster tangerade Contes Juventus en siffra som Juventus senast lyckats med när de passande nog sist tog en Scudettodubbel med Capello, dvs 05/06. 27 vinster på en säsong är den högsta siffran sedan säsongen 49/50 då Juventus ledda av engelsmannen Jesse Carver tog 28 vinster. Inter innehar rekordet med sin svindlande siffra på 30 vinster när Serie A var Juventuslöst.

Med 13 vinster på bortaplan var det bara två lag bland de 5 största ligorna i Europa som hade fler, nämligen Bayern München (15) och Barcelona (14).

Mittfältstridenten gick från klarhet till klarhet denna säsong. Marchisio gjorde 6 mål, Vidal 10 och Pirlo 5 i ligan, vilket innebar att MVP stod för 29.6 % av målen i Serie A. Motsvarande siffra från förra säsongen var 27.9 %. Om man skulle lägga till att Pogba stod för 5 mål så har Juventus fantastic four i mitten stått för 36.6 % av målen. Är det någon som vågar ändra på detta mittfält?

MVP

Ligans bästa målskyttar var denna säsong Arturo Vidal och Mirko Vucinic med vardera 10 mål. Det är inte en hög siffra, speciellt inte om man jämför med ligans bästa målskytt Cavani som gjorde 29 mål! Totalt gjorde Juventus anfallare Vucinic (10), Quaglia (9), Matri (8) samt Giovinco (7) 34 mål… Vill någon jämföra denna siffra med säsongen 07/08 när Juve kom från B? Trez (20) + Del Piero (21) = 41, och då har vi inte ens räknat in Iaquintas 8 mål… Llorente, gasen i botten tack!

Jag är dock min vana trogen och försvarar alltid Juventini. Siffrorna talar faktiskt ett ganska tydligt språk. Cavani hade ett målsnitt på 103 min/mål i Serie A, Matris motsvarande siffra är 125 min/mål, Quaglias ligger på 129 min/mål. Jämför vi med Juventus transfertargets Tevez (218 min/mål i PL) och Higuain (109 min/mål i Primera Division) så säger det oss att våra anfallare trots allt med den speltid de fått faktiskt är helt klart godkända.

Quaglia och Matri

Arturo var ju helt klart dominant under säsongen och statistiken ljuger inte heller när det kommer till assists. Etta i den interna tabellen bland Juvespelarna i ligan är självfallet chilenaren med sina 9 assists. Efter det hittar man Mirko och Asamoah med sina 8 målgivande passningar. Det innebär alltså att Vidal totalt är etta i poängtabellen med 19 poäng (10 mål + 9 assists) och att Mirko är tvåa med sina 18 p (10 mål + 8 assists). De assists jag själv minns som snyggast är Pirlos perfekta passning till Matri mot Atalanta, Barzaglis fantastiska sprint och assist till Gio mot Roma, samt Giovincos avgörande assist på Pogbas panna mot Bologna.

Från assists och mål går vi till insläppta mål och nollor. Juventus och världens nummer 1, Gianluigi ”Superman” Buffon, fick denna säsong för första gången som kapten lyfta två pokaler och för tredje gången i sin fantastiska karriär tog han en Scudetto dubbel (Scudetto två år i rad). Självklart var han målvakten som höll nollan flest gånger då han bara släppte in 19 mål på 32 matcher och höll nollan hela 16 gånger i Serie A. Eftersom att det är Superman vi nu talar om måste vi titta på siffrorna ute i Europa. Där blev det 5 raka nollor, och 8 insläppta på 10 matcher, varav 4 var från det totaldominanta Bayern som ju gjorde 7 på Victor Valdes på 2 matcher. Prestationen ute i Europa var så bra att GiGi var målvakten som hade gjort näst flest räddningar med sina 40 räddningar. Etta var Dortmunds Weidenfeller, men samtidigt spelade han ju 3 matcher mer än Superman!

GIGI in Champions

Storari höll nollan i 3 av 6 matcher, medan Rubinho lyckades hålla nollan hela säsongen, eller ja… i de 11 minuter han fick stå i slutet borta mot Samp.

