Susanna Simone – Krönika VI – Alessandro Matri

ALESSANDRO ”MITRA” MA-TA-TA-TA-TRI

För ett par år sedan var Alessandro Matri en relativt okänd anfallare i fotbollsvärlden och hoppet om att bli en stjärna saknades hos italienaren. Under fyra år spelade han i fyra olika klubbar och något imponerande målprotokoll hann han aldrig skaffa sig heller.

År 2007 köptes han av Cagliari från Rimini (där han spelade på lån som delägd Milan och Laziospelare) och där fick den dåvarande 24 åringen tillbaka sin glädje för fotbollen. Dock fick han sota en del i början då hans lagkamrat Lazzari gillade att reta Matri för att han aldrig gjorde några mål och det var såhär Matris målgest kom till: Han bestämde sig för att svara på Lazzaris kommentarer genom att göra en gest som säger ”Sluta upp med att prata som en anka (parli come una pappera), såg du att jag gjorde mål?” Det var här hans målkarriär startade och han fick även äran att bli historisk i Cagliaritröjan efter en match mot Napoli då hans kvitteringsmål innebar att han gjort mål i hela 7 matcher i rad. Sammanlagt blev det 131 matcher och 38 mål i Cagliari. I säsongen 2010/2011 med Gigi Del Neri som tränare tog Juventus emot Cagliari i en match där man vann med 4-2. På andra sidan plan fanns Matri som gjorde 2 mål och därmed totalt 4 mål på Juventus i karriären.
Det är den 31 januari 2011 och Juventus dras med skador på Quagliarella samtidigt som Amauri är på lån hos Parma och det återstår bara några timmar kvar till dess att transferfönstret stänger. Då bestämmer sig Juventus för att ta in Matri på ett lån med köpoption resten av säsongen och den 22 juni bestämmer man sig för att permanent värva honom för 15.5 M € med ett kontrakt som binder honom till klubben ända fram till 2015.

Matri gjorde sin debut bara två dagar senare i sin nya klubb i en ligamatch mot Palermo som tyvärr slutade i förlust. Den 5 februari skjuter han sina två första mål i Juventuströjan och det just mot sin förra klubb Cagliari, slutresultat 3-1 till Juve. En repris av den matchen spelades i Sicilien denna säsong den 21/12/12 och även då lyckas han göra 2 mål mot Cagliari i en match som givetvis slutade 3-1 till oss den med. Helt galet att han lyckas göra 4 mål på 2 matcher under loppet av ett år borta mot Sicilianarna. Han har även lyckats måla dubbelt i en och samma match för Juventus 5 gånger.

På plan är Matri en spelare som älskar att springa. Han läser av spelet galant och är bra på att öppna upp lägen i djupled. Han är en huvudspelare och har under hela sin Serie A karriär lyckats hålla sig borta från röda kort och har endast dragit på sig 7 gula kort (i Juve tröjan), vilket är galet imponerande. Alessandro har i sitt svartvita målprotokoll hunnit göra 28 mål.

Visste ni om att Matris smeknamn Mitra betyder kulspruta, helt enkelt en målspruta. Det fick han främst från tiden då han gjorde mål i 7 matcher i rad säsongen 09/10 och i säsongen därefter gjorde 11 mål för Cagliari och 9 mål för Juve för att slutligen hamna på 20 mål den säsongen i ligan!

Även om han inte får så mycket speltid idag och att han saknar en ordinarieplats i laget, så gör han oftast mål då han väl får chansen.

Jag har valt ut ett vackert uttalande från Matri själv i Tuttosport, gällande hans speltid och framtid i klubben och han säger såhär:
”Ingenting har förändrats. Jag känner mig viktig och jag gillar det här. Det känns bra att bära den svartvita tröjan. Även om jag inte spelar alla matcher belönas jag av det faktum att jag spelar för ett av de bästa lagen i världen.”

Med det avslutar jag veckans inlägg och låter er njuta av dem fina orden och håll nu era tummar och tår ikväll och be till högre makter om en härlig 3-0 vinst. Men även om vi inte vinner mot Bayern så får vi hoppas på bättre lycka nästa år, för snart är det vår tur att vinna den där j*vla champions.

FORZA JUVENTUS!!!
/Susanna Simone