Nummer 10, är en spelare mer värd än ett nummer?

Juventus tröjnummer 10 har ju burits på axlarna av många, Omar Sivori, Boniperti, Michel Platini, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero och Giovanni Ferrara (som vann 8 Scudetti och två VM, för de som inte visste), men den hamnade även på lite mer robusta axlar som de med Romeo Benetti och Luigi De Agostini, samt på en som inte direkt var en storstjärna, den Ryska Tsaren, Sasha Zavarov!

Nej, det är inte en ”vanlig” tröja, om detta diskuterar man inte, men den är inte heller en tabu.

Tröjan har blivit ett slags riktmärke i Juventus historia och genom detta nummer 10 så kan man bläddra och läsa om många skrivna blad som gjort Juventus stort. Men trots detta så har aldrig Juve låtit ”pensionera” ett tröjnummer, inte ens den enorme legenden, Gaetano Scireas, tröja med nummer 6 har man låst in i kassaskåpet, den har alltids använts och idag kan man se den pryda Pogbas rygg, medan den enda Italienska tröjan som någonsin gått i pension är den med Franco Baresi i Milan med nummer 6.

Nummer 10 är förvisso en mycket viktig tröja, en symbol, men inte tillräcklig för att bli en ”magisk” tröja. Minnet av den ska man naturligtvis alltid ära, men det gör man bäst genom att komma ihåg vem som burit den, inte med att ”konservera” den som en relik.

Problemet är inte om Tevez kommer att bära detta nummer eller inte. För Tevez… hans nummer? de ska han visa upp på plan, inte på ryggen!

Del Piero, den sista ”ägaren” av denna tröja med nummer 10 på ryggen, han har ju skrivit milstolpar i Juventus långa och ärorika historia, en historia som ingen vill eller kan ta ifrån honom, men för guds skull, nu är det dags att sluta upp med att prata om ”Alexs arvinge”. För ett arv lämnar man när någon har dött, och som väl är, så lever ännu Alessandro i allra högsta välbehåll!

juveold

Fino Alla Fine!
/Lorenzo