Juventus fick flest straffar med sig tillsammans med Napoli och Milan (otroligt?). 11 skott från 11 meter blev det, vilket är den högsta siffran sedan 10 år tillbaka då Juve fick precis lika många straffar. I tur och ordning har Juve fått såhär många straffar under de senaste 11 säsongerna: 11, 4, 5, 4, 6, 6, 3, 5, 6, 7, 11.

Om det är något som vi Juvefans har lärt oss att Antonio Conte gillar så är det kontinuitet. Han vill ha en ständig hunger och spelare som alltid är beredda att ge allt. När man lyfter fram dessa kvaliteter kan jag inget annat än att tänka på Leonardo ”Bonny” Bonucci. En stenhård kille längst bak på plan som älskar Juve så pass mycket att han spelar vidare haltandes eller med en bruten näsa och spenderar matchen med de mest fanatiska fansen i Curva Sud när han inte kan delta. Bonny är självklart spelaren med flest minuter i ligan… det blev 2960 minuter på 33 matcher där han blev utbytt en enda gång. Tätt därefter kommer givetvis Barzagli med sina 2955 minuter. I Champions spelade Bonny alla minuter tillsammans med Superman och totalt var han även först med sina 4322 minuter.

När man nämner Andrea Barzagli kan jag bara tänka på elegans och perfektion. Spelaren som enligt min mening är världens bästa mittback över de senaste två säsongerna är så pass finslipad att han på 4275 minuter denna säsong bara dragit på sig 5 gula kort. Tillsammans med förra säsongen skrivs siffrorna till 9 gula på 7680 minuter. Det är fullkomligt galet och om man jämför med tillexempel Thiago Silva som av de flesta anses vara den bästa så har Silva på de två senaste säsongerna 8 gula och 1 rött kort på 6165 minuter. 1500 minuter mer spelade och färre kort (om man räknar ett rött som två gula). Grande Barza!

Juventus var 7 minuter + tilläggstid ifrån att vara ett lag med 0 röda kort i alla turneringar under hela säsongen. Pogba skulle verkligen inte ha tappat huvudet sådär som han gjorde. Det blev alltså totalt 1 rött kort på 53 matcher denna säsong!

Från första dagen som Conte tog över Juventus talade han om att han vill ha ett lag som kontrollerar matchen genom ett stort bollinnehav och ett säkert passningsspel. Mycket riktigt har detta varit en viktig del av Juventus taktik och som vanligt så ljuger inte statistiken.

Conte och Vidal

29 minuter och 3 sekunders bollinnehav i genomsnitt per match sätter Juventus på plats nummer 1, en sekund före Milan, 20 sekunder före Viola samt 1 minut och 25 sekunder före Inter.
71.7 % lyckade passningar totalt genom mästerskapet vittnar dessutom om att Juventus var det passningssäkraste laget i ligan strax före Viola och Milan. Juventus var självklart även laget som hade högsta genomsnittet i överlägsenhet på plan med sina 13 minuter och 39 sekunder per match (49 sekunder mer än Milan och 1 min och 5 sekunder mer än Viola). Slutligen var Juve det lag som skapade procentuellt flest farliga chanser per match med 68 % (7 % bättre än Roma, 8 % mer än Viola och 9 % mer än Milan och Napoli). Dominansen speglas alltså överallt i lagstatistiken!

Jag kan fortsätta i all evighet, men skall istället avsluta med att säga att Juventus övertygat på alla sätt och vis inhemskt. Samtidigt har de lyckats återupprätta namnet Juventus ute i Europa. Faktum är att Juventus denna säsong även enligt UEFAs säsongsranking hamnade på plats nr 8. Jämför man med förra säsongen igen så är det en omöjlighet då Juve inte ens var med ute i Europa. Totalt rankas man som nr 20 över de 5 senaste säsongerna och det innebär att Juventus kanske till och med har knappat in och är med i Seed nr 2 i nästa Championslottning. Man har alltså likt en raket skjutits mot toppen av Europa även på pappret. Nu är det dags för nästa steg, att ta ännu en Scudetto och etablera sig ute i Europa som en av de största klubbarna.

Juventus Campioni

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham