Från Tjuren till Damen i Turin – Dags att hoppa högt Ogbonna!

Scudetton har vunnits i Turin totalt 38 gånger på plan. Juventus har självklart den största andelen med sina 31 Scudetti, men en gång i tiden fanns ett Grande Torino som vann Scudetton 5 säsonger i följd. Rivaliteten har alltid funnits mellan lagen, ända sedan Il Toro, dvs. Tjuren, grundades i 1906 av ett gäng avhoppare från Juventus ledda av Alfredo Dick.

Oavsett var i ligan lagen befinner sig glömmer man som supporter bort allt när Juve och Torino möts. Det är då Derby della Mole och inget går före för stunden. Fansen ser matchen som oerhört viktig då prestige och stolthet står på spel och stadens lag skall krönas. Många är de Juventussupportrar som insisterar på att Juventus faktiskt är La fidanzata d’Italia, dvs Italiens flickvän, och det med all rätt då den italienska fotbollen historiskt alltid har mått bra när Juventus har mått bra. Men faktum är att man har sin bas i Turin och om man vill proklamera sig som mästare av Italien så får man börja med att vara mästare i sin egen stad!

Derby della Mole

Att som spelare korsa gränsen och fly från Toro till La Vecchia Signora, dvs från Tjuren till Den Gamla Damen eller vice versa kommer alltid att vara något farligt, nästan olagligt dessutom. Spelaren i fråga blir hårt kritiserad och lojaliteten anses inte vara där enligt fansen från laget som sålt sin spelare. Idag är det efter många år utan några större samarbeten på marknaden en spelare som står i centrum. Angelo Ogbonna verkar vara nära en flytt från Tjuren till Damen och enligt Giuseppe Marotta är det prio nummer ett för Juventus att göra klart med den 25-åriga backen som representerade Gli Azzurri redan när han spelade nere i Serie B med Toro.

Angelo har representerat Toro ända sedan han var 14 år gammal och han växte upp i lagets ungdomsakademi. Idag är han en stor stjärna i Toroanhängarnas ögon då han var en av de mest tongivande spelarna när laget lyckades ta sig upp till Serie A igen. Men Ogbonna har nu gjort det klart att han bara vill gå till Juventus. Gissa om det svider för Il Granata?

Det är dock absolut inte första gången det händer och vi skall gå igenom några välkända ”flyktingar” som gått från Tjuren till Damen eller tvärtom:

Guglielmo Gabetto (från Damen till Tjuren i 41)
Guglielmo Gabetto
Detta är kanske en av historiens mest lyckade värvningar för Toro, men slutet av historien är oerhört tragisk. Gabetto som var en äkta ”bomber” hade representerat Damen i 7 säsonger och 164 matcher, varvid han hade gjort hela 87 mål. Efter 7 år och en enda Scudetto och en enda Coppa Italia valde Guglielmo att ta flyttlasset till Tjuren i 1941. Där blev det en dubbel redan i andra säsongen och därefter var han en av de bästa spelarna i Grande Torino eran som vann 4 raka Scudetti mellan 1945-49 (lägg märke till att det totalt alltså var 5 raka Scudetti då säsongen 43/44 bara hade ett inofficiellt mästerskap med få lag och 44/45 inte spelades pga andra världskriget). Han hann med att på 219 matcher göra 122 mål på 7 säsonger innan han tragiskt nog gick bort i den ökända Supergaolyckan den 4 maj 1949. Ödet kan ibland sätta skräck i människor, vem vågar byta lag efter denna händelse? Du är förevigt en legend Gabetto!

Luigi Simoni (från Tjuren till Damen i 67)
Luigi Simoni
Den offensiva mittfältaren Luigi ”Gigi” Simoni hade spelat för Toro mellan 1964-67 och representerat Il Granata i 81 matcher och gjort 18 mål när han valde att svika laget och lämna efter 0 titlar. I Juventus blev det dock inga titlar heller och bara efter en säsong fick Simoni flytta från hela staden för att fortsätta sitt äventyr i Brescia. Eftersom att det bara blev en säsong, 11 matcher och 0 mål samt 0 titlar i Juve så tog Torofansen inte flytten särskilt allvarligt efteråt. Han hade enligt dem fått vad han förtjänat genom att inte lyckas. I år 2000 kom så Luigi tillbaka till Toro men denna gång som tränare, men den vistelsen varade mindre än en säsong. Sveket av Toro blev inte lika kostsamt denna gång.

Aldo Serena (från Tjuren till Damen i 85)
Aldo Serena
Anfallare Serena är egentligen mest känd för att ha representerat Inter under fyra olika perioder. Men det är inte många som var med i november 1984 och som har glömt hur Aldo Serena först avgjorde mot Juventus i Derby della Mole i 89:e minuten och säsongen därpå skrev på för Juventus. I Toro blev det inga titlar under den enda spelade säsongen, men i Juventus blev det omedelbart en Scudetto och en Intercontinental Cup. Efter en säsong till flyttade han tillbaka till Inter. Rolig kuriosa är att han representerade Inter i totalt åtta säsonger men Juve i två. Gissa om det blev lika många Scudetti (en i varje lag)? Hur som helst så var Serenas flytt från Tjuren till Damen lyckad!

