Susanna Simone – Krönika V – Claudio Marchisio

Claudio Marchisio – En sann Bianconero sedan 1993!

Efter att ha spenderat hela sin barndom i Juventus ungdomsakademi dit han kom som 7 åring år 1993, var det dags för Claudio Marchisio att säsongen 2004/2005 få börja träna med dem stora grabbarna i A-laget och ett eget tröjnummer fick han också av tränaren Fabio Capello. Han blev uttagen till en match mot Cagliari men fick nöja sig som bänkvärmare. Det dröjde enda fram till hösten 2006 då Juventus drabbades av Calciopoli skandalen och laget blivit av med en rad stora stjärnor, som Marchisio fick ett smakprov i sin ligadebut mot Frosinone, efter att ha blivit inbytt mot David Trezeguet.

Marchisio fick även då för lite speltid och efter att ha tillbringat 13 år i den svartvita tröjan blev han utlånad en säsong till Empoli tillsammans med lagkamraten Sebastian Giovinco. I Empoli fick han en viktig roll i laget och hade ett lyckat spelår, trots att det blev 26 mållösa matcher. Men Empoli orkade inte hålla sig kvar i Serie A och 2008/2009 åkte dem ner i Serie B. Samtidigt fick Juve en ny tränare vid namn Claudio Ranieri som kände att det var dags att plocka hem 21 åringen som hade fått lite mer erfarenhet och under hans tränartid etablerade han sig otroligt mycket på mittfältet och hans första mål kom den 24 januari 2009 när han avgjorde matchen mot Fiorentina och därmed satte ett djupt spår i alla Juvefansens hjärtan.

Det dröjer inte länge förrän han blir en publikfavorit och den italienske sportkommentatorn Claudio Zuliani ger honom smeknamnet ”Il Principino”. Det är inte den enda boosthöjaren i Marchisios karriär, säsongen 09/10 blir han nämligen utnämnd till ”Man of the Match” 4 matcher i rad. Samma säsong leder Ciro Ferrara klubben och Marchisio får ett fortsatt förtroende i startelvan och den platsen har varit given sedan dess trots tuff konkurrens bland sina lagkamrater.

Marchisio har ofta jämförts med den tidigare Juventusmittfältaren Marco Tardello på grund av sin envisa spelstil och hur han lätt läser av spelet. Han är en komplett och modern tvåfotad box-till-box mittfältare med hårda skott och goda tekniska kunskaper. Han är fantastisk i många roller och är lite av en allroundspelare på planen. När han är igång och kör sitt spel så spelar han verkligen 110 % med hjärtat och kör all in. Trots att han är en spelare som är involverad i många närkamper och kontraster då han även är en bollvinnare i mitten har han efter 169 matcher spelade i Serie A aldrig blivit utvisad! Faktum är att han under hela sin professionella karriär endast fått ett rött kort när han var i Serie B med Juve i en match där han var 21 år gammal och där Juventus ändå vann med 2-0.

Claudio har varit i sensationell form sedan ett bra tag tillbaka och sedan Conte tog över tränarposten i Juve har Marchisio utvecklats explosionsartat och gått från klarhet till klarhet. Hans marknadsvärde har gått från 16 till 31 M € vilket gör honom till den högst värderade spelaren i Juventus. Han är dessutom inte bara given i Juventus utan även i landslaget och så ska det förbli. I dagsläget är hans kontrakt signat fram till den 30 juni 2016 och gärna får det bli några ytterligare år om jag själv får be…

Snälla Marchisio läs av Inter imorgon och låt dem inte få chansen att ta en ny vinst mot oss, nu är det vår tur och du kan mer än gärna få göra ditt 6:e mål!

Glad Påsk och Forza Juve!
/Susanna Simone