Mirko Vucinic – rätt man att starta mot Lazio ikväll?

Mirko Vucinic har varit en viktig spelare i Contes Juventus under de två senaste säsongerna. Han användes som släpande anfallare i en 4-4-2/4-2-4 formation och som ensam anfallare i en 4-2-3-1 formation till att börja med. Men med tiden så ändrades Contes formation och man spelade spelsystem som 3-5-2, 3-5-1-1 eller 4-3-3. Där har Vucinic visat sig viktig som släpande/central anfallare eller som ytteranfallare.

Mirko har efter två säsonger (inleder tredje säsongen ikväll) spelat 63 matcher för Juve i ligan och då har han gjort 19 mål och 20 assists. Utöver det så har Mirko spelat 6 Coppa Italiamatcher med Juve och gjort 2 mål samt en SuperCoppa Italiana förra året där han gjorde ett mål och en assist efter att ha blivit inbytt i andra halvlek (han var alltså nästan helt avgörande förra supercupfinalen). Slutligen har Mirko även spelat 8 matcher i Champions med Juvetröjan på och då gjorde han 2 mål.

Juventus 29-åriga nummer 9 spelar alltså sin match nummer 79 med Juve mot Lazio och förhoppningen är att han kan utöka sitt resultat som idag ligger på 24 mål och 21 assists.

Mirko kom till Juventus från Roma och han vet mycket väl vad en match mot Lazio innebär. Faktum är att redan innan han kom till Roma så var han en spelare som laddades upp ordentligt av att möta just Lazio. Han slog ju till med sitt första hattrick med Zemans Lecce mot just Lazio den 1 maj 2005 i en match som Lecce vann på Via del Mare med 5-3. Frågan är om inte Roma fick upp ögonen då?

Ett av Mirkos snygga mål mot Lazio i Romderbyt:

Som Romaspelare målade Vucinic fyra gånger mot Lazio och varje gång han fann nätet så vann hans lag Derby della Capitale (tre matcher). Totala resultatet på 10 matcher i Romderbyt blev 7-1-2 (V-O-F). Med Juventus har han 3 vinster i ligan och en oavgjord samt en förlorad match i cupen (dock med en väldigt b-betonad uppställning). Senast Juve mötte Lazio borta så var Mirko den som ordnade straffen och spelaren som assisterade Vidal när BiancoNeri vann med 2-0.

Den Juvespelare som gjort flest mål mot Lazio genom tiderna är Del Piero med 12 mål. Men i dagens Juve är Mirko Vucinic faktiskt den farligaste mannen med 7 mål. Han har dock aldrig gjort mål mot Lazio med Juventus. Under sommarens övergångscirkus har Vucinic till en början enligt media varit i riskzonen att lämna Den Gamla Damen, men nu verkar han vara en viktig spelare som inte säljs och samtidigt har Conte hyllat hans ”ledaregenskaper på plan”. Nu är det upp till bevis. Senaste SuperCoppa Italiana var Mirkos match helt klart. Men nu finns det en tuffare konkurrens i laget och det gäller för montenegrinen att göra sitt första mål mot Lazio eller att genomföra en fin match som senast för att visa att Conte gör rätt som startar med Juves nummer 9 på Stadio Olimpico di Roma. Vinner Juve ikväll så innebär det dessutom att Mirko har 3 SuperCoppa Italiana titlar, då är han som spelare lika framgångsrik som Lazio som klubb med 2 Scudetti och 3 SuperCoppa Italiana.

Vucinic mot Lazio senast, situationen före straffen

Stort lycka till Mirko, du har skrivit historia förr och vi litar på dig.

FORZA JUVE!!!
/Riham