Pasquale Bruno (från Damen till Tjuren i 90)
Pasquale Bruno
Backen Bruno representerade ett Juventus vars stjärna Michel Platini precis hade lagt skorna på hyllan. Tre säsonger mellan 87-90 genererade ingen Scudetto i en period då Maradona förde sitt Napoli till två Scudetti. Det blev dock två andra titlar i Juve, nämligen en UEFA-cup och en Coppa Italia. Bruno svek Juventus och skrev på för Torino i 1990 och där spenderade han 3 säsonger. Man kunde tro att det skulle innebära att Brunos karriär var slut, men hans Torino besegrade Juventus genom fler gjorda bortamål i Semifinalen i Coppa Italia 92/93 och därefter vann de hela turneringen genom att slå Roma (även då med fler bortamål gjorda) i finalen. Den gången fick Tjuren rätt.

Robert Jarni och Luca Fusi (från Tjuren till Damen i 94)
Robert JarniLuca Fusi
Den kroatiska vänsterbacken Robert Jarni representerade Torino under säsongen 93/94, men trots att han bara hade spelat för klubben i 23 matcher var det många supportrar som blev arga när han valde att lämna för Juventus. En säsong i Juventus innebar en Scudetto och en Coppa Italia samt en andraplats i UEFA-cupen på meritlistan. Mer än så blev det inte då Jarni lämnade för spel i Spanien och Betis, men lagbytet var helt klart lyckat.
Mittfältaren Luca Fusi som är senaste Torokaptenen som fått lyfta en buckla kom från Torino till Juventus under samma transferfönster som Jarni (dubbelt svek någon?). Luca stannade i Juve i en och en halv säsong för att spela 10 matcher och vann utöver de titlar som Jarni tog med Juve även en SuperCoppa Italiana. Fusi som hade vunnit sin första Scudetto i Napoli tillsammans med Maradona och Ferrara hade representerat Torino i 4 säsonger och 119 matcher men bara vunnit en Coppa Italia. Genom att återförenas med Ferrara i Juve blev det alltså ytterligare tre titlar innan skorna lades på hyllan i Lugano 2 år senare. Ännu ett bra val att komma till Damen istället!

Gianluca Pessotto (från Tjuren till Damen i 95)
Gianluca Pessotto
Under samma säsong som Jarni och Fusi lämnade Juventus kom en blivande legend från Granata till BiancoNeri. Gianluca Pessotto hade spenderat en säsong i Toro och Luciano Moggi såg potentialen. Ytterbacken värvades och några månader efter var han en av spelarna som slog in sina straffar i Championsfinalen i Rom mot Ajax. Pessotto gick en fantastisk karriär till mötes och vann i princip allt man kan vinna i ett klubblag när han tog hem Scudetton, Coppa Italia, SuperCoppa Italiana, Champions, UEFA SuperCup, Intercontinental Cup, Intertoto Cup. Lyckat lagbyte? Han är än idag anställd av Juventus och meriterna (totalt 15 titlar) överröstar till och med legenden Gabetto…

Federico Balzaretti (från Tjuren till Damen i 05)
Federico Balzaretti
Torosonen och vänsterbacken Balzaretti kom på fri transfer till Juventus efter sex säsonger med två lånesejourer (Varese och Siena) och 94 matcher med Torino. Han hade precis varit en av frontfigurerna i Toros återkomst till Serie A, men nu blev han mer känd som ”spelaren som har hår som liknar Nedveds” när han svek Toro för att representera Capellos Juventus. Historien fick sig en fin början med Scudetto nummer 29, men ändrades drastiskt när han istället blev en av de som stannade kvar i klubben och tillsammans med tränaren Deschamps tog upp Juve till Serie A. Precis som första gången när han var med och tog upp en klubb i Turin till A så lämnade han, denna gång blev det Viola. Balzarettis ankomst var en med ett mindre fint öde, men om man förbiser det faktum att han var med i det enda Juventus i historien som blev nerflyttat till Serie B och tittar på att han istället var en av hjältarna som förde tillbaka Juve till A och att han dessutom var med när Toro gick upp i 2005, då har vi ändå en man som individuellt skrev historia i båda klubbarna. Individuellt har dessutom Scudetton från 05/06 som den enda meriten på sitt CV… det är aldrig fel att komma till Damen!

Det finns självklart många fler spelare, senaste värvningen var ju Balzaretti, men efter det har Cristian Pasquato som är en Juventusson varit på lån i Toro under 6 månader i 2012. Han blev dock aldrig uppköpt och sedan blev han såld av Juve till Udinese. En annan spelare som är värd att nämnas är Silvio Piola. Han spelade för Toro under det icke officiella mästerskapet i 43/44 och efter andra världskriget lämnade han Toro för att representera Juve. Om han hade stannat i Toro så hade han varit en del av Il Grande Torino tillsammans med Gabetto, men vem vet om han då hade fått leva fram till 1996 istället för 1949?

Historierna är många och väldigt fantastiska och de har sagt både det ena och det andra… man kan bli en mästare, en legend eller titellös efter att korsa gränsen. De flesta har dock blivit mästare, låt oss hoppas att Angelo Ogbonna får följa Pessottos fotspår.

Pessotto säger själv följande om Ogbonna:
“Jag råkade träffa honom nyligen i en restaurang som ägs av en av de mest historiska Torinofansen här i Turin och måste få säga att jag lyckades skapa mig en bra bild av honom efter det. För just där bland alla andra så deklarerade han att Juventus är det starkaste laget av alla och att säga en sådan sak på ett sådant ställe är inte enkelt. Det är en genuin grabb, och jag tycker att han fotbollsmässigt är väldigt stark och att han har en profil som passar in i Juve, det återstår att bara att se vad som händer framöver…”

Kära Angelo… ta flykten från Tjuren till Damen i Turin och gå från att vara en bra fotbollsspelare till en mästare. Det är dags att hoppa högt…

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham