Antonio Contes 10 budord!

De tio budorden är ju mer kända som de tio befallningar som Gud ger till Moses i det Gamla Testamentet, enligt 2 Mos. Vissa budord föregås av en längre förklaring, medan andra är endast rena befallningar utan förklaring. De som Conte har satt upp är kanske lite enklare, mer befallningar än råd, men de är inte mindre effektiva för det. Det behövs dock även någon som ser till att de följs till punkt och pricka och Conte är utan tvekan rätt man för det;
ingen egosim, ett sunt liv, en offensiv fotboll, det är några av hans egna budord och det är bara så Conte vill försöka nå Juves tredje raka Scudetto. 10 budord, 10 regler som spelarna måste lära sig utantill. Låt oss se vilka de är:

1. Laget kommer före den enskilde spelaren
En av Contes första fraser när han tog över var ju: ”Vi kommer alltid före Jag”. Naturligtvis har han inte ändrat mening. Detta innebär att individualismen åsidosätts, att alla måste få känna sig viktiga men för dens skull inte tro att de är på något sätt bättre än andra. Viljan att offra sig är ju en av Juves största hemligheter bakom deras stora framgångar. Och det får en större betydelse nu efter två Scudetti när risken är stor att man känner sig mättad på succéer, detta koncept har Conte gång på gång upprepat många gånger i omklädningsrummet.

2. Hungern efter segrar ska man kultivera varje dag
Angående det at känna sig mätt; under turnén i USA så gav Conte alarm och underströk hur viktigt det är inte enbart med ord att visa hunger, men mest med fakta. Under träningarna och i varje match samt varje dag. På Vinovo så konstruerar man segrarna och det är inte utan anledning som Conte fortsätter att pränta in detta i gruppen.

3. Lita på din tränare och följ hans råd
Under de två första säsongerna så litade spelarna blint på sin tränare utan att ens diskutera hans metoder, tvärtom gjorde de allt för att tillfredställa honom. Men den hårda disciplinen som Conte införde har också behov av positiva resultat för att kunna smälta det på bästa sätt och efter två intensiva år är det inte längre så självklart att gruppen alltid följer till punkt och pricka det som Conte säger och vill. Men det är detta Conte hoppas på, att gruppen förstår varför man vunnit två år i rad, det uppnåddes bara genom en hård disciplin.

4. Träningen är grundstenen för framgångarna
”Bara den som visar under träningarna att han förtjänar en plats får spela”. Conte repeterar detta som i en mantra och spelarna har förstått att det är just så. Det finns inga ”favoriter” i laget, inga ordinarie spelare som kan tillåta sig att träna med en lägre intensitet än de andra. Det är just därför varje liten träningsmatch på Vinovo upplevs som om det vore en match i Champions.

5. Lev ett sunt liv
Vågen… vilken skräck. Spelarna i Juve är ytterst medvetna om det, de som överdriver med mat och dryck är ute. Conte fodrar hårda regler, även vid matbordet, till och med i spelarnas privata liv; ät sunt, sov mycket och rent generellt, lev ett sunt liv. Paul Pogba vittnade om detta under Amerikaresan; ”I Italien äter man ju gott, men i verkligheten så kan jag bara tillåta mig själv pasta med lite tomatsås och en skiva med kycklingfilé….”

6. På plan ska man alltid tänka på att anfalla
Contes Juve föddes med idén att alltid hålla fast bollen mellan fötterna och att konstruera en offensiv fotboll. Gjort ett mål? Gör genast ett till, precis det som hände i Supercoppa häromdagen mot Lazio. 5 minuter och 3 mål. En mentalitet som förbättrar och övertygar spelarna hela tiden.

7. Snabbhet med tankar och ben
Conte tränar benen men även huvuden på spelarna. Han vill att spelarna alltid är vakna och kräver snabba svar när han ger ut en order på plan. Man måste vara kvick, alltid och överallt. Det kräver att man har en stor vilja att arbeta men samtidigt vara enormt koncentrerad.

8. I allt det ni gör, gör det med hjärtat
Fotboll är ett arbete, ett jobb, men framför allt en passion och Conte vill att spelarna hanterar varje match och varje träning med huvudet men kanske mer med hjärtat. Det allra bästa sättet för att bemöta varje teknisk svårighet man stöter på under matchens gång.

9. Juventus har en ärorik historia, respektera tröjan
Conte föddes som Juventino, när han tränade Bari och Siena så kunde han inte göra mycket åt Juves dåvarande kris, desto lyckligare blev han när han då lyckades föra Juve tillbaka på topp. Han har ju under många långa år burit och hedrat Juvetröjan och han kräver att hans spelare gör och känner likadant.

10. Ni måste vara aggressiva, men korrekta
En kämpe på plan, så har man alltid beskrivit Antonio Conte. Det är en kämpe som gjorde allt för att vinna men bara på ett ärligt sätt mot vilket motstånd som helst. Antonio hatar genvägar och älskar resultat som man erövrat med blod, svett och tårar. Han vill att hans spelare alltid är ytterst aggressiva men på samma gång korrekta på plan och utanför. Att respektera sina motståndare… förutom att alltid slå dem förstås…

Antonio Conte

Fino Alla Fine!
/Lorenzo