Susanna Simone – Krönika I – Paul Pogba

Jag tror att de flesta Juventini är glada över Sir Alex Fergusons beslut att inte låta Pogba få mycket speltid i Manchester United. Laget han kom till som 16 åring från franska Le Havre. Det fanns tillfällen i matcher då det saknades spelare i mittfältet SAF valde att inte ge honom chansen trots han var spelsugen. Den dåvarande 18 åringen tröttnade på det och valde då att inte förnya sitt kontrakt med laget.

SAF försökte desperat att behålla Pogba men med hjälp av sin agent Mino Raiola fick Paul istället möjligheten att flytta till Italien för att spela i en klubb som skulle ge honom ett riktigt förtroende och en fördubblad lön. I juli 2012 skrev han på ett 4-årskontrakt med Juventus där han som så pass ung spelare skulle få en lön på 23 000 €/vecka. Hans marknadsvärde har sedan dess stigit från 3.5 M € till 10 M € och det fortsätter att öka än idag.

Han kom att bli en bra ersättare för Juves bäste mittfältare Andrea Pirlo trots en tuff konkurrens från sina lagkamrater Vidal och Marchisio. Pogba har tagit till vara på sina spelchanser i Den Gamla Damen och totalt har det blivit 4 mål på 17 Serie A matcher varav 2 mål och en härlig insats i 4-0 matchen mot Udinese i början av året och som det förhoppningsvis blir fler av. Han har även fått spela 2 matcher i cupen samt 5 matcher i Champions League och han är mycket nöjd över detta förtroende.

Pogba är en modern bollvinnare som både behärskar det fysiska samt det tekniska spelet med sina fina skott och passningar. Intressant fakta är att trots hans unga ålder (endast 19 år gammal) och att han lirar i en position där det är enkelt att dra på sig gula kort, har han under sina totalt 24 matcher som han spelat för Juve dragit på sig endast 2 gula kort. Väldigt imponerande!

Under säsongen har han blivit jämförd med Patrick Vieira och även kallats för den ”nya Pirlo”. För att på riktigt bli jämförd med de stora spelarna på sin position behöver han först och främst få sig en ordinarie plats i startelvan och där krävs det att han jobbar på att bli starkare fysiskt, bli mer aggressiv och minimera misstagen. Potential finns hos den unge fransosen och med förtroende från Conte kan han bli vår ”nya Pirlo” på riktigt!

Inför dagens match mot Siena har Conte listat ut sin 22-manna trupp och Pogbas namn finns med på listan. Jag hoppas att han får speltid idag fastän både Pirlo och Vidal finns med i truppen tillsammans med Marchisio som är tillbaka från sin avstängning.

Forza Juve, Unico Grande Amore!
/Susanna Simone