Susanna Simone – Krönika VII – Gianluigi Buffon

Sagan om Gianluigi Buffon

Det var en gång en 17-åring som… Nä, skämt åsido!
Först och främst vill jag börja med att tacka hjärnorna bakom Juventus Sverige för äran att få skriva här och inte nog med att vårt kära Juventus har säkrat Scudetton för 31:e gången (inte 29!) så får jag även äran att lyfta fram världens bästa målvakt.

Det är inte enkelt att beskriva en sådan mäktig individ som honom och jag är rädd att det kommer att sluta med en bok istället för en profilkrönika men jag ska försöka hålla mig kort.

Hans namn är Gianluigi Buffon och blott 13 år gammal började han sin fotbollskarriär i Parmas ungdomslag. Som 17-åring gjorde han sin debutmatch i Serie A mot Milan, att han skulle lyckas hålla nollan var det inte många som trodde men saken var given och genast skrevs det stora rubriker om honom i Italien. Han hann vinna 3 titlar med sitt Parma, Uefa cupen, Italienska cupen och Italienska supercupen och totalt blev det 168 matcher för Gigi.

2001 öppnade Juventus upp ögonen och plånboken för Buffon när de gjorde tidernas dyraste transfer för en målvakt någonsin (ca 50 miljoner euro).
Att ha världens största och bästa målvakt genom tiderna i buren är en av anledningarna till att vi idag faktiskt är uppe i 31 ligatitlar och ett faktum att vi håller låga siffror i antal insläppta mål. Med sin positiva inställning till fotbollen gör det honom till en stor trygghet och han är en lagledare som aldrig ger upp eller sviker sitt lag. Inte ens när Juventus tvångsdegraderades ner till Serie B svek han sitt lag, tvärt om, hade han inte hjärta nog att lämna ett sårat Juve. Så fort Juve tog sig tillbaka till Serie A var han fri att gå och allt talade för att Buffon hade gjort sitt i den svartvita tröjan. Men nej, fansen kunde jubla av lycka då han skrev på ett nytt kontrakt som sträckte sig fram till 2012 och får man tro hans agent Silvano Martina lär han även avsluta sin karriär i klubben.

Gigi är historisk på många olika sätt och det är inte bara vi Juventus fanatiker som delar den åsikten utan han är verkligen VÄRLDENS BÄSTA målvakt genom tiderna. För det är inte bara i Juventus tröjan som han har skapat framgång utan även i Gli Azzuri vars bur han har räddat i 16 år. Sedan hans landslagsdebut i oktober 1997 har han hunnit slå Paolo Maldinis rekord i antal spelade landslagsmatcher och under VM 2006 då han försvarade sitt Italien till ett guld stod titeln som den bäste målvakten genom tiderna skriven i historieböckerna. Han släppte endast in 2 mål under hela VM-turneringen. 7 gånger har han blivit utnämnd till Serie As bästa målvakt och det säger ju allt utan någon som helst överdrift. Det är också väldigt sällan en målvakt utnämns som kandidat till världens bästa spelare.

I Juventus har han vunnit Serie A hela 5 gånger tidigare och igår den 11 maj 2013 fick Gigi Buffon, som hållit nollan i sina fyra senaste matcher, för första gången äran att som lagkapten lyfta upp Scudetto-bucklan. Detta är hans sjätte Serie A titel i den svartvita tröjan, och tillsammans med sitt Juventus samt med alla svart-vita fans fick Superman fira att vi faktiskt är Italiens bästa lag!
”Vinci per noi, magica Juventus”

FORZA JUVE!!!
/Susanna Simone