torsdag 19 oktober 2017

Nummer 10, är en spelare mer värd än ett nummer?

Juventus tröjnummer 10 har ju burits på axlarna av många, Omar Sivori, Boniperti, Michel Platini, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero och Giovanni Ferrara (som vann 8 Scudetti och två VM, för de som inte visste), men den hamnade även på lite mer robusta axlar som de med Romeo Benetti och Luigi De Agostini, samt på en som inte direkt var en storstjärna, den Ryska Tsaren, Sasha Zavarov!

Nej, det är inte en ”vanlig” tröja, om detta diskuterar man inte, men den är inte heller en tabu.

Tröjan har blivit ett slags riktmärke i Juventus historia och genom detta nummer 10 så kan man bläddra och läsa om många skrivna blad som gjort Juventus stort. Men trots detta så har aldrig Juve låtit ”pensionera” ett tröjnummer, inte ens den enorme legenden, Gaetano Scireas, tröja med nummer 6 har man låst in i kassaskåpet, den har alltids använts och idag kan man se den pryda Pogbas rygg, medan den enda Italienska tröjan som någonsin gått i pension är den med Franco Baresi i Milan med nummer 6.

Nummer 10 är förvisso en mycket viktig tröja, en symbol, men inte tillräcklig för att bli en ”magisk” tröja. Minnet av den ska man naturligtvis alltid ära, men det gör man bäst genom att komma ihåg vem som burit den, inte med att ”konservera” den som en relik.

Problemet är inte om Tevez kommer att bära detta nummer eller inte. För Tevez… hans nummer? de ska han visa upp på plan, inte på ryggen!

Del Piero, den sista ”ägaren” av denna tröja med nummer 10 på ryggen, han har ju skrivit milstolpar i Juventus långa och ärorika historia, en historia som ingen vill eller kan ta ifrån honom, men för guds skull, nu är det dags att sluta upp med att prata om ”Alexs arvinge”. För ett arv lämnar man när någon har dött, och som väl är, så lever ännu Alessandro i allra högsta välbehåll!

juveold

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

One comment

 1. Stora spelare förknippas inte med nummer… det är tvärtom så att mästare gör att olika nummer blir en ära för andra att ha på sig.
  Nummer 10 är ett exempel, men även 21… igår var det Zidane som bar denna siffra på ryggen och idag är det Pirlo, vem blir nästa spelare?
  Numret blir något ärorikt genom de som burit den. Att tilldela Tevez detta nummer visar hur mycket Juve tror på sin senaste värvning. En bättre symbol att visa förtroende finns inte idag.
  Det Del Piero gjorde i Juventus står i hans namn, det är inte och kommer aldrig att läggas under kategorin nummer 10. Han är mycket större än så… Del Piero är kungen!

  Fino Alla Fine!
  /Riham

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *