Susanna Simone – Krönika IV – Giorgio Chiellini

Giorgio Chiellini som har dragits med stora skador under den gångna säsongen har bara fått spela 16 matcher i Serie A och 6 i Champions League för Juventus. I december drog han på sig en vadskada som höll honom borta från spel ända fram till den 1 mars, då han äntligen fick chans att visa upp sig i matchen mot Napoli.

Men vilken drömstart! Det dröjer inte längre än 9 minuter innan Andrea Pirlo skickar in ett fint vänsterkantsinlägg som Giorgio placerar in med huvudet och det står 1-0 till Juve (hans enda mål i Juve hittills denna säsong). Efter många om och men och en ful Cavaniarmbåge i Chiellinis ansikte, slutar matchen 1-1.

Giorgio Chiellini fick sitt genombrott i AS Livorno och spelade totalt 55 matcher för Toscanaklubben som vänsterback och gjorde dessutom sina 4 första mål på seniornivå.

År 2004 köper Juventus Chiellini men det dröjer inte länge och han hinner knappt visa vad han går för innan Juve har hunnit förhandla med Fiorentina om ett delat ägarskap och han flyttar tillbaka till Toscana. I Fiorentina har han en given plats i startelvan och han spelar sammanlagt 42 matcher, 37 i serie A och gör 3 mål för Toscana laget.

År 2005 köpte Juve tillbaka ägarkontraktet för ca 7.3 miljoner euro och Chiellini. Under sin första säsong i den svartvita tröjan var han med och hjälpte Fabio Capello att vinna Juves 29e titel. Totalt blev det 23 matcher spelade för honom. Sedan dess har han briljerat och arbetat sig upp mot toppen.
När Juventus åkte ner till Serie B stannade Chiellini kvar och sågs som en ersättare för Gianluca Zambrotta som då lämnade Juventus för Barcelona. Han svek aldrig sitt lag och år 2006 var hans önskan om att en dag få spela Champions League igen tillsammans med Juventus och då förlängde han sitt kontrakt till 2011, ett av de längsta kontrakten bland spelarna i klubben. I Serie B skedde det som ändrade på hela Giorgios karriär och som gjorde honom till den superstjärna han är idag. Didier Deschamps hade skador i backlinjen som krävde en nödlösning. Giorgio Chiellini flyttades in i mittbacksposition och det tog inte lång tid innan Deschamps insåg vilken succé detta val var. Inom ett år var Chiellini helt omskolad till mittback från vänsterback och sedan dess har han blivit en av världens främsta mittbackar.

En viktig liten punkt att ta upp är år 2010 då Chiellini åker på en av sina skador, är att under dessa 4 matcher som han missade släppte Juventus in 9 mål.

Idag tillhör 28-åringen en av Europas bästa supermurar tillsammans med Bonucci och Barzagli och är en av nyckelspelarna i Juve. Det är många motståndare som fruktar backen på ett positivt sätt för oss Juventinis. Med sina hårda tacklingar, orubbliga huvudspel och vinnarskalle låter han ingen motståndare få chansen att ta sig igenom muren.

Nu hoppas vi på ett nytt King-Kong-vrål i kvällens tuffa bortamatch mot Bologna!

Grande Chiellini!!!
/Susanna Simone