Susanna Simone – Krönika II – Andrea Barzagli

I denna krönika tänkte jag fokusera mig på Andrea Barzagli, en av världens absolut bästa och mest eleganta mittbackar idag. Italienaren har i flera år blivit rankad som en av de bästa försvararna i Serie A men trots det inte fått så mycket utrymme och beröm som han förtjänar i Media. Kanske kan det bero på att han håller en låg profil vid sidan av planen men när det väl gäller är han där och gör allt i sin makt för att skydda och lugna ner sitt lag.

Året är 2006 och Palermos Barzagli är med och vinner VM med sitt Italien och hans titel klassas som en av italiens bästa mittbackar. Han är het på marknaden och jagas utav flera europeiska storlag, bland annat Juventus. Dåvarande prislapp låg på 11 M € och år 2008 blev han såld till tyska Wolfsburg för 14 M €. Där var han med i startelvan i 34 av 34 matcher, och spelade i samtliga 3060 minuter i en säsong där Wolfsburg vann sin första och enda Bundesligatitel i historien. Till den fantastiska statistiken från säsongen 08/09 kan tilläggas att Andrea endast drog på sig 3 gula kort och då hade han spelat 34 matcher i ligan, 3 matcher i cupen och 8 matcher i UEFA Cupen (4050 min totalt).

I samband med att Wolfsburg bytte tränare från Felix Magath till Armin Veh och att konkurrensen blev hårdare blev det färre matcher. Wolfsburg och Barzagli gick några sämre säsonger till mötes och samtidigt tystades Andreas rykte ner i Italien och en plats i landslaget var det ingen fråga om.

Juventus hade undertiden varit på fiskjakt efter en bra back och en ersättare till Nicola Legrottaglie. Allt snack om stora backar som bland annat Bruno Alves kom aldrig till kritan och Juve började smått få panik. År 2011 ingick inte dem dåvarande 29-åringen i Wolfsburgs planer och spelaren som en gång kostat tyskarna 14 M € gick till Juventus för en billig peng på 0.3 M € och bra var väl det då den gamla damen fick tillbaka sitt intresse för mittbacken och han har varit given i startelvan sedan dess.

Säsongen 2011/2012 satte ett vackert spår i många svartvita hjärtan. Efter 6 långa krigarår tog vi tillbaka vår plats i toppstriden och visade fotbollsvärlden vart skåpet skulle stå. Den som har koll kanske minns att vi gick obesegrade genom hela ligan! Hela 38 matcher (23 vinster och 15 oavgjorda, till skillnad från säsongen 2010/2011 då vi hamnade på en 7e plats) och Juventus blev det tredje laget i Serie A:s historia att bli obesegrade en hel säsong. En stor bidragande anledning till Contes verk stavas just Andrea Barzagli! Den 7 oktober 2011, efter tre år fick han även göra comeback i EM-kvalsmatchen mot Serbien.

Med sin fina blick för spelet har den intelligenta tvåfotade mittbacken varit med och bidragit till ett idag mycket mer stabilt och tryggt Juventus. Han har en ledares självsäkerhet och lugn och Barzaglis brytsäkerhet och elegans gör honom till en fantastisk spelare som alltid levererar fina insatser.
I dagsläget har vi släppt in minst antal mål (17 st) i ligan och med Barzagli har nollan hållits 12 gånger i ligan och i de 4 senaste matcherna i Champions! Grazie Andrea!

Forza Juve, Unico Grande Amore!
/Susanna Simone