Susanna Simone – Krönika IX – Angelo Obinze Ogbonna!

Under sommarens mercato har Juventus uppdaterat sin trupp en hel del och det har bjudits på ett par riktigt fina övergångar. Man har äntligen bestämt sig för att ersätta Nicklas Bendtner och Nicolas Anelka och istället stärka laget med två stjärnskott till herrar, i form av Llorente och Tevez (för ca 9 M € tillsammans). De har också köpt upp Asamoah som nu är en äkta Juventino till 100 %. Talangen Zaza hämtades från Sampdoria i samband med Gabbiadiniaffären och hans kontrakt ägs nu tillsammans med nykomlingarna Sassuolo där han ska spendera sin kommande säsong.

Juventus har också förstärkt försvaret och på den sidan har man bjudit på två nyheter, Federico Peluso och Angelo Ogbonna. Den sistnämnde är killen som vi ska lägga all fokus på i den här upplagan och han är den spelare som Juventus spenderat mest pengar på i år med en prislapp på 13 M € + bonussumma på 2 M €.

Angelo Obinze Ogbonna som är hans fullständiga namn är en 24 årig italiensk försvarare som kommer senast från spel i Torino (dit han köptes för endast 3000 €) och som under transferfönstret i sommar har haft ögonen på sig från en del storklubbar ute i Europa. Bland annat har Premier Leaguelagen Manchester United, Arsenal varit heta kandidater för en eventuell flytt för italienaren. Det har även ryktats att klubbar som Milan och Napoli har varit intresserade, dock bestämde Ogbonna sig för att hålla sig kvar i sin hemmastad Turin. Däremot uppgraderade han sin status och hamnade istället i händerna på italiens bästa tränare Mister Conte och det är just i den här klubben som han med sitt fina passningsspel (med totalt 92,7% lyckade passningar) och magnifika teknik, kommer att bjuda sina lagkamrater på en och annan härlig fotboll.

Ogbonna

Ogbonnas tid i toppfotbollen började när han år 2007 debuterade i Torino som då spelade i Serie A, och då var det tänkt att Ogbonna skulle spela som vänsterback. Han fick dock prova på att spela som mittback och med all den erfarenhet som han har fått samla på sig över åren så blev han lika bekväm i den rollen. I Torino fick han också chansen att vara vice-kapten och han var faktiskt även klubbens ende landslagspelare tillsammans med Cerci under fem år.

Hans landslagsdebut blommade ut när han blev inkallad till en träningslandskamp mot Irland då Alberto Aquilani dragit på sig en skada, men dock utan någon speltid. Debutmatchen kom istället i matchen mot Polen (november, 2011). Tillsammans med sina U21 matcher i landslaget har han fått spela i 1150 minuter. Den totala summan är 8 matcher i U21 och 7 i A-laget. Senast blev han inbytt i matchen mot Tjeckien på Juventus Stadium i den 78:e minuten när vår forna lagkamrat Emanuele Giaccherini byttes ut. Vi Juvefans kan bara skatta oss lyckliga med ännu en Juventino i ItalJuve, helt enkelt precis så det ska vara.

Juventus nyförvärv anses som en lovande talang och Cesare Prandelli rankar honom högt och det spekuleras redan om att han med sin kvalité kommer att få en viktig roll som försvarare. En rolig punkt att tillägga om vår nya spelare är att med Ogbonnas närvaro i landslaget har laget endast släppt in 6 mål. 3 av dessa kom i matchen mot Ryssland, då de förlorade med 3-0. Detta kanske är ett bevis på hans skicklighet, lite synd är det bara att han inte får den speltid som han förtjänar. Men jag tror att den här killen med hjälp av en extraordinär fostran av Conte i fem hela år i Juve (hans kontrakt är signat fram till år 2018 och han har siffran fem på sin tröja) garanterat kommer att komma långt i fotbollsvärlden och förhoppningsvis även få mer speltid i landslaget.

Ritiro estivo Juventus stagione 2013 / 2014 - Arrivo squadra

Klubblagsstatistik:
102 matcher, 1 mål och 1 assist i Serie B med Torino där han fick totalt 17 gula kort.
3 matcher och ett gult kort med Toro i Serie B-kvalet.
44 matcher, 2 assists och 7 gula kort och ett rött kort med Toro i Serie A.
10 matcher i Coppa Italia med Torino utan kort eller närvaro i mål/assistprotokollet.
Totalt blev det alltså 159 matcher i Torinos A-lag med 1 mål och 3 assists samt endast 25 gula och 1 rött kort!

Under den tiden blev det inga titlar, med med Juventus blev det omedelbart en första titel i karriären i form av SuperCoppa Italiana 2013!

Hittills har Ogbonna spelat 108 minuter i Juventus efter ett inhopp i SuperCoppa respektive Serie A mot Lazio samt 90 minuter mot FC Köpenhamn i Champions.

Låt oss hoppas på en fin karriär med många titlar i den svart och vita tröjan samt att dagens debut från start blir en succé!

*Juventus Per Vincere lo Scudetto 2013/2014*
/Susanna Simone