Susanna Simone – Krönika VIII – Emanuele Giaccherini

Livet som fotbollsspelare har inte alltid varit en dans på rosor för Emanuele Giaccherini. När han var 15år gammal spelade han för Bibbiena och under en match hamnade han i en dramatisk kollision med motståndarlagets målvakt och hans mjälte brast, vilket ledde till att han var tvungen att operera bort den. Emanuele fick ordentligt överväga om det var värt att fortsätta sin karriär eller lägga skorna på hyllan i tidig ålder. Lyckligtvis bestämde han sig för att ge fotbollen en andra chans och under säsongen 07/08 spelade han hela 27 matcher för Pavia dit han kom på lån, gjorde hela 9 mål och med hjälp av hans fina spel hjälpte han laget att undvika nedflyttning.

Yttern från Toscana imponerade stort och vips var han tillbaka i Cesena i Serie C1 och tillsammans med laget lyckades dem spela upp sig till Serie B. Laget fortsatte att överaska även i Serie B och med Giaccherini som lagets stora stjärna, vann Cesena även den ligan. Därmed hamnade Cesena i Serie A säsongen 2010 -11 och det gjorde dem för första gången sedan 1990. Hans första Serie A mål sköt han in i den andra ligamatchen mot Milan och självförtroendet var det inget fel på. På nio matcher bjöd han på fyra mål, varav två kom mot Padova den 8 maj, tre dagar efter hans födelsedag. Han fortsatte att briljera i Cesena och slutsiffran hamnade på 7 mål den säsongen varav två av dessa mål kom mot Inter och AC Milan. Media började analysera hans framtid i landslaget och det dröjde inte särskilt länge innan det var dags att för första gången dra på sig Gli Azzurri-tröjan. Att på två år gå från spel i Serie C2 till en plats i landslaget är oerhört skickligt gjort av honom.

I 2011 så köpte Juventus halva hans kontrakt, för en summa på 3 M € + ett lån av Jorge Martinez. Andra halvan av det delägda kontraktet med Cesena kunde köpas loss för ytterligare 4.25 M € och den optionen utnyttjade Juventus.

Giaccherini debuterade för Juve i säsongspremiären mot Parma, och spelade hela 90 minuter i den matchen samt matchen efter det mot Siena.
Hans första assist för Juventus kom just mot hans gamla klubb Cesena. Fyra dagar senare, i Coppa Italia mot Bologna, gjorde han sitt första mål för Juventus… och vilket mål det var, ett äkta EuroGol med en soloräd och en riktig rykare bakom en chanslös målvakt! Det första Serie A målet slog han in i matchen mot Atalanta.

Det kanske låter som om att han får hur mycket speltid som helst, men faktum är att han saknar en ordinarieplats i Contes startelva. Trots detta trivs han riktigt bra och varken han eller Conte ser att han byter klubb utan hans framtid är i Juventus. Tvärtom fanns Giaccherini med från start senast i förra helgen när Cesare Prandellis Italien besegrade Mexiko med 2-1 samt i den svängiga matchen där Japan besegrades med 4-3 i Confederations Cup. Trots lite speltid i Juve så säger han själv att han är lycklig och att han gärna vill stanna kvar.

Giaccherini är mycket liten till växten, endast 167cm, men det hindrar honom inte från att vara extremt snabb på plan. Hans kompetens är unik, han har en teknik som heter duga och samtidigt en otrolig kämparglöd.

Med sin mångsidiga erfarenhet är han en allround-spelare i mittfältet och platsar lite här och där. Han har fått testa på som ytter ett par gånger i Contes 3-5-2 uppställning men det känns som om att central mittfältare är en bättre position för hans del då han på åtta matcher gjort två mål och två assist.
Kort statistik 2012/2013
Serie A
17 matcher, 3 mål, 3 assist

Champions League
4 matcher

VM kval
4 matcher, 1 assist

Supercoppa Italiana
1 match

Coppa Italia
3 matcher

Trevlig midsommar till er alla & Fino alla Fine Forza Juve!
/Susanna Simone